Slik får du jobben

Første gang vi møter noen danner vi oss raskt et bilde av dem. Derfor er det viktig med et riktig kroppsspråk på jobbintervju.

20.09.04 09:07

Det er Live Bressendorf Lindseths bok ”Jeg ser det på deg – slik forstår du kroppsspråk” som forteller deg hvordan du bør bruke kroppsspråket aktivt på jobbintervjuet.

Før intervjuet
Før et jobbintervju er de fleste nervøse og spente, noe som også påvirker kroppen. Man prøver å finne ut hva intervjuerne egentlig er ute etter, samtidig som man vil gi et godt førsteinntrykk av seg selv.

I de første minuttene av intervjuet er man kritiske til hverandre. Det man sier og gjør kan være det man husker når intervjuet er over. Det aller første inntrykket bygger på signalene man gir og klærne man går i. De som intervjuer deg har dessuten lest litt om deg i søknaden, og bruker det for å danne seg et bilde av deg. Deres førsteinntrykk av deg er et resultat av referansene og preferansene deres.

Klær
Klær er noe av det første man legger merke til, og man kan lage seg en ide om hvem personen er ved å se hva man går kledd i. Du gir ulike inntrykk om du stiller opp i slitte olabukser eller dress.

Håndtrykket
Neste viktige inntrykk gis av håndtrykket. Du bør passe på å verken ha for varme eller for kalde hender, ikke ha for tørr hud og ikke være svett. Neglene bør dessuten vaskes og klippes før intervjuet. Her er noen tips til et godt håndtrykk:

¿ Vend deg 180 grader mot den andre.
¿ Få blikkontakt med personen.
¿ Ha et vennlig uttrykk, gjerne et smil.
¿ Gi et fast håndtrykk som varer i to-fire sekunder. Men vær vaktsom på at du ikke klemmer altfor hardt. Ha heller ikke for slapt håndtrykk.
¿ Vend hodet noen få grader til siden.
¿ Pass på at stemmen er ren og tilpasset personen og situasjonen.
¿ Dersom du holder håndtrykket i ett sekund lenger enn vanlig, vil den andre trolig føle seg respektert og betydningsfull.

Intervjuet begynner
Under selve intervjuet er kroppsspråket viktig. Selv om det er ditt budskap det legges mest vekt på, vil også kroppsspråket spille en rolle.

Ved et jobbintervju er det gjerne flere personer som intervjuer deg. Disse personene er forskjellige: Noen er sprudlende og utadvendte, andre er kanskje mer stille og forsiktige. Da er det lett å henvende seg mest til personen som gjør mest ut av seg, men dette er feil. Du bør ha omtrent like mye øyekontakt med alle, og ikke utelukke noen. Husk at alle intervjuerne er med på å bestemme om du skal få jobben eller ikke. Hvis noen føler seg oversett kan det gå negativt utover deg.

Sittestilling
Finn en behagelig sittestilling, samtidig som du må se anstendig ut. Ikke sleng deg bakover som om det var en lenestol i din egen stue. Du bør heller ikke sitte altfor korrekt, da vil du fort se anspent ut.

Mange synes det er vanskelig å finne ut hvor hendene skal være. Hold gjerne fast i armlenet eller en penn, men pass på at du ikke holder så hardt at hendene blir stive eller at du fikler med pennen. Det virker mer åpent og inkluderende med to åpne håndflater rettet mot intervjuerne, enn å ha lukkede hender og armene i kors. Du bør være forsiktig med å klø deg for mye i ansiktet, da virker det som om man prøver å skjule noe.

For å være sikker på at det går bra, bør du lese intervjuerne og skjønne hva de er ute etter, samtidig som du er deg selv. Husk at hvis du får jobben, må du være den samme personen som på jobbintervjuet.

Kilde: ”Jeg ser det på deg – Slik forstår du kroppsspråk” av Live Bressendorf Lindseth.

Siste saker på Mozon
Har mistet sexlivet
Lukter rart når vi har sex
Ulovlig medisinsalg på nettet
Blomster gir bedre kolesterol
Vekt og hormoner påvirker mammografi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.