RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik får du staten til å ta tannlegeregningen din

DYRT: Det er dyrt å besøke tannlegen. Men noe tannbehandling kan du få tilnærmet gratis.
DYRT: Det er dyrt å besøke tannlegen. Men noe tannbehandling kan du få tilnærmet gratis. Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Det er ikke alt hos tannlegen du må betale selv, hvis du går under en av disse punktene.

Et kort besøk i tannlegestolen kan fort koste deg tusenvis av kroner, spesielt hvis tannlegen må frem med boret. Og må du gjøre større behandlinger over flere timer, kan en månedslønn fort ryke ut av kontoen.

Men det er faktisk en rekke tannbehandlinger du slipper å betale fullt ut. I Folketrygdloven er det listet opp 15 punkter hvor du kan ha rett på helt eller delvis dekket tannlegebehandling etter de gitte trygdetakstene (Se faktaboks).

Les også:18-åringer i Finnmark har dårligst tenner i landet.

- Hovedregelen er at alle voksne skal betale for tannbehandlingen selv i Norge. Men disse 15 punktene er unntakene, forteller Chandima Wåge, fagansvarlig for tannrefusjon i Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) til Nettavisen.

Chandima Wåge, fagansvarlig for tannrefusjon i HELFO.

Tannlegen bestemmer

HELFOs regelverk avgjør hvem som får dekket tannbehandling. Tannlegene har, siden de sitter på fagkompetansen, fått fullmakt til å vurdere hvilken tannbehandling en pasient trenger og om behandlingen kommer inn under innslagspunktene i regelverket. 

- HELFO dekker ikke utgifter på forhånd, kun de utgiftene en pasient har hatt. Hvis tannlegen har gjort en feilvurdering og vi ser det, kan refusjonen bli avvist. Det kan for eksempel være hvis vi mener tannlegen har gjort unødvendige undersøkelser eller behandlinger, sier Wåge. 

Blant tannbehandlingene som dekkes er behandling for er sykdommen marginal periodontitt (Pyrea), som er en betennelsessykdom i tannkjøttet og som kan føre til at tennene faller ut. Det er denne tilstanden HELFO har flest refusjoner på. 

Sliter du med hyposalivasjon, altså munntørrhet, er det også støtte å få. Blir du tørr i munnen på grunn av medisinbruk eller sykdom og får mange hull i tennene på grunn av dette, dekker staten deler av regningen.

Saken fortsetter under bildet.

TANNKJØTTSYKDOM: Behandling for tannkjøttsykdommen marginal periodontitt, som kan gjøre at tennene faller ut, er en av 15 tannbehandlinger som HELFO kan dekke. 


Tanngnissing og syreskader

Psykisk syke som ikke klarer å ta vare på seg selv eller de som har sykdommer som gjør at en ikke klarer å pusse tenner skikkelig, for eksempel cerebral parese, kan også få dekket tannlegeutgifter.

Gnisser du tenner så mye at tennene blir nedslitt (attrisjon) eller har fått store syreskader (erosjon), for eksempel på grunn av sure oppstøt i så stor grad at du har problemer med å tygge eller det er store estetiske problemer kan du få utgiftene dekket.

Fakta: Dette dekkes av staten

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Etter folketrygdloven § 5-6 ytes det stønad til dekning av utgifter til og behandling utført av tannlege ved følgende tilstander/tilfeller:

 • Sjelden medisinsk tilstand
 • Leppe-kjeve-ganespalte
 • Svulster i munnhulen, tilgrensende vev eller hoderegionen for øvrig
 • Infeksjonsforebyggende behandling ved særlige medisinske tilstander (organtransplantasjon, ulike krefttilstander, hiv/aids)
 • Sykdommer og anomalier i munn og kjeve (tann- og kjevekirurgisk behandling)
 • Periodontitt (tannkjøttsykdom)
 • Tannutviklingsforstyrrelser (medfødte tilstander)
 • Bittanomalier (tannregulering/kjeveortopedi)
 • Patologisk tap av tannsubstans ved attrisjon/erosjon (alvorlig tannslitasje/syreskader)
 • Hyposalivasjon (munntørrhet)
 • Allergiske reaksjoner mot tannrestaureringsmaterialer (i munnhule eller på hud)
 • Tannskade ved godkjent yrkesskade
 • Tannskade ved ulykke, som ikke er yrkesskade (fritidsulykker)
 • Sterkt nedsatt evne til egenomsorg hos personer som har varig sykdom (tilstand som har vart i mer enn ett år og forårsaket redusert tannhelse) eller varig nedsatt funksjonsevne
 • Helt eller delvis tanntap, uten egne tenner i underkjeven (og ute av stand til å kunne bruke løstsittende protese)

Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet/HELFO

Skader du tennene dine i en arbeidsulykke og får dette bekreftet av NAV, vil HELFO dekke deler av tannbehandlingen. HELFO yter også stønad til behandling av tannskader hvis du lider av en sykdom som kan gi fallskader, for eksempel epilepsi. Bestemmelsen omfatter bare skader oppstått under anfall.

Ikke sikkert det blir gratis

Tannregulering har lenge vært dekket av staten. Mellom 40 og 100 prosent av trygdetakstene blir dekket, avhengig av hvor alvorlig tilstanden er. Behandlingen må være påbegynt senest det året pasient fyller 20 år.

- Før i tiden var det trygdekontorene som fikk søknadene i forkant av behandlingen, og vi som vurderte dem. Nå er alt overlatt til tannhelseklinikkene og kjeveortopeden, som igjen vurderer ut ifra regelverket hvor nødvendig det er med tannregulering. Det avgjør hvor stor andel av behandlingen som dekkes, sier Chandima Wåge til Nettavisen.

Selv om en behandling dekkes 100 prosent av HELFO er det ikke sikkert at behandlingen blir helt gratis. Det er gjerne en egenandel. Og hvis tannlegen tar en høyere pris enn trygdens takster, må du betale mellomlegget. Dette gjelder som regel for private tannleger.

Svimlende summer

Hvis tannlegen din har inngått en avtale om direkte oppgjør sender han eller hun regningen for behandlingen direkte til HELFO. Du betaler kun eventuell egenandel og mellomlegg. Men har ikke tannlegen din avtale med HELFO, må du legge ut for hele totalkostnaden for å så å få tilbakebetalt fra HELFO.

- Har du et avansert tannlegebehov kan regningen komme opp i 100.000-150.000 kroner. Det er veldig mye penger å legge ut. Jeg vil anbefale å velge en tannlege med direkte oppgjør. Det er også viktig å understreke at det ikke må gå mer enn seks måneder fra behandlingsdato til vi mottar opplysningene. Ellers kan deler av behandlingen bli avslått på grunn av foreldelse. Derfor er det lurt å ikke samle opp flere behandlinger som går over lang tid, sier Wåge.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere