Askeskyen fra Island har truffet landet og luftrommet over hele Norge ble stengt fra kl. 10:00.

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag opplyste Avinor at de ikke utelukker at alle flyplassenene i Norge blir steng også på fredag.

- Luftrommet over hele Norge stenges fra klokken 10:00 torsdag 15. april på grunn av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island. Det er usikkert hvor lenge stengningen vil vedvare, men Avinor holder seg fortløpende orientert om situasjonen. Passasjerer må forholde seg til flyselskap og reisebyrå i den situasjonen som har oppstått, opplyser Avinor.

Nettavisen får opplyst at askeskyen som nå er på vei inn over landet vil dekke hele Norge ved 14-tiden.

Vulkanutbruddet på Island startet allerede i midten av mars, men onsdag fikk man et kraftig utbrudd der asken sto opp til 11 kilometer til vers.

- Det meste av asken har nådd en høyde på seks kilometer. Dette er det vi kaller den frie troposfæren og i dette området er det raske luftstrømmer som skaper en effektiv spredning. Her er det store vindhastigheter som gjør at asken sprer seg over store avstander, sier Kjetil Tørseth ved Norsk institutt for luftforskning (NILU).

De foreløpige estimatene fra Volcanic Ash Advisory Centre i England viser at askeskyen vil ligge over hele Norge klokken 12 GMT (14.00 norsk tid). Det er disse sentrene som kommer rådene som norsk internasjonal luftfart følger ved vulkanutbrudd.

Ved midnatt GMT (klokken 02.00 norsk tid) vil askeskyen ha lagt seg over hele Norge og Sverige, Danmark, store deler av England og nordlige delen av Tyskland og Frankrike.

Samtidig vil skyen ifølge estimatene ha passert Stord. Man regner med at skyen da vil begynne å blåse ut av Norge. Hvor lang tid det vil ta, er foreløpig usikkert. Det betyr at norske flyplasser vil blir stengt hele torsdagen, og kanskje også fredag. Ekspertene jobber på spreng for å få bedre analyser av utviklingen.

Kan bli stengt til og med fredag
Det er fortsatt uklart hvor lenge flykaoset vil vare i Norge. Flyplassen Flesland kan bli stengt til og med fredag.

- Slik prognosene våre er nå, vil flyplassen være stengt i dag og høyst sannsynligvis fredag, sier vakthavende meteorolog, Tone Christin Thaule ved Vervarslinga på Vestlandet.

Men vi er på ingen måte alene: Torsdag formiddag melder Sky News at alle flyplassene i London blir stengt på grunn av askeskyen. Flyplassene i Aberdeen, Edinburgh, Glasgow, Belfast og Newcastle er allerede stengt.

Flyplassen Kastrup i København er også stengt torsdag formiddag.

Du vil merke det
Kjetil Tørseth ved NILU sier at slike askeskyer er helt naturlige fenomen rundt Stillehavet der vulkanutbrudd er langt mer vanlig.

- Andre land og regioner har mye mer oppmerksomhet på flysikkerhet rundt vulkanutbrudd. Dette er helt naturlige fenomen rundt Stillehavet, sier Tørseth.

Tørseth sier at folk i Norge også kommer til å merke asken på bakkenivå utover dagen.

- Vi kan nå registrere episoden på noen av instrumentene våre. Den er på vei innover Norge og hvor mye vi vil kjenne dette blir gjetning. Utbruddet er stort, men langt unna. Jeg tror ikke vi vil nå noen kritiske grenseverdier. I alle fall ikke for C02, sier han.

Spredt utover Sør-Norge
Askeskyen som kommer inn over Sør-Norge i ettermiddag har flydd med vindene siden 23-tiden i går kveld.

Nye kart fra Storm viser at askeskyen beveger seg forskjellig alt etter i hvilken høyde asken er i.

Grovt sett har askeskyen fra i natt dreid lenger nord, desto tynnere luftlag asken ligger i.

Storms analyser tilsier at askeskyen som er i 11.000 meter høyde ( det øverste kartet under) har bevegd seg rett mot Stadt på Nordvestlandet.

Storms meteorologer anslår at den delen av asken som blåser i 10.000 meters høyde (kart nummer to under), sprer seg utover Sør-Norge på høyde med Lillehammer.

Og asken som er i det laveste luftrommet – dvs. rundt 9.000 meter, kommer inn over Sør-Norge mellom Kristiansand og Stavanger. Dette er kart nummer tre under.

Dreier sørover
Dersom Storms metereoger får rett, vil askeskyen dreie sørover i natt og «trolig ramme Storbritannia og Benelux-området i morgen, visst det fortsatt finnes aske over vulkanen i dag», ifølge meteorolog Frode Håvik Korneliussen i Storm Geo. Dette er det siste kartet.

Klokken 14.30 har samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen invitert til pressekonferanse om situasjonen etter vulkanutbruddet på Island. Også Luftfartstilsynet, Avinor, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, som har operative ansvaret for sine felt, vil være til stede.