RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik får du ferien gratis

Sist oppdatert:
Bo gratis, reis gratis og spar tusenvis av kroner på din neste ferie.

(SIDE2): Billige flybilletter gjør at hotelloppholdet gjerne blir den største posten på feriebudsjettet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå

En annerledes form for overnatting kan bli en helt annen ferieopplevelse og en billig løsning. Det er to muligheter som er svært anvendelig. Enten du legger deg på en sofa eller bytter bort din egen leilighet eller bolig, så kan tilbudet regnes som gratis overnatting.

Litt innsats kreves, men de eneste utgiftene er knyttet til et eventuelt medlemskap hos tjenester som formidler boligbytte eller sofasurfing. Noen telefoner med aktuelle involverte må også medregnes.

Hjemlig ferie
Sjansene for at du kan ordne deg en leilighet i Paris eller New York er store. Selv en villa langs den franske rivieraen eller et opphold på en tropisk øy er innen rekkevidde. Fordelen er at boligbytte gjør en norgesferie billig for dem som kommer deg i møte.

Et av de største byråene, Home Exchange, kan presentere mer enn 20.000 byttemuligheter fra hele verden. Det finnes en rekke aktører på nett og her er det bare å opprette en profil. Gjerne så detaljert som mulig, både om hva du kan tilby og hva du ønsker, skriver Jyllands-Posten.

For en barnefamilie kan boligbytte være mer enn et billig alternativ. Et hotell kan aldri tilby de samme facilitetene som et hus eller en leilighet.

Her kan du legge inn din bolig:

Home Exchange

Boligbytte

Jewett Street

Home Link

Intervac

Stay4Free

Surf og sov på sofaen
Bekvemmelig kan det også være å sove på en sofa. Dette passer ikke særlig godt for en hel barnefamilie, men kan være perfekt for dem som reiser solo.

Konseptet «couchsurfing» har bredt om seg de siste årene og har fått mye oppmerksomhet gjennom media. Er man litt eventyrlysten og klar for å bunkre hos noen snille mennesker er sofasurfing det billigste alternativet. I tillegg til gjestfrihet kan eierne av sofaen eller gjestesengen sikkert gi deg noen gode tips til hva du bør få med deg i byen. Kanskje blir man også invitert med på en fest?

Les mer:Finn en ledig sofa

Denne formen for overnatting tar utgangspunkt i at man behandler andre og deres hjem minst like godt som man behandler sitt eget, og gjerne litt bedre.

Couch Surfing

Hospitality Club

Global Freeloaders

Servas

Kjør bilen hjem
Gratis transport er gjerne den aller beste reisen. Ser man bort fra haiking, er det hjemkjøring av leie- eller privatbiler som er tingen. Transfer biler er biler som vanligvis er utleid av et bilutleiefirma på enveisleie.

- Det hender ganske ofte at våre biler enveisleies, og må kjøres tilbake der de ble leid ifra. Så istedenfor at vi frakter dem tilbake har du mulighet til å få en gratisreise mellom to steder, skriver Hertz på sine nettsider.

Skal du bli en Hertz Freerider må du minst være 21 år og ha gyldig førerkort. Returbil.no er et annet tilbud til de som vil kjøre en bil fra a til b, så her er det bare å registrere seg.

Luftig gratistur
Skal du rundt i Europa og er tidlig ute koster ikke en flytur særlig mye, men skal du til Asia eller over Atlanteren blir prisene litt stivere.

Tidligere var det mulig å reise gratis med fly som kurrer, men nå er det mindre vanlig og ikke like attraktivt.

Det er bare å registrere seg, men jobben som sendebud er ikke det den en gang var. Gratisturer er gjerne erstattet med en reduksjon i pris, og ofte ikke mer enn 30 prosent. Er du først interessert må du være fleksibel på avreisested eller så kan det ta lang tid før du får reise. Dette er også en geskjeft for de som reiser solo.

Er du fortsatt nysgjerrig kan The International Association of Air Travel Couriers være en fin plass å starte.

Les også: Flybilletter kan bli gratis

En skikkelig feriejobb
Er du villig til å jobbe litt for kost og losji så er mulighetene enorme. Du kan jobbe på et vandrerhjem, på en gård, som barnepike, hjelpepleier eller være sjåfør på en poesibuss.

Her kan du prøve lykken:

Caretaker’s Gazette

Woofing

Organic Volunteers

Fri friluftsliv
For noen kan også en tur i friluft være betaling god nok. Jobben som frivillig turfølge på en fjelltur kan være tingen for fjellvante nordmenn. I USA er det flere organisasjoner som gladelig tar deg med om du melder deg som frivillig, enten det gjelder guiding eller vedlikehold av stier. I tillegg til selve turen er overnatting i hytter, mat og transport ofte inkludert.

Her er noen eksempler fra USA:

The Continental Divide Trail Alliance holder til i Rocky Mountain.

Pacific Northwest Trail Association opererer i statene Washington og Montana.

Fra Maine til Georgia er det Appalachian Trail Conservancy som organiserer.

Les mer om ferie og reise her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere