Gå til sidens hovedinnhold

Slik finner politiet deg

Nytt peileutstyr gjør at politiet kan peile deg inn.

Mobiltelefon er blitt et viktig hjelpemiddel for kriminelle, men nå svarer politiet med minst like avansert teknologi.

Det nye utstyret gjør det mulig for politiet å peile inn lovbrytere med millimeterpresisjon og lamme all bruk av mobiltelefon i et bestemt område.

Se hele videoen lenger ned i saken.

Etterlengtet lovendring
Kriminelle har et enormt teknologisk forsprang på politiet, og har benyttet seg av såkalte jammere for å blokkere mobiltrafikk i en årrekke, blant annet i forbindelse med ranet på postens tellesentral. En ny lovendring gjør at politiet nå kan ta i bruk det samme utstyret som de kriminelle.

Ingen vil gå i detalj på de nye metodene, men ifølge TV2 bruker politiet nå både GSM-jammere som kan lamme mobiltelefonene til kriminelle under politiaksjoner.

En jammer er en elektronisk innretning som forstyrrer radiofrekvenser i et område som gjør at blant mobiltelefoner ikke kan brukes.

Kan finne alle inne i et hus
I tillegg har politiet fått en ny skanner som identifiserer alle mobiltelefoner inne i et hus.

- Det betyr at politiet blir i bedre stand til å bekjempe alvorlig kriminalitet, sier leder for datakrimavdelingen i Kripos Rune Fløisbonn til TV2.

190625

Kan brukes i redningsaksjoner
Det samme utstyret som gjør det mulig å peile kriminelle under politiaksjoner, kan også bruker under redningsaksjoner.

- Hvis du har kommet bort i fjellet, kan du dermed spores dersom du har mobiltelefonen på , sier Fløisbonn.

Datatilsynet frykter utstrakt bruk
Datatilsynet stiller seg i utgangspunktet positivt til de nye etterforskningsmetodene, men er likevel bekymret for at mulighetene vil misbrukes.

- Før man tar i bruk denne typen teknologi, så skal ikke politiet være i tvil om at de hjemlene de har virkelig dekker dette. Før i tiden måtte man ofte gjøre et større fysisk inngrep for slik overvåkning, og dermed ble det enklere å se om det man gjorde var korrekt, noe som kanskje forsvinner med denne typen teknologi, forteller informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til Nettavisen.

- Vi kan forstå at politiet har behov for slike metoder, men man må kontinuerlig vurdere om man faktisk har hjemmel for det man gjør. Vi føler det er en fare for at dette kan skli ut og brukes utenfor det lovgivere i utgangspunktet tenkte, mener Skåra.

Reklame

Kun 3 timer igjen: Her får du oversikt over alle salgene