Cannabis er ulovlig i Norge, men likevel tjener oljefondet vårt godt med penger på investeringer i utenlandske cannabis-selskaper. Siden nyttår har de håvet inn hele 446 millioner kroner på fem ulike cannabis-aksjer, ifølge DN.

I Dagsnytt 18 på NRK mandag kveld uttaler politiker Bård Hoksrud seg om hvorfor han støtter disse investeringene.

- Dette handler om at cannabis kan brukes til medisinsk behandling. Det kan hjelpe veldig mange som er veldig syke, blant annet kreftpasienter kan dette ha kjempegod effekt for, sier han til NRK.

Det er imidlertid Pernille Huseby, generalsekretær i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, uenig i. Hun mener det er uetisk å plassere penger i selskap som produserer narkotika, og sier stoffene er avhengighetsskapende og helseskadelig.

Huseby påpeker at tre av de fem selskapene det er investert i, jobber med rusmiddelproduksjon. En av utfordringene er at enkelte selskap produserer godteri og sjokoladepålegg rettet mot barn og unge.

(I en e-post til Nettavisen etter at denne artikkelen først ble publisert, poengterer Actis at Huseby ikke uttalte seg imot cannabis i medisinsk behandling, og at det er selskaper som produserer og selger marihuana til rekreasjonell bruk som Oljefondet bør trekke seg ut av.)

Hoksrud er enig i at det kan være fint å diskutere hvilke selskap vi investerer penger i, men er det snakk om produksjon av medisinsk cannabis er han veldig for dette. Likevel påpeker han at også andre legemidler blir misbrukt.

- Det å investere i legemiddelselskap som gir god avkastning vil igjen gi oss gode velferdstjenester, sier Hoksrud til NRK.