RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Crestock

Slik er lommetyvenes nye metoder

Sist oppdatert:
De sleipe triksene som lurte turister i Spania i fjor, dukker opp i Oslos gater i år.

- Lommetyvene varierer sine metoder over et hovedtema, som er avledning, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Graden av profesjonalisering øker, og lommetyvene jobber i team på to til åtte personer, mens tre personer på «jobb» sammen blir stadig mer vanlig.

Ifølge oslopolitiet førte EU-utvidelsene østover til den rene eksplosjonen i lommetyverier. Der den norske lommetyven gjerne var alene og snappet med seg en ubevoktet veske, kom de rumenske og polske inn med en helt annen grad av organisering og profesjonalitet.

Distraksjon
- De profesjonelle skaper seg situasjoner, og opptrer gjerne i trengsel og køer. Behovet for distraksjon kan de få dekket på en rekke måter, for eksempel gjøgling og triksing, sier politibetjent Roar Kvassheim.

Om sommeren har tyvene spesielt fokus på ansamlinger av folk utendørs, mens det hele året er lommetyver som opererer på to hovedarenaer: Utestedene og kollektivtrafikken.

- Ofrene er gjerne svake grupper, som eldre i minibanken, eller de skjødesløse, for eksempel berusede personer med lommeboka i baklomma, sier Kvassheim.

Hjelpende bytyver
Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland og markedsdirektør Ottar Sefland i Europeiske reiseforsikring registrerer via sine utenlandskontorer hvordan metodene som benyttes sprer seg.

- «Den hjelpende bytyven», en metode vi kjenner fra Spania, dukker nå opp i Norge og Oslo, sier Vennesland til ANB.

Etter at det ble mer politi i bybildet i Spania, endret lommetyvene sine metoder. En tilsynelatende hjelpsom person stopper offeret, en annen stjeler eiendelene mens offeret er distrahert og en tredje stikker av med byttet. Selv om politiet stopper den «hjelpsomme», er tyvgodset for lengst borte.

Blomsterselgeren som lopper deg for langt mer enn prisen på rosene, og «Kollektivtyven», som kan stå en hel dag på trikken for å lete etter ofre, er også noe man ser oftere i Oslo, ifølge Sefland.

På vakt
Sammen med politibetjent Roar Kvassheim, Ottar Sefland og Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring, er stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ute i Oslos sentrumsgater for å advare byens beboere og besøkende mot lommetyvene. Det er duket for årets utgave av kampanjen «Vær på vakt!».

Kvartetten blir satt tydelig pris på, for mange stopper opp for å høre hva politiet har på hjertet.

- Dette synes jeg er helt topp at de gjør, men så er nå jeg en av dem som passer veldig godt på, smiler Else Grimstveit fra Oslo lurt.

Det var en nedgang i antall lommetyverier fram til inngangen av juni, sammenlignet med samme periode i fjor. Det kan tyde på at arbeidet med bevisstgjøring blant publikum har båret frukter. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere