RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik er de pedofile overgriperne

Foto: Pattaia Mail (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kripos sier det er mellom 100 og 150 nordmenn er reisende pedofile overgripere. Slik går de fram.

Mellom 100 og 150 nordmenn reiser verden rundt og forgriper seg på barn anslår politiets spesialenhet Kripos.

– De pedofile reisende overgriperne er ofte single, og mange er arbeidsløse, men de er ikke uten finansielle ressurser. Når det gjelder overgrep som begås i den fattige delen av verden, er det flere av de eldre enn av de yngre pedofile som begår disse, sier politioverbetjent John Ståle Stamnes i Kripos til Dagbladet.

Hit reiser de
Han sier at overgriperne ofte reiser til land hvor barn er fattige, der det er mye korrupsjon og hvor rettssystemet ikke fungerer som det skal. I disse landene kan de operere i fred, og med liten risiko for å bli tatt. Hvis de først blir tatt kan de ofte betale seg ut av problemene. Kripos mener at land som Goa, Burma, Laos, Filipinene, Vietnam, Indonesia, Kambodsja, Gambia, Ghana, Romania og Bulgaria er populære mål.

Når innsatsen mot overgripere øker i et land, flytter de seg til et annet.

- Det er viktig å følge overgriperne og samarbeide internasjonalt, slik at vi ikke eksporterer problemet til den fattige del av verden, sier Stamnes. Norsk politi kan følge de pedofile nordmennene blant annet gjennom pengeoverføringene fra Norge. I visse tilfeller blir også utenlandsk politi varslet.

Slik gjør de
I disse landene tar overgriperne kontakt med fattige barn og deres familier og bygger opp et tillitsforhold gjennom å støtte dem økonomisk. Når foreldrene stoler på nordmennene, kan de ofte ta med seg barna på turer eller ferier. Dette skjedde også i Gambia der den 45 år gamle nordmannen sov med barna i foreldrenes hus.

- Barna tror at de har møtt en snill mann som vil hjelpe dem med å få det bedre i livet ved å betale skolegangen deres, gi dem leker og mat. Og så viser det seg ofte at hensiktene ikke er så gode når det kommer til stykke, sier direktør Piseth Ouk i organisasjonen APLE (Action Pour Les Enfants) som jobber mot pedofili i Kambodsja.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere