Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du det perfekte egget

Seriøs forskning har klekket gåten. Hvordan koke et perfekt egg?

Påsken er nordmenns egghøytid nummer én. Hvert eneste år spiser vi i snitt 21 millioner egg fra skjærtorsdag til 2. påskedag.

- Det tilsvarer at hver nordmann spiser et egg hver dag, opplyser kommunikasjonsdirektør i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, Nina Sundqvist.

Hun tror grunnen er så enkel som at vi forbinder tradisjonelt egg med påske, samt at vi har bedre tid og unner oss en god frokost.

Hardkokt? Bløtkokt? Perfekt?
Ta en titt på formelen i toppbildet. Forståelig? Flott! Følger du den får du nemlig det perfekte egget. Ikke noe hokus pokus.

Hva? Skjønte du ikke formelen? Fortvil ikke. Med litt hjelp fra kjemiingeniør på Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo, John Vedde, går alt så meget bedre. Selve formelen er utredet av den engelske fysikeren Peter Barham.

- T står for tid. C står for omkrets. LN står for naturlig logaritme. Inni parentesen har vi variablene «temperatur på vann», «ønsket temperatur på plommen» og «temperaturen egget hadde i rommet før det ble lagt i vann».

Kombinerer man alt dette får du svaret på hvordan egget ditt blir i ulike temperaturer, koketider og til og med høyder. På den måten kan du finne ut nøyaktig hvor lenge du må koke ditt egg for å få det slik du ønsker.

- Vann koker ved lavere temperatur om man er høyt oppe. Du får eksempelvis ikke 100 grader på Galdhøpiggen, og egget vil dermed bruke lengre tid.

Et middels stort egg vil ta omtrent 9 minutter og 50 sekunder for å bli ordentlig hardkokt på toppen av Norges høyeste fjell. For nærmere beregninger av høyder og kokelengder kan du klikke deg inn på Kjemisk Institutt sin fantastisk eggside.

Pølser langs hele kysten
Men det er ikke bare egg vi hamstrer når påsken er i anmarsj. Grillpølser er enormt populært.

- I løpet av hele påsken spiser nordmenn grillpølser tilsvarende 2500 kilometer. Det vil si at man kan legge pølser langs hele kysten i Norge, og enda lenger, informerer Sundqvist.

Også appelsiner kommer godt ut av påsken.

- Nordmenn setter til livs cirka 5000 tonn appelsiner i de to ukene vi i bransjen regner som påskeukene. Det vil si litt over en kilo hver, eller tre ganger så mye som ellers i året, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama i en pressemelding.

Det vil si en tre kilometer lang kolonne med trailere, alle stappfulle av appelsiner.

Kommentarer til denne saken