*Nettavisen* Nyheter.

Slik fordeles fotballmillionene

Foto: (Scanpix/Montasje)

Kamppengene blir jevnere fordelt og tabellen teller mer.

10.12.08 08:10

- Det er radikale endringer i måten den nye medieavtalen er skrudd sammen på, sier administrasjonssjef Boye Skistad i Norsk Toppfotball til NA24 Propaganda.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Fikk inn en kvart mrd.
Mens den gamle medieavtalen ga 67 prosent til de 30 beste klubbene og 33 prosent til Fotballforbundet, er satsene nå henholdsvis 68 og 32 prosent. Men før denne prosentfordelingen er det satt av blant annet ti prosent til klubbenes satsning på nettet og 12 prosent til spillerutvikling. I tillegg går 30 millioner inn til cupkassen, et sum til drift av Fotball Media AS (eid av Fotballforbundet og interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball) og et ukjent beløp til produksjonen av kampene.

2007-regnskapet til Norsk Toppfotball viste 252,8 millioner i omsetning og at 199,7 millioner ble utbetalt til klubbene. 2008-budsjettet var på 253 millioner i omsetning. Men neste år blir det mindre i direkte utbetalinger fra Norsk Toppfotball.

Les også: En kvart mrd. til fotballkubbene

1,2 til 1,4 milliarder
For i tillegg til at eliteserien er utvidet med to klubber, blir flere av millionene øremerkede. Klubber som ligger i front på nettet (Rosenborg, Vålerenga og Brann) får en solid slump av de digitale millionene, mens det også ligger flere titalls millioner i potten for lag som dyrker fram unge, egenproduserte stortalenter.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

- Utbetalingene fra Norsk Toppfotball bli en del lavere enn før, men sammen med disse to pottene kan totalsummen forhåpentligvis bli høyere, sier Skistad.

Selv om det er enighet om prinsippene for å fordele millionpotten, er det ennå ikke helt klart hva totalsummen blir. Og ifølge Boye Skistad drøyer det nok til oppunder jul før dette er spikret. Totalt er den nye fotballavtalen verd mellom 1,2 og 1,4 milliarder over fire år.

- Jeg har noen tanker om hvor det ender, men de tallene holder jeg for meg selv.

DETTE FÅR ELITEKLUBBENE:

* Av de 68 prosentene som eliteserien og 1. divisjon deler mellom seg, går 81 prosent av summen til de 16 elitelagene. I forrige avtaleperiode var fordelingen 80/20, men nå blir eliten utvidet med to plasser.

* Av millionene som sprøytes inn til eliteklubbene, fordeles 50 prosent flatt på de 16 lagene, mens 25 prosent betales ut etter tabellplasseringen og 25 prosent ut fra antall tv-opptredener.

* Mens søndagskampene (hovedkampen hver runde, sendes på TV 2) før var vektet til 60 prosent av tv-potten, er den nå bare verdt 40 prosent. De to andre kampene på lørdager (nå NRK) og mandager (TV 2 Zebra) teller nå 30 prosent hver, men var sist sesong kun verdt 20 prosent hver av tv-potten.

* Tabellplasseringen blir viktigere. Av de 25 prosentene som skal betales ut her, får gullvinneren nå 20 prosent, mens den dårligste klubben får en prosent. Før fikk man det samme beløpet for å bli nummer 4,5, 6 eller 7 og den samme summen for å ende opp fra 8. til og med 11. plass, men nå er dette differensiert. Og det blir mer penger på sølv- og bronselagene.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag