GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Man kan lære mye om katten ved å studere oppførselen dens. Katter bruker alle sansene når de kommuniserer og har et stort register.

Kattene til Are Kalvø krever mye oppmerksomhet, så mye at Tiger noen ganger forstyrrer skriveprosessen til forfatteren og journalisten.

- Når du sitter på tastaturet, så skriver du, prøver jeg å si til han, men han hører ikke på meg, sier Are Kalvø til Dittdyr.no.

Lytt og lær
Selv om katten har problemer med å oppfatte hva du sier, er det er viktig å lytte til kattens lyder for å forstå den. I følge veterinær Bjarne O. Baastad kan et mjau kan deles i fire deler m-i-a-u, og hvor katten har trykk sier mye. En lang m-lyd brukes av tillitsfulle katter som ønsker kontakt.

En lang i-lyd signaliserer stress eller fysisk smerte. En lang a-lyd markerer at katten krever noe, mer jo sterkere a-lyden er. Trykk på den siste vokalen innebærer frustrasjon.

Mister katten troen på at den får viljen sin vil den bli frustrert. Da reagerer den med et langtrukket miaoouuu.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sint eller blid
Are Kalvøs andre katt Pepper er en mer reservert katt enn Tiger. Denne kom inn til Kalvø ett år etter Tiger, men var ikke særlig tøff. Den gikk med nedsenket kropp og høy skulderføring en lang stund, men har nå funnet seg til rette.

- Tiger sto ikke akkurat i gangen med norsk flagg og hornorkester og sa velkommen til gårds! Han oppførte seg ikke som en sosialdemokrat, sier Are Kalvø.

Slike kroppsignaler kan man tolke. Haleføringen, for eksempel, sier noe om kattens sinnstilstand. Hvis katten kommer mot deg med halen rett opp er den blid og vil ha kontakt. En hunnkatt med halen til side er klar for å pare seg.

Når katten er på jakt veiver halen fram og tilbake, men hvis den er frustrert eller irritert logrer den fram og tilbake med tunge slag. Går halen ned er den klar for angrep.

Les mer fra Dittdyr.no:

Ektepar klonet familiehunden

Farlig pus

Pass opp for nyresvikt

Øyne og øre
Ørestillingen røper mye om kattens natur. Er den blid står ørene rett opp. Går ørene framover er den nysgjerrig, men hvis ørene går ned er den klar for angrep.

Øyene til katten røper også mye. Pupillene gir en god pekepinn. Er de utvidet i fullt dagslys har katten angst og er usikker, og den kan angripe. Smalner pupillene og blir tynne fokuserer den på angrepet. En katt som kniper med øynene viser tillit og er fornøyd.

Tiger er en vilter katt, nysgjerrig og leken.

- Her sitter jeg og skryter om hvor fantastiske katter vi har, de åpner dører og utfører tryllekunster og alt mulig. Så går døra opp og Tiger kommer svingende nonchalant i dørhåndtakhøyde. Slik gjør han når han blir lei av å ikke få oppmerksomhet, fortsetter Kalvø.

Unik luktesans
Katter bruker luktesansen mye. Når den ligger på eierens klær er det fordi den liker lukten av nære venner. Katten har et unikt organ i ganen som gjør at den smaker på duften. Derfor vil den alltid lukte på nye ting for å etablerere hvem som er i nærheten.

Når den stryker seg om beinet ditt vil den markere at den aksepterer deg som dominant og ønsker å være sammen med deg.

Kattene til Are Kalvø viser stor selvstendighet, og Tiger og Pepper er svært forskjellige.

- Tiger liker å bli herjet med, derfor gjør jeg det. Han er slik at dersom vi hadde vært kamerater hadde han vært den jeg gikk på byen med, mens Pepper ville ha vært den jeg ville sitte hjemme i sofaen med.

Vær kompis
Det er viktig å gå varsomt fram om du vil bli kjent med en ukjent katt. Går du bort og tar på den vil den oppleve det som truende.

Sett deg på huk rekk fram hånden og snakk rolig. Da vil katten snuse på deg når den er trygg.

Det er også viktig å ikke stirre på katten. Det vil oppfattes som særdeles truende. Det beste er å knipe med øynene og se litt til siden.

Uansett er det viktig å se an kattene, fordi de er veldig forskjellige. Og ofte er de utspekulerte og gjør ikke alltid som man vil. De kan være klønete og elegante på samme tid.

- Kattens evne til å være sleip setter jeg utrolig pris på. Det er flott at de er selvstendige individer, avslutter Are Kalvø.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.