Slik har vi sex

Foto: Shutterstock

... i 20-årene, 30-årene, 40-årene og 50-årene. Sjekk hva som kjennetegner din aldersgruppe.

01.04.09 10:58

(SIDE2): Slutter man å ha sex etter fylte 50? Når er vi seksuelt på topp i livet? Har 20-åringer og 40-åringer sex på ulike måter?

Slike spørsmål er det mange som har, og ofte kan det være litt vrient å få svar på hva som egentlig foregår i sexlivet vårt på de ulike alderstrinnene.

Side2 søkte ekspertråd og konsulterte sexolog og nettredaktør i Kondomeriet.no, Kjersti Antonsen. Hun leder oss gjennom fire tiår med seksuelle preferanser, karakteristikker og krumspring.

Her er Kjersti Antonsens guide:

20-ÅRENE: KAMA SUTRA, SEX-GUDINNER OG MANNENS SEKSUELLE TOPP
I 20 årene tror vi at vi har verden beste sex, rett og slett fordi vi har funnet ut av sexen i slutten av tenårene var preget av fomling og usikkerhet.

Alt skal prøves
Vi er noe utforskende og er gjerne med på mer moro enn vi er stolte av senere. Alt kan - og skal - prøves. Vi kjøper sexy undertøy og gjør alt vi kan for å «spice» opp det forholdet vi eventuelt er i. En bok om Kama Sutra, Hot Love eller lignende er populær lesing og vi vil gjerne sees på som gode elskere.

Jo flere stillinger, desto bedre
Generelt er vi litt redde for å bli sett på som slappe både i senga og kroppen. Lyset på soverommet er gjerne av, men vi prøver å oppføre oss som gudinner for det. Alle stillinger skal gjerne testes ut, og man skal helst igjennom alle under et samleie! Gutta er på sitt seksuelle høydepunkt i disse årene.

---------------------------------------------------------
Ryktene stemmer: «Jo da, det er helt riktig at sex blir bedre med årene!»
--------------------------------------------------------

30- ÅRENE: SELVTILLIT, PLANLEGGING OG KVINNENS SEKSUELLE TOPP:
Selvtilliten er blitt veldig mye bedre og vi kjenner partneren vår veldig godt. Sex med lyset på er helt greit, men det spørs hva vi rekker fordi barna gjerne suger all livskraften fra oss. Når vi først skal ha sex er den gjerne litt planlagt, men det trenger ikke bety at den er dårlig for det!

Vente til freæddan'
Man har ikke så mye sex som det man hadde som yngre. Det tar tross alt både tid og krefter. I 30 årene er det viktig å fokusere på kjæresten, spesielt om man har vært sammen lenge. Man har lett for å falle i «Jøss, er det fredag allerede? Kanskje vi kan vente med sexen til i morgen?»- fellen.

Tre klassikere
Vi tester ut diverse stillinger, men de tre mest kjente blir mest brukt: Misjonæren, hun på topp, han tar henne bakfra. Why change a winning team?

Så lenge vi bytter på de tre er vi da fantasifulle nok. Kvinner har sitt seksuelle høyde punkt i trettiårene.

----------------------------------------------------------------
Deprimerende om sex i 40-årene: «... det ender med at han tar henne bakfra «for å bli litt fortere ferdig».
---------------------------------------------------------------

Les mer om sex & samliv her

40-ÅRENE: MINDRE SPENNING, FÆRRE STILLINGER:
Barna begynner å bli større og den seksuelle spenningen er kanskje ikke så spennende lenger. Vi har gått tilbake til kun å bruke misjonærstillingen og synes det holder med akrobatiske krumspring.

Slitsomt på toppen
Skal man være litt ekstra vågal kan det jo hende hun setter seg på toppen, men ettersom det er litt slitsom kan det hende at det ender med at han tar henne bakfra «for å bli litt fortere ferdig».

-----------------------------------------------------------------
De virile 20-årene: «Vi er noe utforskende og er gjerne med på mer moro enn vi er stolte av senere».
-----------------------------------------------------------------

50-ÅRENE: NYTT LIV I GAMLE KUNSTER, LYSET PÅ OG BEDRE SEX ENN NOENSINNE
Barna er på vei ut av «redet» og det er igjen tid med en ny vår. Plutselig er man kjærester og ikke foreldre på heltid. Man kjenner hverandre utrolig godt og vet hvor man har hverandre. Nå er det på tide å finne fram til den tenningen man hadde som ung. Og det er jammen ikke måte på hva man vil utforske ...

På med lyset, skavankene er glemt!
Frem fra glemselen kommer gamle kunster og lyset i taket et på. Alle valker og skavanker har man allerede sett og blitt vant til. Man finner ut at den sexen man hadde i tjueåra ikke var noe å skryte av, dessuten vet man at de neste årene bare blir enda bedre.

Jo da, det er helt riktig at sex blir bedre med årene!

-----------------------------------------------------------------
Om 30-åringenes stillinger: «Misjonæren, hun på topp, han tar henne bakfra. Why change a winning team?»
-----------------------------------------------------------------

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.