Slik går det med Tremannen

Foto: PIKIRAN RAKYAT (AFP)

Dede Koswaras (38) sjeldne sykdom sjokkerte verden.

19.07.10 11:05

(SIDE2:) Dede Koswara ble kjent over hele verden da det i 2007 ble publisert bilder av hans trelignende føtter og hender.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Fjernet med sag
Koswara hadde pådratt seg en vortesykdom som hadde utartet seg på en måte som legene sjelden har sett. Før han fikk hjelp fra leger i hjemlandet Indonesia hadde sykdommen kommet langt. Både føtter og hender var dekket av et trelignende og like hardt lag med utvekster. Koswara hadde mistet jobben og ekteskapet hadde røket. Han livnærte seg ved å vise seg fram.

LES MER: Halvt tre, halvt menneske

I 2008 og 2009 begynte Koswara å gjennomgå flere operasjoner for å få fjernet de trelignende utvekstene. Legene måtte bruke elektrisk sak for å skjære av det ytre laget, og de måtte også fjerne mange lag med hud i håp om å få bukt med sykdommen. Sykdommen gjorde at Koswara ble et medisinsk kasus og den amerikanske hudlegen Anthony Gaspari mente at han hadde et papillomavirus. Viruset gir vortevekst, men ikke så voldsomt som hos Koswara.

Gaspari mener at den indonesiske mannen har en defekt i immunsystemet som gjør at vortene ikke stanser veksten.

Medisinsk krangel
Koswara, som bare er blitt kalt Tremannen, er imidlertid blitt offer for en medisinsk fagkrangel. I 2008 kom det en dokumentar om ham og jobben som indonesiske leger og Gaspari gjorde. Sammen skapte legeteamet en kur som så ut til å hjelpe Koswara.

Det siste verden har sett til ham var at han reiste hjem med sine deformerte føtter og hender, men at han i alle fall kunne bruke dem. Siden den gang har det ikke gått så bra, skriver Los Angeles Times.

LES MER:Tremannen er kurert

I flere måneder var sykdommen på tilbaketog, men plutselig virket det som den slo tilbake og vortene kom igjen, kjappere og sterkere enn de har gjort. Samtidig har de indonesiske legene kommet på kant med dr. Gaspari som de mener tok prøver av Koswara som han tok med seg ut av landet uten tillatelse. Gaspari på sin side sier til LA Times at det hele var en misforståelse.

Han mener fremdeles at sykdommen må behandles innvortes. Teamet med Gaspari i spissen forsøkte cellegift med stort hell til Koswara ble altfor syk av den. Nå mener Gaspari at en benmargstransplantasjon kan være en redning for den indonesiske mannen.

- Men jeg er bundet på hender og føtter. De indonesiske myndighetene synes å se på meg som en fremmed som forsøker å presse seg på, sier han til avisen. Selv sier Koswara at han ville reise hvor som helst for å bli frisk, men myndighetene sier de ikke vil at han skal bli noen forsøkskanin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.