RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik er min 8. mars

Sist oppdatert:
Den internasjonale kvinnedagen blir tirsdag markert over hele verden. Vi spurte kjendisene hvilket forhold de har til dagen.

Den internasjonale kvinnedagen er blitt feiret i over 90 år. Kvinner har gjennom mange år kjempet for stemmerett, støtte for kvinnelige arbeidere og de har protestert mot kvinneundertrykking. Og engasjementet blant norske kvinner har ikke lagt seg.

Hva synes du om Kvinnedagen? Si din mening

Derfor feirer vi kvinnedagen

Side2.no spurte et knippe kjente norske kvinner om hvilket forhold de har til 8. mars.

1) Hvordan skal du feire 8. mars og hva betyr dagen for deg?

2) Hva mener du norske menn bør gjøre den dagen?

3) Hva er ditt beste 8. mars-minne?

  • Aylar Lie, 22, glamourmodell

1) Jeg har aldri engasjert meg i den dagen, så jeg skal bare jobbe som vanlig med mine prosjekter.

2) Hjelp, jeg vet ikke. Jo, de bør kjøpe en gave eller blomster til kjæresten sin hvis den dagen betyr mye for henne. Og det gjør den kanskje for alle andre enn meg. Nei, forresten, jeg tror det er mange jenter som ikke bryr seg.

3) Jeg har aldri hatt noe forhold til den dagen, så jeg har ingen minner.

  • Maria Haukås Storeng, 25, popstjerne

1) Jeg har aldri markert dagen noe spesielt selv om jeg synes det er viktig at vi feirer at vi slo oss løs fra mennene. I morgen skal jeg benytte fridagen min til å rydde og vaske leiligheten.

2) Mennene bør gjøre litt kvinnfolkarbeid som for eksempel å stelle litt hjemme den dagen.

3) Når jeg gikk på barne- og ungdomsskolen på Senja hadde jeg en jente i klassen som fylte år den 8. mars. Trine var utrolig stolt av å ha bursdag akkurat den dagen. Jeg husker en gang vi var i selskap og skulle synge Happy Birthday for henne. Da alle hadde sluttet å synge fortsatte jeg å synge av full hals for jeg hadde nemlig diktet et helt nytt vers. Det slo ikke helt an for å si det slik.

  • Inger Ellen Nicolaisen, 46, frisørgrunder og programleder Kandidaten

1) Jeg skal feire dagen med å dele ut en pris til innovative norske kvinner på vegne av Innovasjon Norge. Det er 11 nominerte til de seks prisene som skal deles ut.

Akkurat dagen 8. mars er jeg ikke så opptatt av, men det er jo greit å markere den. Det viktigste er å få fokus på at norske kvinner er altfor dårlig representert i næringslivet og i norske styrerom. Norge er på 36. plass i verden når det gjelder kvinneandel og det er en tragedie. Vi må tørre å forholde oss til menn og ta makta. Det holder ikke å sitte i kvinnegrupper og jobbe. Næringslivet går glipp av mange talenter slik det er nå.

2) Det får være opp til hver enkelt.

3) Ja, da vi var yngre brukte vi jo alltid å samle jentene til en real fest.

  • Kathrine Sørland, 24, modell og programleder

1) For meg er 8. mars en helt vanlig dag. Jeg er engasjert, men jeg har aldri demonstert.

2) Jeg vil oppfordre alle norske menn til å ta godt vare på sine kjære denne dagen.

3) Jeg har aldri feiret den, men jeg synes 8. mars er viktig.

  • Ane Nyrerød, 33, værpresentatør

1) Jeg skal melde været på TV 2 om kvelden, så jeg har ingen planer om noen stor feiring.

2) Det minste de kan gjøre er å gratulere oss kvinner med dagen.

3) Dessverre. Ingen spesielle 8. mars-minner.

  • Åse Linda Tynning, 30, programleder

1) Jeg skal feire 8. mars med å jobbe, dessuten feirer jeg alltid pappa som har bursdag på kvinnedagen. Jeg har aldri gått i tog, men skulle gjerne gjort det om parolene var friere. For meg er denne dagen viktig for å minne oss om det formidable og viktige arbeidet kvinner før oss har gjort og for å være solidariske med kvinner verden over som ikke har de rettighetene og mulighetene vi tar for gitt.

2) De bør ikke vaske huset eller noe sånt, for det bør de gjøre hele året. Men de bør gratulere oss kvinner og takke kvinnesakskvinnene før oss (gjerne mamma) for at de har pappa-perm, at de får være med på fødsler, at de har kvinnelige kolleger på jobb, at de er på velstandstoppen i verden - det hadde de ikke vært hvis ikke kvinner hadde bidratt i arbeidslivet og bidratt med egen lønnsslipp i hjemmet.

3) Mitt beste 8. mars-minne var et morgenmøte på jobb i nyhetene i Oslo. Det var noen dager før 8. mars og vi snakket om dekningen. I mange år hadde den typiske 8.mars-saken vært «Har vi bruk for kvinnedagen?».

På slutten av 90-tallet begynte vi igjen å se på utfordringene som fortsatt er der og begynte å lage viktig journalistikk på området og på dagen. Det har resultert i økt fokus på familievold og -drap. Før i tida ble det bare skjøvet under teppet med merkelappen «familietragedie».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere