*Nettavisen* Nyheter.

Slik har du aldri sett Jehovas Vitner

Foto: Faksimile (YouTube)

Se den omstridte barnefilmen Jehovas Vitner lanserte på Hamar i helgen.

02.07.12 15:25

OSLO (Nettavisen): I helgen lanserte trossamfunnet Jehovas Vitner den norske versjonen av en ny video om lydighet myntet foreldre og små barn. I den animerte filmen kommer en liten gutt begeistret hjem med en ny leke, en trollmannsfigur, men får høre fra moren at han må velge den bort fordi dette er noe Gud vil hate. Tittelen på filmen er «Bli Jehovas venn - hvorfor det er bra å være lydig».

Se videoen lenger ned i saken.

Den første av en serie filmer
Filmen er del av den offisielle litteraturen og materiellet som produseres hos Jehovas Vitner i USA, der trossamfunnet oppsto og har sitt styrende råd. Dette er den første av en serie lignende filmer som lanseres for å hjelpe småbarnsforeldre med vanskelige spørsmål i oppdragelsen, bekrefter en talsperson for Jehovas Vitner i Norge.

Har fått sin egen fanside
Men filmen, som blir dubbet og oversatt til flere språk, blir ivrig diskutert i diskusjonsfora på nettet og på sosiale medier. Trollmannsfiguren, som på engelsk har navnet «Sparlock the Warrior Wizard», har fått sin egen fanside, og i mai gikk det rykter om at han også ville dukke opp i en episode av den satiriske TV-serien The Simpsons.

Kritikerne mener den viser hvordan trossamfunnet oppfordrer sine medlemmer til å skremme barn til lydighet.

- Adam og Eva som zombier
En av kritikerne er nordmannen Bo Juel Jensen, som for 18 år siden brøt med Jehovas Vitner.

- I filmen introduseres barna for satan, et begrep toåringer ikke behøver å få inn med en animert film. Budskapet er at leker du med feil leke, blir Gud lei seg, sier Jensen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile

I animasjonsfilmen minner moren sønnen på historien om Adam og Eva.

- Vi ser et groteskt bilde av de to etter syndefallet. De ser ut som zombier. Gutten får spørsmål om han kjenner historien og vet hvorfor de to ble straffet. Han får så spørsmålet: Du vil vel ikke at Jehova skal bli lei seg? Dette er et budskap og en veiledning som er nøye gjennomtenkt, sier Jensen.

Kjenner igjen frykten
Han mener videoen tar til orde for at foreldre skal bruke hersketeknikker som spiller på frykt. Basert på egne erfaringer som barn i en familie som tilhørte Jehovas Vitner, sier Jensen at dette er en frykt han kjenner igjen.

- Frykten var altoverskyggende. Som åtteåring lå jeg og ba til Jehova om at han skulle gjøre jenta jeg var forelsket i til et vitne. Jeg holdt ikke ut tanken på at Jehova skulle tilintetgjøre henne, slik troen vår sa var skjebnen til de som ikke var praktiserende vitner.

- Laget for å veilede
Øystein Gaathaug er presseansvarlig for Jehovas Vitner under storstevnet i Vikingskipet på Hamar. 6500 vitner fra hele østlandet deltok og gjorde det til et av de største stevnene trossamfunnet har arrangert på mange år.

Søndag ble stevnet avsluttet. Gaathaug bekrefter at animasjonsfilmen «Bli Jehovas venn» ble lansert i en norsk utgave under stevnet.

- Det er en animasjonsfilm på rundt 15 minutter som er laget med barn og voksne som målgruppe. Temaet er barns forhold til sine foreldre og hva bibelen sier om lydighet. Den er laget for å hjelpe foreldre til å takle en del vanskelige spørsmål, og dette er den første filmen i en serie, sier Gaathaug til Nettavisen.

I filmen må altså hovedpersonen velge bort trollmannsfiguren han leker med etter at moren har forklart ham at den representerer det onde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile (YouTube)

Advarer
Ifølge Gaathaug er underholdningsindustrien ofte preget av overnaturlige elementer, og det er disse videoen advarer mot.

- Vi tror at trolldomskunst ikke er bra for kristne. Her følger vi bibelens veiledning, sier Gaathaug.

Sier videoen fyller et behov
At videoen blir kritisert og latterliggjort av andre tar han ikke så tungt.

- Alle som kjenner noen i Jehovas Vitner vet at vi er veldig vanlige. Du har dette med jul og bursdager, men jeg vet ikke om vi er noe strengere enn andre når det gjelder barneoppdragelse. Barn skal behandles med respekt og verdighet. Men vi prøver å være oppmerksomme, og vi har noen rammer, sier han.

Gaathaug har såvidt rukket å se videoen og sier den fyller et behov hos menigheten.

- Det er meningen at barna skal se dette sammen med foreldrene, slik at de kan få det forklart, sier han.

Se den engelske versjonen av videoen på YouTube her.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.