RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik fungerer HD-boksen

Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)
HD-revolusjonen feier over Norge i disse dager. Vi har testet den andre HD-opptakeren på markedet.

For kort tid siden lanserte Canal Digital sin nyeste HD-boks, og kunne denne uken følge opp med nyheter som gjør HD langt mer tilgjengelig for folk flest. Canal Digital er imidlertid ikke den eneste aktøren på markedet. For Get lanserte sin HD PVR denne uken. Her har Get laget en boks som løper sirkler rundt Canal Digital sin.

Tok sin tid
Litt ut på ettermiddagen dukket budet opp på døren med HD-esken til Get. Da hadde vi allerede gått et par timer uten TV, siden Get av en eller annen merkelig grunn hadde fjernet tilgangen til signalene fra vår gamle Get-dekoder. Vi kastet oss derfor over boksen, som inneholdt instruksjonsbøker, fjernkontroll, kabler og en lekker boks.

En stor fordel med boksen til Get er at det er mulig å montere boksen på veggen. HD PVR-en til Get er nemlig utstyrt med to display, slik at den fungerer like bra både stående og liggende. Vi har imidlertid ikke fått testet dette, siden du er nødt til å bestille en veggbrakett fra Get for å få til dette, noe vi ikke var fremsynte nok til å gjøre.

Oppkoblingen av boksen gikk såre enkelt. Det var først når vi slo den på at den bød på problemer. Ikke i form av at den var vanskelig å skjønne noe av, for det er det så absolutt ikke. Det tar bare litt tid å få den i gang. Etter oppstarten som tar ett snaut minutt må den finne kanalene. En prosess som kan ta helt opp til tre timer. Heldigvis tok det ikke mer enn en snau halvtime hos oss.

Det tok imidlertid enda en halvtime før boksen var klar til bruk, fordi programvaren måtte oppgraderes også. Det vil si at halve TV-kvelden var over før vi fikk mulighet til å se på TV. Litt irriterende, men heldigvis har boksen til Get så mye annet spennende å by på at det fort ble glemt.

Enkelt og forståelig
For Get gir brukerne en flott opplevelse med sin HD PVR. Det er helt uproblematisk å ta den i bruk. Grensesnittet er intuitivt og pent, uten forstyrrende elementer. Innstillinger, radio, TV, favorittkanaler, opptak og alt er enkelt og raskt tilgjengelig.

For dem som eventuelt ikke forstår noe av systemet følger det med også en utrolig lettfattelig bruksanvisning. Det er tydelig at Get har brukt betydelig med ressurser på brukeropplevelsen i sin boks. Get ligger langt foran konkurrentene på dette punktet.

Hastigheten på boksen må også fremheves. Kanalbytte går langt raskere enn hos Canal Digital, som bruker mellom tre og fem sekunder. På boksen til Get tar det i underkant av ett sekund å bytte kanal.

Enkelt med PVR
For dem som ikke kjenner til PVR gjør det drastisk om på TV-hverdagen. Det er slutt på å være avhengig av programtidene til kanalene. En enkel titt i programguiden og et trykk på opptaksknappen er alt som skal til for å ta opp programmene du har lyst til. Et trykk ekstra lar deg også ta opp serier. Det samme for å pause direktesendinger. I det store og hele er det svært få trykk på fjernkontrollen som skal til for å få til det meste med denne boksen.

Det er riktignok ikke den peneste fjernkontrollen vi har sett. En klumpete form og ekstremt mange knapper gjør at den ikke står til den lekre dekoderen like bra som vi kunne håpet. Allikevel er den som resten av systemet til Get veldig intuitiv. De mange knappene har alle sin funksjon, og gjør brukeropplevelsen enda et hakk bedre. Et par minutter er alt som skal til for å få fjernkontrollen til å slå av og på TV-en også.

Med en kapasitet på 250 gigabyte har du ifølge Get mulighet til å ta opp 70 timer med TV. Dette er fordelt på både HD og vanlig TV. Tar du bare opp HD har du litt færre timer til rådighet, mens vanlig TV gir deg lit mer. Uansett fikk vi tatt opp mer enn nok innhold.

Ligger allerede bak
Selv om dette egentlig er en test av selve boksen kommer vi ikke unna det viktigste av alt, nemlig innholdet. HD-kanalene som er tilgjengelig hos Get er mer eller mindre de samme som hos de andre aktørene. Du har Silver, Voom, Luxe og Discovery, i tillegg til Canal+ Film HD og Canal+ Sport HD.

Det er for så vidt greit nok med bare seks HD-kanaler, men vi må vel påpeke at flere av kanalene ikke akkurat er fryktelig interessante. Vi står imidlertid i startgropen, så vi får håpe det kommer mer etter hvert. Get bør også følge i fotsporene til Canal Digital. De legger allerede bak på dette punktet. Canal Digital legger nemlig de fleste HD-kanalene inn i de vanlige programpakkene sine, slik at brukerne kan se disse uten å betale ekstra.

Hos Get koster derimot et abonnement på Silver, Voom, Luxe og Discovery 99 kroner i måneden. Det utgjør en kostnad på nesten 1 200 kroner i året. Det samme må du ut med for selve boksen. De to HD-kanalene fra Canal+ kan abonneres på som en del av Sport-, Film- og Total-pakken til Canal+, for henholdsvis 229 kroner, 199 kroner eller 249 kroner i måneden. Har du Canal+-pakkene fra før av, får du HD-kanalene på kjøpet.

Sylskarpt bilde
Vi har lagt merke til at RiksTV, som mangler HD-tilbud, prøver å snakke ned viktigheten av HD. Kvalitetshevingen HD gir TV-bildet er imidlertid så høy at det er vanskelig å ta RiksTV seriøst. De kommersielle interessene deres overskygger tydeligvis evnen til å vurdere dette objektivt.

Bildekvaliteten er nemlig helt strålende. Bildene er sylskarpe. I hvert fall i forhold til de grøtete TV-bildene som vanligvis serveres. Selv de som ikke er like opptatt av bildekvalitet som oss finner det vanskelig å gå tilbake til vanlige TV-bilder etterpå.

Nå skal imidlertid Get, og de andre aktørene, ha det for at boksene deres oppskalerer det vanlige bildet til HD (720p eller 1080i). Dette gir bilder på de vanlige TV-kanalene som er bedre enn de du vanligvis opplever.

HD er fremtiden
Med ekstremt mange HD-klare skjermer i de tusen hjem er det liten tvil om at HD er fremtiden. Get har helt i startgropen kommet med en PVR som i så måte vil stå meget godt i flere år fremover.

Nå får vi bare vente på at kanaltilbudet blir bedre. Vi ser heller ingen annen mulighet enn at Get er nødt til å følge etter Canal Digital, og legge HD-kanalene inn i standardpakkene. På den måten vil de vanlige brukerne også skjønne viktigheten av HD.

Det er imidlertid deilig å kunne bruke den gode gamle klisjeen om at fremtiden er her.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere