RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik finner du best boliglånsrente

Ved boliglån er det en jungel av fordelsprogram, rabatter og tilknytninger som påvirker renten. Nettavisen guider deg og viser de beste bankene.

Det er ikke alltid like lett å være forbruker når du skal ta opp boliglån. Mange banker opererer i utgangspunktet med en lav rente, men så viser det seg kanskje at du ikke kvalifiserer til denne renten.

- Det beste for forbrukeren er at banken tilbyr alle kundene den samme renten innenfor lik sikkerhet, og at banken ikke krever at du kjøper andre tjenester av banken utover lånet, mener ekspert på privatøkonomi, Rune Pedersen.

Topp ikke alltid best
Nettavisen gir deg til enhver tid oversikten over blant annet bankene med de laveste flytende rentene.

Er det ikke slik at bankene som topper listen alltid er den beste banken for forbrukeren?

- Generelt er det slik at bankene oppgir de beste rentene de har å tilby. Det er ikke sikkert du får denne renten, påpeker Pedersen.

«Det beste for forbrukeren er at banken tilbyr alle kundene den samme renten innenfor lik sikkerhet.»

Rune Pedersen

Guide
Hvordan skal forbrukeren vite hvilke banker som krever diverse tilknytninger eller opererer med uklare renter?

- Det er ikke så lett for forbrukeren å vite hvilke banker dette er. På rangeringen av bankene kommer ikke dette fram, derfor har Nettavisen en utdypende oversikt over hvordan banken fastsetter din lånerente, forteller Pedersen.

Hele oversikten finner du her.

Det viser seg at man ikke kan si noe generelt om de oversiktlige bankene har bedre eller dårligere rentebetingelser enn bankene som i større grad dekker over rentene sine. Det kommer helt an på hver enkelt bank.

”Fra-renter”
Noen banker skiller renten ut fra hvor omfattende kundeforholdet er, andre at du er med i et kostbart kundeprogram, mens noen krever at du har lønnskontoen din i banken.

I tillegg har du bankene som kun opererer med ”Fra-renter”, det vil si at de for eksempel tilbyr renter fra 5,3 % og oppover, uten at de opplyser hva de krever av deg for at du skal få denne renten. Disse bankene kan dermed plassere seg høyt oppe på rankinglistene uten at du nødvendigvis vil få den renten det opplyses om der.

- Når en bank opererer med Fra-renter må du være mer aktiv selv. Sjekk ut markedet og finn ut hva andre banker tilbyr. Bruk dette i forhandlinger med banken din, råder Pedersen.

Han synes bankene med Fra-renter ofte er dårlige til å opplyse om hva som kan gi deg som kunde bankens beste rente.

- Banken må kunne fortelle deg hvorfor du ikke har den beste renten. Det blir mer og mer ullent å vite hva som skal til for å oppnå bankens beste rente, sier han.

- Bytt bank
Skulle ikke forhandlingene føre fram, er ikke Pedersen i tvil om hva du burde gjøre.

- Får du mye dårligere rente enn bankens beste rente, er det bare å bytte bank. Det er helt klart flere som hadde tjent på å skifte bank, enn de som faktisk finner seg en ny bank, mener han.

Verst fra et forbrukerståsted er likevel bankene som ikke oppgir noen renteinformasjon i det hele tatt. De vil naturlig nok ikke figurere på noen lister, men de vil heller ikke være særlig tilgjengelige å gå etter i sømmene.

Hvilke banker som er med i Nettavisens bankutvalg, og hvilke som av nevnte grunn ikke er med, finner du her.

- Det ser nesten ut til å være et Midt-Norge fenomen med hvilke banker som ikke oppgir noen rente. Fokus og Sparebanken Møre er to av få banker dette gjelder. Det er mye lettere for en forbruker å forholde seg til fastsatte renter, sier Pedersen.

De beste bankene
Hvis vi tar en titt på den nevnte oversikten til Nettavisen over bankene med lavest flytende rente, så ser vi at avhengig av beløp og sikkerhet er Statens Pensjonskasse, Oslo Pensjonsforsikring, Nordea, SEB Privatbanken, Din Bank, OBOS, BNP Paribas, Glitnir Bank og Skandiabanken alle oppe blant toppbankene.

La oss se nærmere på hva som skjuler seg bak deres beste renter. Hele oversikten over alle bankenes betingelser finner du her.

Statens Pensjonskasse og Oslo Pensjonsforsikring topper alle kategoriene Nettavisen pleier å se på. Det vil si lån under 500.000 kroner, mellom 500.000 og 1 million kroner, mellom 1 og 2 millioner kroner og over 2 millioner kroner, alle innenfor enten 60 prosent eller 80 prosent av boligens verdi. Men for å få lån hos disse bankene kreves det at du har tilknytning til dem. Det vil si at du er ansatt i Staten eller i Oslo kommune.

- Nettopp det at så mange har tilknytning til disse bankene er grunnen til at vi i det hele tatt har de med på listene våre, forteller ekspert på privatøkonomi, Rune Pedersen.

Han er også fornøyd med at disse bankene opererer med fastsatte renter. Det vil si at du får den oppgitte rentesatsen så lenge du tilfredsstiller sikkerhetskravet og eventuelt lånebeløpet.

Nordea krever et omfattende kundeforhold for at du skal få den beste renten deres. Renten de opererer med på Nettavisens oversikt er den de gir til sine Fordel Pluss-kunder. For å kvalifisere for denne må du ha minst fem forskjellige produkter i banken. Nordea opererer også med tre andre grader av kundeforhold som gir en høyere rente enn den som er oppgitt på listen.

SEB Privatbanken gir en fastsatt rente til alle sine låntagere, men de krever at du har din lønnskonto med VISA-kort hos dem.

OBOS krever at du har medlemskap for å gi deg lån. Men alle kan bli medlem for en lav årlig sum, og er du først medlem får du den samme renten som alle de andre medlemmene.

BNP Paribas oppgir ”Fra-renter”. Du må kjøpe fordelsprogrammet Exclusive for å få deres beste renter. I tillegg får du kun låne opp til 2,5 ganger inntekten din. BNP opererer også med en bonus, som slår inn etter fire år, på lånet. Her skal du altså holde tunga rett i munn for å klare å sammenligne banken med andre banker.

Tydeligst overfor forbrukerne av de beste bankene er Glitnir Bank, Skandiabanken og Din Bank. De tre bankene opererer med fastsatte renter for alle låntagere som kvalifiserer til lån. Dermed får du klare og tydelige rentebetingelser uten noe fiksfakseri.

En oversikt over hva de andre bankene på Nettavisens rangering krever, finner du her.

Her følger en oversikt over de beste bankene, som ikke krever noen form for tilknytning og som opererer med fastsatte renter, i de åtte forskjellige kategoriene:

Innenfor 60 % av verdien
Under 500.000 kroner: Din Bank - 5,21 % effektiv rente

Mellom 500.000 og 1 millioner kroner: Din Bank - 5,21 % effektiv rente

Mellom 1 og 2 millioner kroner: Din Bank - 5,21 % effektiv rente

Over 2 millioner kroner: Din Bank - 5,21 % effektiv rente

Innenfor 80 % av verdien
Under 500.000 kroner: Skandiabanken - 5,55 % effektiv rente

Mellom 500.000 og 1 millioner kroner: Skandiabanken – 5,55 % effektiv rente

Mellom 1 og 2 millioner kroner: Glitnir – 5,45 % effektiv rente

Over 2 millioner kroner: KLP – 5,44 % effektiv rente

Hele Nettavisens boliglånskalkulator finner du her.

Les flere saker om privatøkonomi her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere