*Nettavisen* Nyheter.

Slik får du svar fra barna

FORELDRE LANDET OVER er bekymret over kutt i bemanningen som er varslet i barnehagene. Foto: Thinkstock

Psykologer har funnet ut hvordan stressede foreldre faktisk kan få noe utav barna sine på slutten av dagen.

28.04.13 15:38

(SIDE2): - Hvordan var barnehagen i dag?

- Fint.

- Lekte du med Ingeborg?

- Ja.

Åpne spørsmål
Det er antatt at 25 prosent av alle foreldre føler at de får satt av for lite tid til barna etter at henting, middagslaging og husarbeid er unnagjort på ettermiddagen. Og når de setter av tiden, får de ikke til den samtalen de mener de bør ha med sine barn.

Men det er ikke så vanskelig, skal vi tro barnepsykolog Claire Halsey. Ifølge The Telegraph bør man rett og slett stille åpne spørsmål som barnet ikke kan svare ja eller nei på, for da er det gjerne de svarene du får.

Av spørsmål som anbefales er «kan du vise meg hva du lekte?», «hva er navnene på lekene du lekte med i dag?» og «hvem er høyere, mamma eller læreren?», «hva likte du best av det du gjorde i dag».

Involvér barnet
Overfor eldre barn anbefales det å si sånt som «Jeg har en morsom historie, men jeg vil ha en til gjengjeld, du er fus».

Problemet for flere foreldre er ikke bare at de føler at de ikke helt strekker til når tiden på ettermiddagen er knapp. Mange sliter også med å komme seg ut av jobbmodus. 45 prosent bruker tiden når de leker med sine barn på å tenke på oppgavene de bør gjøre etterpå, viser undersøkelsen.

Men barnepsykolog Claire Halsey sier at om man bruker en ørliten del på å tenke ut hva man har lyst til å vite fra barnet sitt, så går samtalen adskillig enklere, du får rett og slett vite mer og barnet føler seg mer sett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag