HIMARS har revolusjonert Ukrainas evne til å angripe russiske ammunisjonslagre, kommandoposter og andre militære mål langt bak fiendens linjer. Det amerikanskproduserte våpensystemet har en rekkevidde på rundt 80 kilometer og har gitt de russiske styrkene store problemer etter at Ukraina fikk HIMARS donert av USA i starten av juni.

Les også: Tidligere norsk forsvarstopp vil sende Nato-styrker inn i Ukraina

Russland har av naturlige årsaker forsøkt å sette HIMARS-systemene ut av spill, og har påstått at de har ødelagt flere HIMARS-systemer enn det Ukraina har til rådighet, sier en amerikansk tjenesteperson til The Washington Post. En opptelling gjort av Nettavisen viser at HIMARS er nevnt minst 42 ganger i den daglige rapporten fra det russiske forsvarsdepartementet om deres siste bravader i Ukraina.

Nå kan The Washington Post avsløre at Russland har brukt noen av sine mest dyrebare missiler på å slå ut HIMARS-kopier laget i tre.

– Når de russiske dronene ser HIMARS-lastebilene blir det som et VIP-mål, sier en ukrainsk tjenestemann til avisen.

De russiske dronene sender koordinatene til den russiske marinen i Svartehavet som avfyrer dyrebare kryssermissiler.

– Dette er standard villedningstaktikk og langt fra første gang man har lagd kopier av viktige våpensystemer for å lure fienden, sier oberstløytnant ved Forsvarets høyskole Geir Hågen Karlsen til Nettavisen.

Les også: Russernes mann i Kherson postet avslørende video

Han trekker fram et eksempel fra krigen i Kosovo, der Karlsen ledet en Nato-gruppe og hadde ansvaret for samarbeidet med russerne.

– Serberne brukte mikrobølgeovner i falske radarer for å lure fienden. Det gjelder å lage noe som ser ekte ut, og som har samme tekniske signatur, for eksempel utstråling og varme, sier Karlsen til Nettavisen.

Nettavisen har tidligere skrevet at Russland kan være i ferd med å skyte seg tomme for presisjonsstyrte missiler, blant annet av typen Kalibr, som er missilet man antar russerne har brukt for å slå ut Himars-kopiene.

Les også: – Har mistet landområder på størrelse med Danmark

Les også Mener Russland kan mangle én type ammunisjon – det er dårlig nytt for ukrainerne

Må være troverdig

– Ukraina påstår at Russland har brukt ett titalls Kalibr-missiler på dette, men det kan jeg ikke bekrefte. Ukrainerne oppnår i så fall to ting: Den ene er at russerne skyter på falske mål, og den andre er at de kaster bort ammunisjon de har lite av, sier Karlsen til Nettavisen.

Ifølge Forbes koster ett Kalibr-missil omtrent 64 millioner kroner.

– Skal slike kopier lure fienden må det virke så ekte som mulig. Det holder ikke bare at utseendet ligner, men også bruken og plasseringen må se ekte ut, sier Karlsen.

Les også: Har bestilt over 130.000 nye soldater: – Det er alarmerende

Han forklarer at en taktikk som kan brukes er å plassere HIMARS-kopier i nærheten av der man tidligere har skutt med ekte HIMARS.

Blitt lurt

– Det er nok dumt å la den stå på samme sted som der man brukte det ekte HIMARS-systemet, fordi det vil virke mistenkelig at man ikke flytter på det. Lar man det stå i nærheten kan russerne tro de har hatt flaks og klart å avsløre gjemmestedet, sier Karlsen.

Ifølge Newsweek har Ukraina 16 HIMARS-systemer. Russland har flere ganger påstått at de har ødelagt flere av de, mens både Ukraina og USA hevder at alle HIMARS-systemene fortsatt er i drift. Det kan rett og slett hende at Russland ikke har vært klar over at de har sprengt HIMARS-kopier bygd i tre, og dermed trodd at de har hatt stor suksess i å ta ut våpensystemet.

Les også: Tidligere norsk forsvarstopp vil sende Nato-styrker inn i Ukraina

– Her har russerne rett og slett blitt lurt. Det skal sies at det godt kan hende at Ukraina utsettes for akkurat det samme av Russland, men det vil selvsagt ikke ukrainerne si noe om, sier Karlsen.

Ukrainsk offensiv

Mandag startet det man antar er en ukrainsk offensiv i Kherson-regionen. Ukrainske styrker har i hele sommer angrepet bruer over Dnipro-elven for å sette ut russernes forsyningslinjer, samt angrepet ammunisjonslagre og kommandosentre ved hjelp av HIMARS. I tillegg til dette har det vært flere angrep på militærbaser på Krim-halvøya.

– Ukraina angriper på bred front i Kherson, de ser ut til å ha kommet ganske langt fremover sørvest for Kherson by, men dette er dynamisk og russerne setter helt sikkert i gang motangrep noen steder, sier Karlsen til Nettavisen.

Les også: Ekspert med dyster spådom: – De ler av oss

Feriebilde fra Krim avdekker svært sensitive detaljer