Gå til sidens hovedinnhold

Slik har smittetallene økt i august og september - fire kommuner peker seg ut

92 nye meldte smittetilfeller i snitt per dag så langt i september. Tallet har ikke vært høyere siden mars. Antall sykehusinnlagte er det høyeste siden juni.

OSLO (Nettavisen): Kommunene Indre Østfold, Fredrikstad, Sarpsborg og Bergen peker seg ut med størst prosentvis vekst i smittetallene de siste ukene, mens Oslo og Bergen har den største økningen i meldte tilfeller i rene tall, viser en sammenstilling Nettavisen har gjort.

Bergen: - Stabilt høye smittetall

Bergen kommune meldte mandag at de ennå ikke har begynt å se resultatene av tiltakene som ble innført 8. september. Da innførte kommunen blant annet en grense på ti personer på private sammenkomster og 50 på offentlige innendørsarrangementer. Det ble også innført besøksrestriksjoner på kommunale helseinstitusjoner.

- Vi har siste døgn 32 nye smittetilfeller av covid-19. Det er totalt 1220 smittetilfeller i Bergen siden februar. Dagens tall følger de siste dagers trend, og er stabilt høyt, sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse.

- Jeg har stor forståelse hvis folk i Bergen er lei av korona, sa Valhammer og sammenlignet koronaepidemien med et maratonløp med innlagte sprinter.

- Vi er nå inne i en slik sprint i Bergen. Hvis alle bidrar, klarer vi å slå dette utbruddet ned og få Bergen opp å stå igjen, sa han videre.

Byrådslederen ber bergenserne bidra og sier håpet er at denne «sprinten» kan være over på ti dager.

- Hvis alle bidrar, kan vi klare oss med en tidagerssprint, sa Valhammer.

21 koronapasienter på norske sykehus

Mandag melder Helsedirektoratet om 21 koronapasienter innlagt ved norske sykehus, fem flere enn før helgen. Tallet er det høyeste siden juni.

Tre av de pasientene er lagt inn ved Sykehuset Østfold. Også ved Haukeland sykehus i Bergen er tre koronapasienter innlagt, melder NTB.

Ingen av de innlagte blir foreløpig behandlet i respirator.

Mandag kom også meldingen om at en koronapasient døde søndag ved Oslo universitetssykehus (OUS). Dermed har tallet på koronadødsfall i Norge steget til 266.

Bekreftede tall fra Folkehelseinstituttet mandag viser 12.155 meldte smittetilfeller hittil.

Nyhetsstudio: Siste nytt om pandemien

Tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) natt til mandag viste 12.154 koronasmittede, en økning på 75 tilfeller siste døgn.

Økningen er på samme nivå som dagen før, da det ble registrert 76 nye tilfeller. Til sammen er økningen de to siste dagene på 150 meldte tilfeller, ifølge disse tallene.

Les også: Tre vaksiner kjemper om å bli godkjent først - favoritter kan skape ekstra utfordringer

924 nye smittetilfeller i september

FHI-tallene for meldte smittetilfeller så langt i september viste per 10. september 924 smittetilfeller, i snitt 92,4 nye smittetilfeller per dag, viser Nettavisens beregning.

Tilsvarende tall for august var 53 i snitt, mens gjennomsnittet i juli var 13 nye tilfeller per dag. Vi må tilbake til våren for å finne like høye tall. I mars var det i snitt 164 nye smittetilfeller per dag og i april 89.

MSIS-tall og offisielle tall

De daglige offisielle covid-19 tall publiseres på FHIs nettsider hver dag. Dette er de kvalitetssikrede tallene, understreker Folkehelseinstituttet.

De viser når prøven er tatt og ikke når tilfellet er meldt til FHI.

- Dette er den framstillingen som gir det riktigste bilde av utviklingen i smittesituasjonen, har FHI tidligere forklart overfor Nettavisen.

Data publisert på MSIS.no gir det totale antall tilfeller meldt, men ikke når prøven er tatt. Det betyr at flere av tilfellene meldt på mandag og tirsdag (kanskje til og med onsdag) har prøvedato i forrige uke.

Bergen: - Vi står ved et veiskille

I Norge er Bergen, Fredrikstad og Sarpsborg særlig hardt rammet av korona.

Nettavisens sammenligning av smittetall fra 6. august og 11. september, viser at det er det er kommunene Indre Østfold, Fredrikstad, Sarpsborg og Bergen som har hatt prosentvis størst økning i smittetall de siste fem ukene.

I rene tall er det Oslo og Bergen som står for den største økningen i denne perioden.

Søndag meldte Bergen om 34 nye smittetilfeller, mandag om 32.

- Vi står nå ved et veiskille og jeg opplever at bergenserne nå tar situasjonen vi står i på største alvor. Det er jeg glad for. Jeg håper vi også den kommende uken står sammen gjennom å holde avstand, og at alle følger reglene for avstand, karantene og isolering, oppfordret byrådsleder Roger Valhammer ifølge en pressemelding fra kommunen.

Tirsdag: Høie med ny pressekonferanse

Helse- og omsorgsminister Bent Høie og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har varslet koronapressekonferanse tirsdag klokka 14.30.

Les også: Norge har høyere smittetrykk enn Sverige

900.000 nordmenn testet

Nærmere 900.000 er til nå testet for koronavirus i Norge. De siste ukene er det blitt testet mer enn 80.000 nye per uke. Smittetrykket i Norge har økt den siste tiden og det er nå 23,9 smittede per 100.000 innbyggere, melder NTB.

I alt 16 personer fikk fredag behandling på sykehus for covid-19-sykdom. FHI har registrert 265 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars.

Det er ifølge FHI ikke alltid mulig å slå fast om de koronasmittede har dødd av eller med covid-19.

Les også: Verdens største legemiddelkonsern: Vaksinen trolig klar før jul

Kommentarer til denne saken