RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik får du 20-tallsstil hjemme

Sist oppdatert:
Her er tipsene som kan gi deg ekte stil på hjemmebane.

(Side2:) Tiåret som startet torsdag den 1.januar ble innledet med at League of Nations ratifiserte Versaillestraktaten som endte 1.verdenskrig. Tiåret endte med et enormt børskrakk på Wall Street. I mellomtiden blomstret økonomien og dermed også interiørdesignet.

Vi har sett på hvordan du kan få 20-tallsstilen hjemme hos deg selv, og gir deg også linker til artikler, bøker og masse bilder fra 20-tallet som kan hjelpe deg enda mer.

Georgiansk stil
Det som kjennetegnet de fleste hjemmene i den vestlige verden, spesielt i byene i Europa og USA var at man var inspirert av georgiansk stil.

De viktige elementene i georgiansk stil, eller arkitektur, er proporsjon og balanse. Forholdet mellom høyde og bredde er er regnet ut med matematiske forholdstall og symmetri er svært viktig. Andre viktige elementer er luft og lys, samt rolige farger og bruk av tre. Ett siste element i stilen er delikate møbelvalg.

Fargevalg
Fargevalgene i den georgianske stilen starte med å være burgunder, mørk grønn og blågrå. Stilen utviklet seg senere til å bli noe lysere. Du kan enkelt finne fram til typiske farger ved å oppsøke gode forhandlere av maling. Flere store leverandører har egne såkalte «klassiske» fargekart.

5 tips for georgiansk stil:

1. Orientalske tepper
2. Tapet inspirert fra østen (tapeten ble den gang importert til Europa og hadde dermed et preg derfra)
3. Lysekroner i glass
4. Dekorativ porselen
5.Bilder henges i såkalte «formelle grupperinger,» det vil si at de samles på spesielle områder.

De forskjellige rommene
Bad og kjøkken var ikke spesielt viktige før 20-tallet, slik at stilen som disse rommene fikk var ny og er muligens den kanskje mest spennende fra denne tiden. Tidligere hadde disse rommene vært mest mulig hvite og sterile, men man på 20-tallet begynte å innføre farger som blå, grønt og gult for å gjøre rommene mer levende.

Selv om kjøkkene fikk et stort ansiktsløft, spesielt fargemessig (men også når det gjaldt hva kjøkkenet inneholdt) så skjedde den aller største forandringen innenfor baderommets vegger.

Fra å være et grått og trist sted, med lite farger (stort sett hvitt og veldig sterilt), fylte man på med farger og tapet.

Når det gjelder stuen var de ofte preget av store, tunge gardinger og ofte med en peis (som var hvor man fikk mye varme fra) som fokus i rommet. Tenk på peisen som nåtidens TV. Duker og pynt som var brodert var også svært vanlig. Sofaer og stoler var gjerne store og massive, og tok mye plass. Under ser du eksempel fra en annonse for oppussing fra midten av 20-tallet for hvordan man skulle få det som da var en «moderne» stil.

En annen viktig faktor i stuene var selvfølgelig fargene, og der man på kjøkken og bad ofte brukte de lyseste fargene ble det oftere brukt de mørkeste og enklere fargene i stuen.

Mange har beskrevet stilen i stuene som «overdådig» eller «massiv.» Det som i hvert fall er sikkert er at stilen var langt fra feng shui. Det var mange ting, og store, tunge ting som preget rommet.

Soverommet
Soveromemt var ofte preget av en stor seng, og gjerne en vaskeservant. Det siste var en slags overlevning fra tidligere tiår som ikke helt ble borte selv om mange fikk andre vannmuligheter. Fargemessig var soverommet i friske farger, og gjerne med tapet på veggene. Muligens den rake motsetningen av soverommene som gir deg ro med enkle farger og lite innhold.

For å finne dekorasjonselementer, og inspirasjon kan loppemarked være et godt sted å starte. Her kan du finne både bøker, blader og annet fra 20-tallet, eller rett og slett rene dekorasjonselementer fra tiåret.

Et godt tips for å få inspirasjon for å få til 20-tallsstilen kan være å se film fra 20-tallet. Et godt tips kan blant annet være «The Jazz Singer» fra 1927. En film som forøvrig var den første filmen med lyd.

Hvis du vil se en litt nyere film som foregår på 20-tallet er en god anbefaling filmen «The Great Gatsby» fra 1974 med Robert Redford. Under kan du se et klipp fra filmen, som foregår sommeren 1922. Boken som filmen er basert på ble forøvrig skrevet i 1925.

På nett:
Bernard Jakway - guide til prinsipper bak interiørdesign fra 20-tallet
Klikk - boligplanlegger
Loppemarked - her finner du oversikt over norske loppemarkeder

Annen inspirasjon:
Glamourbilbliotekaren - Lady Chatterley

Bokanbefalinger:

Henrietta Spencer-Churchill: Georgian Style and Design for Contemporary Living
Ingrid Cranfield - Georgian House Styles

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere