Slik får du studert i utlandet

Foto: (Kilroy)

Les tipsene som kan skille deg ut fra mengden av søkere.

30.01.14 20:23

(SIDE2): Antall studenter som velger å dra til utlandet stiger, i følge Lånekassens tall, og det mye som tyder på at disse tallene vil fortsette å øke. Per i dag er det cirka 13 prosent av den norske studentmassen som velger å studere i utlandet.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

- Det å reise ut som student er en måte å tidlig se verden på, og en av de beste og enkleste måtene å bo og leve i et annet land. Utover å gi deg en utdanning og minner for livet, er det en investering i en selv. Når man bor i utlandet over lengre tid får man muligheten til å i økt grad bli en «verdensborger» man vil kjenne til og relatere til reelle spørsmål og utfordringer som preger verdenssamfunnet, og ikke minst ta ny kunnskap med tilbake til Norge, sier Flavia Forster, daglig leder for Kilroy i Norge, til Nettavisen.

- Å se Norge fra utsiden er i så måte en evne man kun kan få på denne måten, og det vil utvilsomt være verdifullt for studentens perspektiv og utvikling i dagens og framtidens samfunn, legger hun til.

Men når man skal tilbringe lengre tid i et annet land, lære en ny kultur og samtidig gjøre det bra på skolen, er det mange ting en bør tenke på.

Hva er det egentlig jeg vil studere?
- Først og fremst er det viktig å tenke godt over hva du ønsker å studere, og hvor du ønsker å reise. Hva slags opplevelse er du ute etter, og hvilke skoler er gode på det du ønsker å studere, sier Vibeke Munthe-Kaas, president i ANSA, til Nettavisen.

Noen utdannelser krever visse fagkombinasjoner for å bli anerkjent når man kommer hjem til Norge, så å gjøre god research er essensielt. ANSA har et informasjonssenter som kan hjelpe til med å finne riktige kombinasjoner.

- Vi lever i en stadig mer globalisert verden, og etterspørselen av internasjonal kompetanse vokser hver dag. Å ha tilbragt hele eller deler av studieoppholdet i et annet land gir deg kulturell forståelse, språklige kunnskaper og global erfaring. Alle disse kvalitetene vil gjøre deg til en mer ettertraktet kandidat i arbeidslivet, sier Munthe-Kaas.

Det er også viktig å tenke på hvordan man skal finansiere oppholdet.

- I mange tilfeller vil støtten fra Lånekassen være tilstrekkelig til et studieopphold i utlandet, men dette avhenger av hvilket studieland og lærested man velger. I land som Australia og Storbritannia velger også mange å jobbe ved siden av studiene. Dette er en god mulighet til å bli kjent med andre mennesker enn de man studerer med, og til å bygge et nettverk i arbeidslivet, Silje Remme, markedskoordinator i Kilroy, til Nettavisen.

Også innstillingen man har når man er i utlandet er viktig.

- For å få det meste ut av studietiden er det viktig å være åpen og ha en positiv innstilling når man skal reise ut i verden, og man må også være forberedt på ting som hjemlengsel og kultursjokk, sier Remme.

Unike muligheter
Hvis du velger å studere i utlandet kan du studere på universiteter i verdensklasse.

- Det finnes mange grunner til hvorfor det er lurt å studere i utlandet. Læresteder i land som USA, Storbritannia og Australia dominerer listene over de 100 beste universitetene i verden år etter år. Norske studenter som velger å legge studiene til utlandet kan derfor få en utdanning av høy standard og samtidig få utbytte av de mange fordelene med å oppholde seg i utlandet over lengre tid. Flere byer i USA og Australia har også blitt kåret til verdens beste studentbyer, sier Remme.

Det finnes enormt mange muligheter for norske studenter i utlandet med tanke på studieretninger og valg av lærested. Innen flere retninger tilbys det studier som ikke finnes i Norge, og mange benytter seg også av muligheten til å fullføre en mastergrad på et år.

I tillegg til å bli kjent med en ny kultur, få ny lærdom og verdifulle erfaringer, kan også utenlandsstudier hjelpe til med å få et godt nettverk.

- Du får et verdensomspennende nettverk, med kontakter over hele verden. Det er nemlig ikke bare i Norge at studenter velger å ta utdannelsen i et annet land! I tillegg lærer man mye om seg selv ved å reise ut, du blir mer selvstendig og egenrådig. Det er også en god ting å komme seg utenfor våre landegrenser og få et annet perspektiv på Norge, sier Munthe-Kaas.

- En annen fordel med å studere i utlandet er at man vil utvikle meget gode språkkunnskaper både muntlig og skriftlig. Undervisningen foregår på engelsk, og man lærer å mestre språket både profesjonelt og i en sosial setting utenfor forelesningene. Slike språkkunnskaper er uvurderlige i en verden som stadig blir mindre, der vi reiser mer, og der det forventes at man kan kommunisere på engelsk, sier Remme.

En fordel for de som velger å studere i for eksempel Japan er at man i tillegg lærer seg japansk som en del av studiet.

- Etter endt utdanning får man fordelen av at mange arbeidsgivere setter stor pris på kandidater som har internasjonal erfaring. Som arbeidssøker kan et internasjonalt perspektiv være noe av det som skiller deg ut fra mengden. Dersom man for eksempel ønsker å jobbe for en internasjonal bedrift med base i Norge vil man også få et stort utbytte av sine erfaringer fra studietiden i utlandet, sier Remme.

Viktige handelspartnere
ANSA har tidligere annonser at de fokuserer på å få studenter til Tyskland og Kina, og mye tyder på at det kan lønne seg å studere i disse to landene.

- Tyskland er en av Norges viktigste handelspartnere, og vi ser en stadig voksende etterspørsel fra næringslivet på norske studenter med tyskkompetanse. Kina er en solid vekstøkonomi, med en kultur som er vesentlig forskjellig fra vår. Å ha tilbrakt tid og gått på skole der vil gi deg innsikt i det kinesiske samfunnet og en bredere forståelse av Kinas kultur. Denne kompetansen er ettertraktet, sier Munthe-Kaas.

- For lav andel i utlandet
Som nevnt studerer 13 prosent av den norske studentmassen i utlandet i dag. ANSA synes denne andelen er for lav.

- ANSA mener denne andelen er alt for lav, og ser frem til at den skal øke. Det er essensielt at myndighetene iverksetter konkrete tiltak for å få flere til å velge utenlandsstudier. Regjeringen stadfestet i Sundvolden-erklæringen at det er av stor verdi at norske studenter tar hele eller deler av utdannelsen i utlandet. ANSA håper dette bidrar til å sette fokus på behovet for utenlandsstudentene, og at regjeringen følger opp med å utarbeide en strategi for hvordan vi skal oppnå disse målene, sier Munthe-Kaas.

Kilroy er positiv til at andelen studenter i utlandet vil øke.

- Det er mange tegn på at denne positive utviklingen vil fortsette, spesielt i de mest populære landene. Blant annet vil det nå bli lettere for nordmenn å studere i USA ettersom Lånekassen fra høsten av vil gi støtte til førsteåret av en amerikansk bachelorgrad ved et utvalg universiteter, sier Silje Remme.

Tidligere har nordmenn måtte betale det første året av en fireåring bachelorgrad selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.