RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Denne iranske jenta ble straffet med piskeslag på ryggen da hun viste litt ankler i en park.
Denne iranske jenta ble straffet med piskeslag på ryggen da hun viste litt ankler i en park. Foto: Iran Human Rights

Slik gikk det da tenåring viste litt ankler i en park

Sist oppdatert:
Hyller Trine Skei Grande og Marit Nybakk for boikott av Iran-reise.

Stortinget har mottatt en offisiell invitasjon fra den iranske nasjonalforsamlingen og har besluttet å sende en delegasjon. Datoen er ennå ikke fastsatt.

Partileder Trine Skei Grande (V) og visepresident Marit Nybakk (Ap) har imidlertid takket nei til invitasjonen fordi de ikke vil bære hijab under besøket. I henhold til iransk lovgivning skal kvinner bære hijab i offentlig rom.

Skei Grande sier til Dagsavisen at det er fjernt for henne å måtte iføre seg hijab, mens Nybakk forteller at hun avstår å reise av hensyn til prinsipielle grunner og kvinnepolitiske årsaker.

- Endelig er det noen modige, vestlige, kvinnelige politikere, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen. 

Les også: Dette mener Nettavisen om saken

- Stor symbolverdi
- Jeg støtter deres begrunnelse fullt ut, fordi vi må huske at disse besøkene har stor symbolverdi. Iranske myndigheter bruker besøkene som tegn på internasjonal legitimitet. Dette er en anledning for vestlige politikere å protestere mot det som foregår i Iran, sier Amiry-Moghaddam.

- Dette viser at det ikke er helt greit at halve befolkningen i Iran ikke kan bestemme selv over egen klesdrakt. Dette er noe vi tar for gitt i Norge.

Iran Human Rights vet om flere eksempler på kvinner og jenter som blir arrestert for ikke å være korrekt antrukket. I tillegg har organisasjonen vært i kontakt med kvinner og jenter som har blitt pisket for å ha trosset hijab-forbudet.

Tenåringsjente pisket
Iran Human Rights fikk tilsendt et bilde av en livredd tenåringsjente i 2005. Bildet viser jentas rygg som er dekket av skader fra piskeslag.

Dette er første gang Iran Human Rights frigjør bildet. Amiry-Moghaddam sier at det nå har gått såpass lang tid at de ikke lenger frykter at jenta skal bli identifisert.

- Dette er en tenåringsjente som satt sammen med en venninne i en park i Iran, og på grunn av at politiet mente hun ikke var korrekt antrukket, ble hun arrestert og pisket. Anklene hennes var så vidt synlige, sier Amiry-Moghaddam.

Han forteller at kvinner kan bli straffet med opptil 72 piskeslag dersom de ikke bærer hijab eller er ukorrekt antrukket. Jenta i parken ble påført mellom 30 og 40 piskeslag. 

(Saken fortsetter under bildet).

Iransk kvinne arrestert for ikke å være korrekt antrukket.


Trosser hijab-forbudet
Til tross for strenge lover og straffer, er det mange kvinner som trosser og utfordrer hijab-forbudet i Iran.

- En person som ikke kjenner Iran, og som ser mange jenter som ikke har tildekket håret sitt hundre prosent, vil kanskje tro at dette er noe myndighetene tolererer. Men dette er en pågående kamp i Iran hvor kvinner utfordrer denne loven og risikerer straff, sier Amiry-Moghaddam.

Han forteller at kvinner i Iran som trosser hijab-forbudet, risikerer straff som pisking. Videre sier Amiry-Moghaddam at de fleste utenlandske kvinner som reiser til Iran, velger å dekke seg til i henhold til iransk lov.

- Dermed indikerer de at de faktisk har toleranse for det jeg kaller kjønnsapartheid. Jeg synes andre politikere som reiser til i Iran, bør på en eller annen måte markere hvor de står. Hvis ikke bruker iranske myndigheter disse besøkene som tegn for aksept, sier han. 

(Saken fortsetter under bildet).

Iransk kvinne få tilsnakk fra en politimann for ikke å være korrekt antrukket.


Har årlige hijab-aksjoner
Iran Human Rights har ingen tall på kvinner som er blitt straffet for å være uanstendig kledd i Iran. Men Amiry-Moghaddam sier hijab er et svært viktig tema for det iranske regimet, og at hijab til og med blir drøftet i Irans nasjonale sikkerhetsråd.

- Hvert år gjennomfører myndighetene politiaksjoner hvor de arresterer kvinner som ikke er korrekt antrukket med hijab, kaster dem i varetekt og behandler dem som kriminelle.

Amiry-Moghaddam forteller at selv avisene i Iran driver med selvsensur, og manipulerer bilder som strider med den strenge kleskodeksen. Han trekker fram ett eksempel på et fotografi av kvinnelige soldater i Nord-Korea som ikke har tildekket leggene sine. Iranske medier valgte å manipulere bildet og «kledde på» kvinnene strømper.

Ifølge Iran Human Rights ble over 700 mennesker henrettet i fjor. 2014 er et rekordår i antall henrettelser, og er det høyeste tallet på over et tiår.

Dette er originalbildet.

Dette er den manipulerte utgaven av bildet.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere