RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik får du super pc-lyd

Her er oppskriften.

Datamaskiner, og i særdeleshet de bærbare, blir ofte levert med forferdelig dårlig lydkort. De har ofte stor intern støy, og det er ikke rent sjelden at lyden blir påvirket av hvordan maskinen brukes. Tidligere hadde jeg blant annet en bærbar PC som ga kraftig støy hvis den sto tilkoblet strøm. Det er ingen god opplevelse.

Løsningen er å sette i et eget lydkort, og det enkleste er et eksternt lydkort – og det er strengt tatt den eneste løsningen for en bærbar datamaskin.

Gode løsninger finnes
Vi har tidligere testet Creatives Xmod-løsning (både vanlig og tråløs) med stor suksess. Det er i praksis et driverløst eksternt X-Fi-lydkort som gir deg glimrende lyd uten behov for å installere noen drivere. Likevel har du fått tilgang til de såkalte Crystalizer-funksjonene som forbedrer kvaliteten på komprimert lyd.

Ulempen med Xmod-løsningene er derimot at det kun har stereostøtte, noe som betyr at det er ganske ubrukelig for alle som har surroundsystemer hjemme. Uten driverinstallasjon har man heller ikke mulighet til å utnytte Creatives avanserte lydprofiler (EAX) for diverse spill.

Nå med full funksjonalitet
Og det er nettopp her Soundblaster X-Fi 5.1 Surround kommer inn. Dette er en «oppblåst» X-mod med støtte for 5.1 og alle de fullblods X-Fi-funksjonene. Eller sagt på en annen måte: Det er et tradisjonelt eksternt lydkort.

I utgangspunktet fungerer dette lydkortet helt likt som vanlige X-Mod: Du plugger kortet i en hvilken som helst datamaskin, og du får forbedret lyden. Så er det opp til deg om du vil koble på hodetelefoner eller stereoanlegg (både optisk og vanlig utgang).

Dette fungerer helt strålende, og vi har ikke noe å utsette på lyden.

Ikke store endringene
Utover støtten for optiske utganger og surround, så er det to andre vesentlige forskjeller mellom den vanlige Xmod og denne surroundutgaven: Du har ikke mulighet til å stille Crystalizer-funksjonen – og med Surround-løsningen får du med en fjernkontroll.

Fjernkontrollen, som også følger med på Wireless-utgaven, kan du bruke til å justere volumet, Crystalizer-nivået – og PC-en med den medfølgende (ubrukelige) mediacenter-programvaren.

Og der kunne egentlig denne testen sluttet: Soundblaster X-Fi 5.1 Surround gjør den jobben den er satt til å gjøre. X-Fi er en voksen og utprøvd teknologi, og du vil bli fornøyd. Prisen er heller ikke så ille på rundt 500 kroner.

Hvorfor Creative? Hvorfor?
Men så kommer den delen som det er på tide at det skrives om Creative: Når i himmelens navn skal dette selskapet, som lager mange geniale dingser, lære seg å lage skikkelig programvare og drivere?

Creative er notorisk kjente for å ha store driverproblemer, men det kan vi la ligge litt nå. Når man skal installere programvaren på dette lydkortet, så startes det en tung installasjonsprogramvare. Her får du en haug med muligheter til å installere komponenter, eller frittstående programvare, som de ikke forklarer hva egentlig er for noe.

Ting gjøres ikke enkelt
Når du så har valgt hvilke programvare som skal installeres, så startes det en ekstremt tidkrevende og omfattende prosess som på ingen måte kan kalles strømlinjeformet.

Lydkortet kan kobles rett i pc-en uten noe mer «om og men», men selskapet klarer ikke å lage et helhetlig og brukervennlig installasjonsprogram – eller for den saks skyld et sentralt «kommandosenter» for alle lydinnstillinger.

I stedet får vi flere separate programmer man må forholde seg til for å gjøre lydinnstillinger. Hvorfor kan ikke EAX-innstillinger for spill og vanlig lydjusteringer gjøres fra det samme stedet?

Legg så til at vi måtte stoppe installasjonsprosessen når den var ferdig fra oppgavebehandlingen fordi den sluttet å respondere, så blir en ikke særlig imponert.

Bug i spill
Når du justerer lyden på lydkortet, eller Crystalizer-innstillingene, så kan du la det komme opp en oversikt på skjermen som viser lydnivået og eksisterende innstillinger, og det er en glimrende funksjon. Men da vi spilte Crysis så måtte denne funksjonen skrus av, eller så kunne vi ikke justere lydinnstillingene. Når vi justerte lyden med denne funksjonen, hoppet nemlig spillet ut av fullskjermmodus. Det er mildt sagt ekstremt irriterende.

Derimot fungerte det helt prikkfritt i Trackmania Nations Forever, så det er åpenbart bare Creative som ikke har gjort en god nok jobb med tilpassing av sine drivere.

Mesteparten av dette er en tilpassingsprosess, og driverinstallasjon er noe du stort sett bare gjør én gang, men det er likevel ekstremt unødvendig.

Så vi liker selve produktet meget godt, men programvaren er rett og slett for dårlig håndverk. Men det gjelder dessverre veldig mye av Creatives produkter, og kanskje en av grunnene til at driverløse Xmod fungerte så eksepsjonelt godt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere