*Nettavisen* Nyheter.

Slik finner du sjøørreten

Nå er det høysesong for sjøørretfiske i sjøen. Her finner du tips om hvordan du kan finne den sprelske krabaten.

15.04.05 12:56

Sjøørretfiske er meget spennende og kan by på fantastiske opplevelser. Fisken er sprek som gir fine utras og akrobatiske sprang. I tillegg smaker den aldeles fortreffelig.

Fisket kan starte rett etter isen har godt. Mars / April er som regel de beste månedene.

Er det kald i vannet er sjøørreten lettest å treffe i brakkvannsområder. Det kan være elvemunninger, kiler med liten vanngjennomstrømming og så videre.

Sund
I høysesongen mars, april og til dels mai kan du lete etter trange sund gjerne med litt strøm i vannet, odder, strender og kiler med litt varmere vann.

Steder med sandbunn og rullestein (leopardbunn) er steder hvor ørreten trives godt.

Om sommeren må man som regel fiske litt dypere. Dorging/trolling med wobbler er meget effektivt. Om du vill bruke fluestanga eller spinnutstyret, så prøv sent på kvelden, natta eller tidlig om morgenen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Tore Bekkeli

Mørk redskap
Et godt tips er å bruke mørke fluer og sluker når det er mørkt. Dette fordi en fisk som titter opp i mørket oppfattes himmelen som lys. En mørk sluk eller flue lager da en bedre silhuett.

Plasser som har «marabakker» - altså bratte skrenter under vann er som regel bra. Svaberg er som regel ikke noe lurt tips, derimot steder med sand eller steinbunn.

Biter
Ørreten biter i allslags vær. Litt vind overskyet er ofte det beste. Sol vindstille går også bra. Men da må du regne med at fisken er lettskremt.

Ved odder og sund er det smartest å fiske på den tiden på døgnet når det strømmer mest, gjerne mot flo.

Pålandsvind er en kjent positiv faktor. Strender, kiler og lignende plasser er best fra før flo til et par timer etter. Bruk gjerne tidevannstabellen.

Tommelregel i slukfiske er sterke farger ved kald vann for eksempel gult rødt eller oransje. «Naturlige» farger ved varmere vann. Sølv blå, sølv grønn er klassikere.

Det fines et utall varianter av sluker. Spør deg frem i den lokale butikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Tore Bekkeli


Ikke for store

Fluer bør ikke være for store da det fort blir vanskelig å kaste med.

Du kan bruke ganske lett haspelutstyr når du fisker sjøørret. 8-10 fot stang med en slukvekt fra 10-30 gram er bra. Tykkelse på senen fra 0,20 til 0,35.

Enhånds fluestang i klasse 5-7 er å foretrekke, med flyte- eller intermediate synkesnøre.

Det er viktig å presentere sluke eller flua riktig for sjøørreten. Tommelregelen er rask innsvevning ved varmt vann og saktere når det er kaldere enn seks-sju grader i vannet. Variere gjerne med korte pauser og bevegelse i stangtuppen. Man kan ikke sveive fra en ørret.

Forarbeid
Undersøk litt før du setter i gang, spør deg frem lytt til kjentfolk. Skal du fiske med flue prøv deg gjerne frem med haspel først finn en plass hvor fisken biter.

Duppfiske med sild eller makrell som agn er morsomt! Bruk litt tid ved plassen før du setter i gang. Se etter fisk! Ofte kan du se ørreten når den for eksempel jager sild i overflaten. Kast ikke på stedet hvor du så fisken men over eller ved siden.

Stå gjerne litt fra vannkanten ved de første kastene og beveg deg nærmere vannet etter hvert. Ser du en sildestim som «koker» er det som regel noe spennende som jager under.

Bruk gjerne en flue som opphenger. Det minsker kastelengden men kan virke positivt.

Her finner du de reglene som gjelder ved fiske av ørret i sjøen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag