RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik gikk det da Dillion (10 mnd) stjal pinnekjøtt

Foto: VIDAR LANGELAND (Bergensavisen AS)
Sist oppdatert:
Regningen kom på 23.000 kroner.

Klokken har rundet 1400 og den tradisjonelle Disney-kavalkaden på NRK ruller over TV-skjermene hos mange julestemte nordmenn.

Hjemme hos krimforfatter Monika Nordland Yndestad i Søreidgrend i Fana i Bergen skal julemiddagen snart på komfyren.

- Jeg hadde lagt pinnekjøttet ned i kjøkkenvasken for å gjøre det umulig for hunden å få tak i, sier Yndestad til BA.

Svelget en hel pinne
- Jeg trodde i alle fall at det var umulig, men på en eller annen måte har hunden klart å hoppe opp på benken og fått tak i en pinne med røykt kjøtt av beste kvalitet fra Birkeland på Bystasjonen, sier hun.

- Jeg vet veldig godt at hunder ikke skal ha pinnekjøtt, sier hun.

Yndestad ante uråd og ville ta pinnen fra den ti måneder gamle bordercollie-buhund-valpen.

- Men den ville selvfølgelig beholde godbiten, og klarte å slippe unna. Da hadde den nok allerede klart å svelge en hel pinne, sier Yndestad.

Hunden virket ikke syk, men Yndestad ringte likevel rundt og forhørte seg litt om hva hun skulle gjøre. En annen hundeeier sa hun burde kontakte dyrelege.

Fikk to valg
- Hos dyrelegevakten hos Dyreklinkken Bergen vest fikk jeg beskjed om at det var to valg. «Du kan vente og se. Eller du kan komme inn og ta røntgen av ham og se om vi kan gi ham et brekningsmiddel», forteller Yndestad.

Hun tok hunden med seg og reiste til dyrelegen klokken 1500 på julaften. Det skulle vise seg å være et svært godt valg.

- Bildene viste at han hadde slukt en stor pinne med kjøtt. Pinnen var mye større og lengre enn hans egne ribbein. Det var bare én ting å gjøre. Hunden måtte hasteopereres, sier Yndestad og blir stille.

Beinet kunne ikke hunden fått ut på egenhånd, og hadde vi ventet kunne det blitt betennelse og fått verst tenkelig utfall. Yndestad, som mistet den forrige hunden sin i hjerneblødning i mai fjor, tør ikke tenke for lenge på hva som kunne skjedd.

Hun håper nå at andre hundeeiere kan bli advart.

- Jeg har hatt hund i alle år, og pinnekjøtt i alle år, og tar forholdsregler. Likevel skjedde dette, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Klynget og pep
- Det var ikke noen hyggelig julaften, for å si et forsiktig. Heldigvis går det bedre nå, sier hun til BA om kvelden på 1. juledag.

Rundt midnatt i natt fikk hun beskjed fra dyreklinikken om at hun kunne hente den nyopererte hunden. I ettiden var de trygt i hus hjemme.

- Den klynket og pep hele natten, og måtte ut fire ganger. I dag går det bedre. Den går på antibiotika og har fått i seg litt valpefor, sier Yndestad lettet.

Dillion har 10-månedersdag i dag. Nå tyder alt heldigvis på den overlever den dramatiske pinnekjøttepisoden. Forhåpentligvis vil Dillion bare bli friskere i dagene som kommer.

Regning 22.619 kroner
Yndestad benytter anledningen til å minne andre hundeeiere om at de kan vært lurt å ha en forsikring på hunden.

- Heldigvis hadde vi forsikringen i orden. Regningen kom på 22.619 kroner, sier en lettet hundeeier til BA.

På grunn av helligdagene var det ikke mulig med såkalt direkteoppgjør.

- Vi måtte gjøre opp på stedet. For meg var det ikke noen valg. Nå hunden trenger operasjon, så betaler jeg det det koster, sier hun.

- Så får jeg heller spise havregrøt noen dager. Den er i all fall uten bein, ler Monika Nordland Yndestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Når ulykken er ute: et kjerringråd
Veterinær Tor Kvinge hos dyreklinikken Pet Vett, sier det er mye dyreeiere må være obs på i julen.

- Julen er generelt sett en tid der det er mye mange nye ting å forholde seg til for hunder og katter. Julekuler, gaver som ligger fremme, juletrær også videre, sier han.

Han har vært borti flere tilfeller der hunder har fått i seg pinnekjøtt med hele beinet.

- Det er viktig å ringe veterinær i slike tilfeller. Vi tar da røntgen av hunden. Det er ikke alltid man trenger å operere. Av og til kan den passere helt fint, noen ganger gir vi den brekningsmiddel, men vi må se an tilstanden til dyret, sier han.

Et kjerringråd som kan fungere om hunden har fått i seg et bein eller en spiss gjenstand, er rett og slett og gi den asparges.

- Når hunden spiser dette, deler aspargesen seg opp i tråder. Disse legger seg da rundt den spisse gjenstanden og kan fungere som polstring. Ta litt smør på aspargesen, tipser dyrelegen om.

Det er ikke bare hunder som har spist pinnekjøtt som trenger hjelp på julaften.

Vær obs på gavebånd og sjokolade
- Det er også tilfeller der hunder eller katter har spist gavebånd. Dette er vanskelig å diagnostisere ettersom det ikke vises på røntgen. Dette kan være potensielt farlig.

Det samme gjelder sjokolade. Det bør hunder holde seg langt unna.

- Sjokolade påvirker de røde blodcellens evne til å frakte oksygen. Jo mørkere sjokolade, jo farligere er det. Hunder reagerer forskjellig på dette. Symptomene er at hundene blir slappe og de kan kollapse. Vi har mistet hunder på grunn av sjokoladeforgiftning, sier han.

Andre farlige fristelser for hunder i julehøytiden er ribbefett.

- Får hunden i seg for mye ribbefett, kan den få betennelse i bukspyttkjertelen. Det kan være skummelt. Mistenker man dette, bør man ringe dyrelegen.

- Bør man i det hele tatt gi hunder ribbefett?

- Nei, det synes jeg ikke!

Les flere artikler fra BA her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere