Slik får du mer lagringsplass

Kunne du tenke deg å lagre flere filmer, mer musikk og flere bilder på din datamaskin? Vi gir deg rådene.

04.04.06 14:08

Behovet for lagringsplass øker stadig. Musikken vi laster ned fra nettet eller ripper fra egne CD-er blir i stadig bedre kvalitet, og tar stadig mer plass.

Megapiksler blir megabyte
De moderne digitalbildene våre kan fort ta 1-2 megabyte per stykk, og sammen med stadig større minnekort i digitalkameraene blir det stadig større mengder data som må lagres på datamaskinen. Etter noen ferieturer kan harddisken fylles opp fort.

De som har drevet litt med videoredigering, eller ønsker å lagre videoklipp på datamaskinen, oppdager fort at video tar enorme mengder lagringsplass.

Brenn ut, eller skaff mer harddiskplass
Løsningen er som regel å slette mer enn det en egentlig ønsker, eller å brenne ut informasjon på CD-er eller DVD-er, som blir stuet bort og aldri tatt frem igjen.

Det finnes derimot en annen løsning, nemlig å kjøpe seg en ekstra harddisk. En harddisk på 250 gigabyte kan en i dag kjøpe for bare 700 kroner. 250 GB tilsvarer like mye informasjon som en får plass til på 55 DVD-plater, eller rundt 350 CD-plater.

Interne harddisker stasjonære datamaskiner
Har du en stasjonær datamaskin er lagringen definitivt billigst. Ifølge prisguiden til Hardware.no kan en få en 250 GB Western Digital med S-ATA-grensesnitt for 699 kroner. Dette er en rask og stor harddisk til en billig penge med en pris per gigabyte 2,796 kroner.

Hvis du trenger en utgave for den eldre ATA/IDE-standarden, må du legge på 13 kroner.

Har du behov for litt mer plass, kan vi anbefale storebroren på 320 gigabyte til 895 kroner. Dette gir en pris per gigabyte på det samme som 250 gigabyte-utgaven.

En kan også få kjøpt større harddisker, opp til 500 gigabyte, men her blir prisen per gigabyte uforholdsmessig dyr. Mindre harddisker er også tilgjengelig, men disse blir også dyrere per gigabyte.

Eksterne harddisker for stasjonære maskiner
Det finnes mange grunner til å velge en ekstern harddisk fremfor en intern harddisk. Det ene er at det er enklere å koble til for brukeren fordi en slipper å åpne datamaskinen.

Et annet godt argument er at harddiskene er lett å ta med seg andre steder, enten til bruk i ekstern backup eller for å flytte store mengder data mellom datamaskiner. Ulempen med eksterne harddisker er at de koster mer.

En enkel og grei løsning vil være Maxtors Personal Storage 3100 med 250 gigabyte lagringsplass. Denne kan du plukke opp for under 1.100 kroner.

Ekstern harddisk for laptop
Bærbare datamaskiner kan også benytte store harddisker som den over, men hvis du skal ha en liten ekstern harddisk du kan koble til den bærbare uten behov for egen strømledning må du være beredt på å betale mye mer per gigabyte enn du skulle ønske. De ferdige løsningene er relativt dyre, og du må regne med å betale over 700 kroner for 40 gigabyte .

Det som derimot kan være en billigere løsning er å lage sitt eget eksterne kabinett ved å kjøpe et tomt kabinett og montere en egen harddisk for bærbare datamaskiner. Det krever derimot litt ekstra teknisk kunnskap, og anbefales ikke for den jevne bruker, og vi gir ingen konkrete anbefalinger på dette.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag