Gå til sidens hovedinnhold

Slik er hverdagen til Breivik i fengselet

- Vi har kun én rutine, og det er at det ikke er noe rutine, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

Anders Behring Breivik (32) sitter i disse dager i Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum.

Han sitter i full isolasjon og er under et strengt regime. Han får ikke lov til å ha kontakt med omverdenen, og heller ikke andre innsatte. Han får ikke se TV, høre på radio eller lese aviser.

- Dette er en kjennelse fra retten som sier at han ikke har lov dette. Isolasjon betyr at han er på en eneromsavdeling, og når han da ikke er i type aktivitet sammen med ansatte, politi eller forsvarer, så sitter han på cellen alene. Han kan ikke gå ut i noe fellesskap, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid, til Nettavisen.

- Når isolasjonen opphører, kan han for eksempel få kontakt med familie og se på TV osv., sier Bjarkeid.

Grunnen til at Breivik sitter i full isolasjon er blant annet fordi han ikke skal ha mulighet til å påvirke andre som personer som kan være innblandet. Hvor lenge han skal sitte i isolasjon, er det retten som bestemmer.

Les om sikkerhetstiltakene lenger ned i saken.

Penn, papir og romaner
Fra før av er det kjent at Breivik har krevd en datamaskin slik at han kunne redigere manifestet sitt, men dette har ikke blitt innfridd. Til gjengjeld har politiet gitt han penn og papir. Og med dette skal han skrive en tale.

Det er også kjent at Breivik har fått tildelt to romaner fra fengselet.

- Jeg vet ikke hvilke romaner det er snakk om, men min klient likte dem ikke. Han sa det var dårlige greier, sier Breiviks advokat, Geir Lippestad, til VG Nett.

- Minst mulig inventar
- Hvordan ser fengselscella ut?

- Det er en ordinær fengselscelle, men med minst mulig inventar. Det en vask, et toalett, en seng, en skrivepult og en bokhylle.

Fengselscella er åtte kvadratmeter stort, og har eget vindu. Men hva slags utsikt Breivik har ut vinduet, vil ikke fengselsdirektøren svare på.

- For da kan det forklare hvor han er, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Hva kan du si om leggetider, våketider og spisetider?

- Det jeg kan si er at vi har kun én rutine; og der er at det ikke er noe rutine. Det er klart at dagen inneholder antakelig vis en del avhør, den inneholder antakeligvis en del kontakt med forsvarer. Her vil den inneholde noe lufting og eventuelt andre typer aktiviteter sammen med de ansatte. Men når ting skjer og hva slags rytme man skal har rundt dette, det er ikke fastlagt og vil endres fortløpende, så ingen kan stille klokka til noe som helst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bjarkeid vil ikke si noe om Breivik får mat på fengselscella eller må gå ut i egnet for å spise. Men han gjør det klart at Breivik ikke har kontakt med noen andre innsatte, i noen sammenhenger.

- Jeg vil si at han får mat, og den maten han skal ha. Det er klart at vi har rutine på hvordan maten forberedes og hvordan den oppbevares. Og han vil få måltidene sånn tilnærmet når alle andre får de måltidene, altså middag rundt middagstider, sier Bjarkeid.

Anders Breivik har stilt krav om kosthold og er spesielt opptatt av at han ikke måtte bli servert halalkjøtt som er tilberedt for muslimer. Her har han fått ja fra politiet.

- Hvem er det som bestemmer når Breivik skal luftes?

- Det er det de ansatte som avtaler. Det er ikke gitt at han vet noe på forhånd.

Og plassen som Breivik luftes på er liten, med verken innsyn eller utsyn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Får kontakt umiddelbart
Fengselsdirektøren sier Breivik har mulighet til å kommunisere med de ansatte umiddelbart, både via telefon og luke.

- Akkurat som alle andre som sitter i isolasjon, påpeker Bjarkeid.

Takler isolasjon bra
Advokat Geir Lippestad sier hans klient klarer seg bra i isolasjon.

- Han lever i en slags boble, og har nok ikke helt forståelse for virkningene av det han har gjort mot det norske samfunn, sier Geir Lippestad, til VG Nett.

- Profesjonelle voktere
Fengselsdirektør Bjarkeid sier han er stolt av fengselsvokterne, som har en - vi de fleste si - en spesiell jobb ved å passe på Norges mest forhatte mann.

- De gjør nå sin jobb, og har den kontakten de skal ha med ham. De gjør en god jobb. De er profesjonelle og vi er stolte av den jobben de har satt i gang.

- Det er klart det setter vår profesjonalitet på prøve. Han er siktet for noe av det mest alvorlige noe et menneske kan begå, et massemord. Det er klart dette gjør noe med dem som skal jobbe med han, har fengselsdirektør Bjarkeid uttalt til Aftonbladet på spørsmål om hvordan det er å ha Norges mest forhatte mann i fengselet.

Har tiltak mot selvmord
Et spørsmål rundt Breiviks fengsling, er sikkerheten rundt ham.

- Vi skal sørge for at sikkerheten blir ivaretatt, og at han ikke blir utsatt for noe type overgrep, og at han har det så greit som han kan ha det, sier Bjarkeid til Aftonbladet.

På spørsmål om de innsattes tiltak for å hindre selvmord, sier fengselsdirektøren at de har en rekke tiltak, men vil ikke gå nærmere inn på detaljer.

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra

Kommentarer til denne saken