*Nettavisen* Nyheter.

Slik herjet «Berit»

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Stormfloa tok fergeleie og helikopterlandingsplass på Værøy.

26.11.11 14:01

Ekstremværet «Berit» avtar, og det siste varselet fra Meteorologisk institutt gjelder nå Vesterålen, Troms og kyst- og fjordstrøkene i Finnmark.

Se det siste varslet her

Dette ble publisert klokken 11.50.

Lavtrykket som natt til lørdag lå over Lofoten, har beveget seg østover og er blitt svekket.

- Lørdag ettermiddag ventes ekstrem høy vannstand på grunn av lavt lufttrykk kombinert med høyt astronomisk tidevann. Vannstanden er estimert til 60-90 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen.

Se oppdaterte trafikkmeldinger nederst i saken.

Fredag og natt til lørdag herjet ekstremværet «Berit» særlig i Nordland.

Værøy isolert
Værøy i Lofoten er lørdag isolert. Lufthavna er påført store skader etter stormfloa, og fergeleiet er ødelagt, melder Lofotposten.

- Jeg er født og oppvokst her, og kan ikke minnes noe slikt som dette, sier ordfører Harald Adolfsen (58) til avisa.

Han forteller at vannet sto langt opp på land, tok asfaltdekket både på helikopterlandingsplassen og ved fergeleiet. 150 meter av fylkesveien til Kvalnes ser ut som et juv.

I Mortsund ble fem rorbuer tatt av stormen og knust til pinneved, og en familie fikk huset fylt av vann.

- Det verste vi har opplevd
Ved Hamnøy ble mellom 50 og 100 meter av E10 vasket bort.

- Dette uværet er det verste vi har opplevd når det gjelder ødeleggelser av veier, sier John Roger Sørvang i Statens vegvesen til avisa.

Måtte evakuere julebord
I Kræmmarvika ble en pub fylt med vann, og et julebord måtte evakueres.

- Plutselig kom vannet opp gjennom gulvet og hele lokalet gynget. Vi fikk evakuert alle gjestene inn i restauranten. Det var en guffen opplevelse, men heldigvis ble ingen skadet, sier daglig leder Jason Sowerby til Lofotposten.

Mange meldinger til politiet
Utover natta fikk politiet i Midtre Hålogaland en rekke telefoner. Flere veier er stengt, og det er meldt om skader på flere bygninger.

I Henningsvær blåste en bil på havet. I Kabelvåg slo en stor bølge inn stuevinduet på et hus og fylt huset med vann. På samme stedet ble et lite fjøs med noen høner skylt på havet.

Store deler av Kabelvåg var lagt under vann i en periode, Vågan kommune har hatt personell ute i løpet av natta for å hjelpe til med sperringer og sikring av eiendom. Det er også meldt om store skader på et rorbuanlegg på Hamnøy.

Ny vannstandsrekord i Bodø
Stormfloa preget også havna i Bodø.

Der kunne Bodø havn skilte med ny vannstandsrekord etter nattens stormflo, melder Avisa Nordland. Den nye rekorden er på 410 centimeter over vannstandsnull, mens den forrige fra 1979 var på 404 centimeter.

Les saken og se flere bilder i Avisa Nordland

Særlig på Røst merket de den store floa godt. Der var store deler av kaiområde oversvømt, og røstværingene hadde sitt fulle hyre med å berge eiendeler som kunne forsvinne med sjøvannet.

Også på Værøy merket innbyggerne stormfloa godt, der ble blant annet lufthavna helt oversvømt av sjøvann da floa var på det største.

Folkevandring til kaia
I Bodø sto vannet helt opp til kaikantene, og innerst i havnebassenget og langs kaiene vare det rene folkevandringen natt til lørdag av folk som vil ta fenomenet nærmere i øyesyn.

Det at vinden ikke slo til i Salten og Nordlands største by gjorde at stormfloa ikke gjorde særlig skader i løpet av natten, skriver Avisa Nordland.

Venter hundreårsvannstand
Lørdag melder Statens kartverk at Bodø kan oppleve en vannstand som statistisk sett opptrer én gang i løpet av 100 år. Bodø kan få en vannstand 418 centimeter over såkalt sjøkartnull. Det er 14 centimeter høyere enn høyeste observerte vannstand i byen, en rekord som ble satt i 1979.

Les flere saker i Avisa Nordland

Les flere saker i Lofotposten

Se Lofotpostens bilder av uværets herjinger

Ekstremvarsel

Lavtrykket som natt til lørdag lå over Lofoten har beveget seg østover og er blitt svekket, melder Meteorologisk institutt lørdag klokka 10.36.

Meldingen om ekstremværet Berit gjelder for Vesterålen, Troms og Kyst- og fjordstrøkene i Finnmark

Lørdag ettermiddag ventes ekstrem høy vannstand pga. lavt lufttrykk kombinert med høyt astronomisk tidevann. Vannstanden er estimert til 60-90 cm over det som er oppgitt i tidevannstabellen.

Se oppdatert ekstremsvarsel her

HTML EMBED
new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'from:NRKtrafikk since:2011-11-26', interval: 6000, title: 'Trafikkmeldinger fra NRK', subject: 'NRK Trafikk', width: 485, height: 300, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: true, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' }}).render().start();

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.