*Nettavisen* Nyheter.

Slik er mennene kvinner velger

Utvelgelse av partner er en kompleks prosess men forskning viser at kvinner gifter seg ofte med menn som ligner fedrene deres.

Dette gjelder selv om de er adoptert, viser en ny studie.

- Forskningen viser at kvinner bruker fedrene som mal når de velger seg en mann ved en prosess kalt ”seksuell innprenting”, sier Tamas Bereczkei ved universitetet i Pécs i Ungarn til NewScientist.com.

Mange har tidligere påpekt at par ofte ligner hverandre, og dette gjelder også i dyreriket. Det er også vanligere at par som ligner hverandre har noen felles gener, og å ha noen likheter blir sett på som gunstig.

- Dette kan kanskje forklare studiens resultater, sier Glenn Weisfeld, som deltok i forskningen og jobber ved Wayne State University i Detroit.

- Det ser ut til å være en fordel for dyr å velge en make som ligner dem selv genetisk. En mulighet er at noen gunstige genetiske kombinasjoner blir beholdt i avkommet dersom foreldrene er like. Hos mennesker er det bevist at det fører til flere vellykkede fødsler, sier han til New Scientist.

Klikk på bildet for å forstørre.

Med innprenting menes en rask, instinktiv form for læring, kanskje best kjent fra fenomenet der nyfødte andunger knytter seg til det første objektet de ser.

Kvinner og innprenting
For å teste om kvinner bruker innprenting når de baserer valget av mann på utseende til deres far, undersøkte forskerne hvordan de forskjellige familiemedlemmene i 26 familier med adoptivbarn så ut. På den måten kunne arvelige preferanser utelukkes.

Nesten 250 studenter ble bedt om å gi en karakter på likhet til tre sett av fotografier.

Det første settet viste en kone og fire mulige menn, der en av dem var den ekte.

Det andre settet viste et bilde av adoptivfaren slik han ville sett ut da datteren var mellom to og åtte år gammel, og et av mannen hennes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kompleks prosess
Det tredje viste adoptivmoren og fire mulige menn.

Studentene satt riktig mann og kone sammen signifikant oftere enn om de skulle valgt ved tilfeldigheter alene.

Men likheten mellom mennene og adoptivfedrene var mest overraskende. Hvis dommerne skulle valgt tilfeldig ville de havnet et sted rundt 25 prosent riktig, men de plasserte hele 38 prosent riktig.

Det var ingen signifikant likhet mellom mannen og adoptivmoren.

- Et uventet funn var at fedrene døtrene oppga at viste mest følelsesmessig varme hadde større sannsynlighet for å ha svigersønner som lignet dem.

- Resultatene støtter antagelsen om at det er en langvarig effekt av tilknytning i barndommen på senere preferanser, konkluderer forskergruppen.

Weisfeld understreker at menneskenes utvelgelse av partner er en kompleks prosess, og mange andre biologiske og sosiale faktorer påvirker valgene vi tar. For eksempel har forskning vist at hvordan en person lukter kan hjelpe en potensiell partner med å bestemme hvor knyttet den er til personen.

Flere saker fra Mozon:
Fikk blodpropp av p-piller
Slanking for mannfolk
Flere allergivaksiner
Norges helsetilbud er bra
Spinat kan kurere blindhet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.