*Nettavisen* Nyheter.

Slik forklarer tannlegene hvorfor de er så dyre

STORE FORSKJELLER: Tannlegeforeningen sier at prisen på tannhelse i Norge ikke er høye, og at det er helt naturlig at den er høyere enn i utlandet. Foto: Frank May (NTB scanpix)

- Vi lever godt med konkurransen fra utlandet, sier tannlegeforeningen.

LO-leder Gerd Kristiansen satte tannbehandling i utlandet på agendaen da hun fortalte at hun hadde kjøpt nye tenner i Ungarn. Prisen var under 100.000 kroner. I Norge hadde hun fått anslått at prisen ville bli 250.000 kroner bare for overkjeven.

LES: LO-lederen får kritikk tannbehandling i utlandet

Lever godt med konkurransen
- Vi lever godt med at vi har en konkurransefaktor som heter utlandet, sier kommunikasjonssjef Morten Rolstad i Den norske tannlegeforeningen til Nettavisen.

Han poengterer at de som reiser til utlandet for behandling, som regel får store behandlinger utført og da er det alltid behov for justeringer og oppfølginger over lang tid.

- Det er ikke så lett for andre tannleger å gjøre dette, så utenlands-pasienter må være klar over servicefaktoren i dette.

- I tillegg kommer sikkerheten som pasientskadeerstatning hvis noe går galt, sier han.

- Selvfølgelig er det prisforskjell
Rolstad ønsker ikke å kommentere prisforskjellen som Gerd Kristiansen fortalte om, men erkjenner at Norge har et høyt kostnadsnivå også innen tannhelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

NYE TENNER: LO-leder Gerd Kristiansen reiste til Ungarn og kjøpte nye tenner. Foto: LO/Terje Bendiksby (NTB Scanpix)

- Ja, selvfølgelig er det prisforskjeller mellom utlandet og Norge. Hele kostnadsbilde er dyrere. Dyrere husleier, lønn til hjelpepersonell er høyere. Du får ikke en tannlegesekretær for under 300.000 - 400.000 kroner i lønn. Materialene er dyre, og utstyret er dyrt. Tannhelse er en kostbar affære, sier Rolstad.

Millionlønn
Tannlegene selv gjør ikke jobben gratis. Tvertimot tjener mange av dem mer enn pilotene i Norwegian.

- Ut fra skatteligninger ser vi at en privatpraktiserende tannlege tjener fra 700.000 kroner til et par millioner. De færreste statlige ansatte har begynnerlønner under 500.000. Noen ganger starter lønna på 700.000 og også over det i grisgrendte strøk der det er vanskelig å få tak i tannlege, sier Rolstad.

I 2012 tok Adresseavisen for seg likningen til Trondheims tannleger, og fant at de fleste tjente over en million kroner. Den best betalte tannlegen hadde en inntekt på 4,7 millioner kroner.

I 2013 gjorde Bergens Tidende det samme. Der hadde den best betalte tannlegen enn lønn på tre millioner. Flere tjente over to milioner, mens de fleste tjente mellom en og to millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

ROLSTAD: Morten Rolstad i Den norske tannlegeforeningen.

- Ikke dyrt
Rolstad mener likevel ikke at tannhelse er dyrt i Norge.

Han sier at tannlegepasienter i gjennomsnitt brukte 3200 kroner i 2013, og at 50 prosent av de som var hos tannlegen hadde en utgift på under 2000 kroner.

For øvrig hadde 85,4 prosent hadde en tannlegekostnad under 5.000 kroner, mens 5,5 prosent hadde utgifter over 10 000 kroner.

- De fleste av oss klarer godt å leve med den årlige kostnaden, med andre ord, sier Rolstad.

Tannlegeforeningen har i flere år vært opptatt av å få bedre støtteordninger til de gruppene som har høye kostnader på grunn av tannsykdommer.

- Vi mener det er viktigere å satse på dem, enn å få ned kostnadene for befolkningen generelt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.