Slik hacket de Hemmelig.com

Foto: (Hemmelig.com)

Tiltalt (17): - Det begynte uskyldig, men utviklet seg.

24.06.13 16:58

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Fire ungdommer skal tilbringe de neste tre dagene på tiltalebenken i Oslo tingrett.

Tre av dem er tiltalt for å ha brutt seg inn på sexnettstedet Hemmelig.com og offentliggjort hele medlemsdatabasen. Totalt 26.000 brukerkontoer ble publisert.

To av de tre erkjente straffskyld, mens sistemann erkjente delvis straffskyld.

En fjerde ungdom (17) fra Sunnmøre, som ikke ha vært med på hackingen av Hemmelig.com, er sammen med to av de andre ungdommene tiltalt for flere datainnbrudd overfor dataserverne til det norske firmaet Domeneshop AS. Dette skal ha skjedd i februar og mars 2012.

Samtlige av de involverte erkjente straffskyld for disse forholdene.

Les også: Ungdommer tiltalt for sex-hacking

Slik fikk de tilgang
Politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos, som er aktor i saken, startet sin utspørring med å be den første av de tiltalte om å forklare hvordan de fikk tilgang til Hemmelig.com.

Den nå 17 år gamle gutten fortalte at han og kameratene hadde lest en artikkel om nettstedet på Dagbladet.no, og at de via offentlig tilgjengelig informasjon fikk brukeropplysninger om at nettsiden var assosiert med en hotmailkonto som ikke lenger var aktiv.

De tre tiltalte registrerte da den aktuelle hotmailadressen og fikk tilgang til brukeropplysninger som gjorde at de kunne logge inn som administrator på Hemmelig.com.

- Da vi fant ut at hotmailkontoen ikke lenger var aktiv, registrerte vi den. Vi sendte så en e-post til ISPHuset, som hostet domenet Hemmelig.com, om at vi hadde mistet passordet. Vi fikk det da tilsendt passordet og kunne logge inn, forklarte 17-åringen.

Etter å ha fått tilgang til Hemmelig.com lastet de ned både meldinger, innhold og hele brukerdatabasen.

- Vi gjorde om dataene til en lesbar tekst og publiserte den via Pirate Bay, opplyste 17-åringen videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hacket blogger
De tiltalte kom i kontakt med hverandre på ulike internettforum og har aldri møttes fysisk før rettssaken startet.

Ifølge politiadvokat Trønnes skal de tre hovedsakelig ha kommunisert via Skype. Samtlige fortalte at de har god kjennskap til programmering og har drevet med dette i flere år.

I tiden før, under og etter publiseringen av Hemmelig.com opprettet de tre tiltalte tremannsgruppen Team Appunity, der formålet var å utvikle programmer, samt angripe og forandre ulike blogger.

- Det var ganske uskyldig. Det kunne for eksempel handle om å gjette det hemmelige passordet på mailer som er registrert på en blogg, forklarte en av de tiltalte under rettens første dag.

Hemmelig.com eier: - I løpet av få timer gikk alt til helvete

Annonserte angrep
Tremannsgruppen hadde blant annet en egen twitterkonto som ble brukt til å annonsere angrepene.

Alle de Hemmelig.com-tiltalte har innrømmet at de hadde tilgang til og publiserte innholdet på nettsiden. Det er imidlertid noe usikkerhet rundt hvem som først skal ha spredd og lastet opp innholdet på de ulike forumene.

På spørsmål fra aktor har alle erkjent å ha hatt kontakt med, og oversendt hele brukerdatabasen til Hemmelig.com, til en journalist i en landsdekkende nettavis.

- Han maste ganske mye på oss. På et tidspunkt ga vi han full tilgang til alt innholdet i en begrenset periode. Når han ikke fikk det han ba om ble han ganske sint, forklarte en av de tiltalte.

- Så hvem hadde tilgang til innholdet dere hadde hentet ut fra Hemmelig.com før dere publiserte? ville aktor vite.

- Det var oss tre og journalisten, svarte 17-åringen og la til at en rekke journalister kontaktet dem både før og etter publiseringen.

Les også: Kjendiser på sexliste

Ville promotere hackergruppa
Ingen av de tre tiltalte kunne gi noe konkret svar på hvorfor de valgte å bryte seg inn og publisere privat informasjon om 26.000 Hemmelig.com-brukerne. Alle opplyste imidlertid om at de var enige om å publisere innholdet.

En av ungdommene forklarte at formålet med å hacke Hemmelig.com langt på vei var for å promotere navnet til hackergruppa Team Appunity.

- Med tanke på hvordan Dagbladet.no presenterte sidens innhold i sin artikkel følte vi dette ble gjort av rettferdighetsmessige årsaker, sa han.

Fridtjof Feydt, som forsvarer en annen av de tiltalte, spurte sin klient ut om innholdet de tre ungdommene gikk gjennom på Hemmelig.com.

- Det handlet hovedsakelig om kjøp og salg av sex. Vi kom også over en annonse der en person opplyste at han kunne formidle sex med en 12-åring, forklarte han.

Den siste av ungdommene som forklarte seg fortalte at han personlig ikke hadde mye til overs for Hemmelig.com.

- Jeg hadde personlig ikke så mye til overs for den siden og hadde ikke dårlig samvittighet for å ta ned en side som formidlet prostitusjon.

Tips til denne saken? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Hevder de ble truet
Flere av ungdommene fortalte i retten at de ble truet etter publiseringen av Hemmelig.com-brukerne.

Ungdommene hevder å ha fått trusler og reaksjoner per telefon, i kommentarfelt under nyhetssaker og i ulike nettforum. Ingenting er imidlertid blitt anmeldt.

- Vi fikk blant annet også et anonymt brev fra en person som sa at han hadde satt masse penger på en bankkonto som vi skulle få dersom vi lot være å publisere.

Det kom ifølge ungdommene flere ubehagelige telefoner.

- Jeg fikk flere trusseltelefoner. En mann ringte meg og sa på gebrokkent norsk at han nå måtte sende hjem et busslass med jenter og at jeg måtte fikse opp i det. Jeg kontaktet politiet og fikk beskjed om å møte på stasjonen, men det gjorde jeg aldri, fortalte en av de tiltalte.

Alle ungdommene sa under sine forklaringer at de i ettertid har angret på handlingene.

- Det var helt idiotisk og om jeg kunne gått tilbake i tid ville jeg aldri ha gjort det. Det begynte uskyldig, men utviklet seg. Saken har vært en stor påkjenning, spesielt psykisk, sa en av de tiltalte.

Eierne av Hemmelig.com har opplyst at de kommer til å fremme erstatningskrav via et sivilrettslig søksmål. Beløpet er foreløpig ikke kjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.