Slik hjelper verden Nepal

REDDET: Suresh Pariharleker med sin åtte måneder gamle dater Sandhaya, etter at han har blitt behandlet for skader på et sykehus i Kathmandu.

REDDET: Suresh Pariharleker med sin åtte måneder gamle dater Sandhaya, etter at han har blitt behandlet for skader på et sykehus i Kathmandu. Foto: Prakash Singh (Scanpix)

Landet har selv kun ett militært helikopter.

27.04.15 10:09

Så langt er over 3200 mennesker bekreftet døde etter jordskjelvet i Nepal lørdag. Hvor mange som har omkommet vil ennå ta tid å få klarhet i – store deler av landet har fått infratrukturen ødelagt. Trolig er hele landsbyer forsvunnet i det fjellrike landet som følge av skjelvet og etterskjelvene, jord og –snøras.

Nepal er et av verdens fattigste land, og hæren har kun et stort helikopter til rådighet. Hjelpen utenfra er altså stor.

LES også: Livredde nepalesere sover ute mens jorda rister

Verden har da også raskt respondert på katastrofen, både de rike og ressurssterke, til fattigere naboland har tilbudt sin hjelp.

Allerede fire timer etter at jordskjelvet ble rapportert, hadde India sendt et Hercules-fly, med mannskap og feltsykehus om bord, i retning Nepal. Til nå har India sendt 285 medlemmer av sitt nasjonale katastrofe-tam, tre av hærens feltsykehus og flere sivile leger, samt 13 militære og tre sivile fly. India har også sendt åtte helikoptre, som brukes i lete-operasjonen, samt tonnevis av vann, mat, tepper og medisiner.

Kina har sendt et redningsmannskap på 62, samt lovet nærmere 30 millioner kroner i bistand. De holder også på å frakte telt, klær, tepper og strømgeneratorer. Pakistan bidrar med fire fly, hvorav et er et flyvende sykehus med 30 sengeplasser. I tillegg er det også sendt nødhjelp i form av mat, vann og telt.

LES mer: Nordmenn i Nepal forberedt på flere netter utendørs

Israel har sendt et 260 personer stort redningsteam, som inkluderer 122 leger, sykepleiere og ambulansefolk. Sammen med de tojumbo-jetene er det sendt 95 tonn nødhjelp. Også Bhutan har sendt et redningsteam på 53 personer, inkludert leger og kirurger. Japan har sendt et katastrofeteam på 70 personer, samt tepper og telt. Singapor har sendt et lete-mannskap på 75 personer. Malaysia bidrar med et katastrofe-team på 30 personer, og sender i tillegg 20 leger.

Sri Lanka har så langt sendt militært og medisinsk personell på til sammen 48 personer. Landet planlegger også å sende 156 til.

INDIA: India har sendt flere fly og redningsmannskaper til Nepal. Foto: Bikas Das (Scanpix)

HJELP. Tyskland sender redningsteam. Foto: Wolfgang Rattay (Scanpix)

LETER: Så langt er 3200 mennesker bekreftet døde, men tallet vil trolig stige - det er fryktet at så mang som 4500 mistet livet i skjelvet i helgen. Foto: China Stringer Network (Scanåix)


Storbritannia har endt et team på åtte, inkludert eksperter på søke og redde. De tilbyr også 35 millioner kroner i akutt bistand, samt 22 millioner kroner til Røde Kors. Flere av landets hjelpeorganisasjoner, som Oxfam, Redd barna og Plan sender egne team til Nepal.

De forente arabiske emirater har sendt et team på 88, samt bidrar med luft-transport av mat og medisiner.

USA tilbyr 8 millioner, mens Canada gir 40 millioner kroner, til humanitær bistand. I tillegg planlegges et katastrofe-team, som skal sendes til jordskjelvområdet. Australia gir 15 millioner til uavhengige hjelpeorganisasjoner, 12 millioner til FN-ledet hjelp og 3 millioner til det australske Røde Kors sitt arbeid i Nepal.

Fakta

Jordskjelv i Nepal

EU bidrar med 25 millioner kroner.

- Dette kommer i tillegg til hjelp fra EUs medlemsland og EUs humanitære hjelpe som er sendt til det rammede området, sier EU i en uttalelse.

Belgia, Finland, Tyskland, Hellas, Nederland Polen og Sverige tilbyr å sende redningsmannskaper. Disse skal også jobbe med det sanitære, som å sørge for rent drikkevann. Italia har satt av 2,5 millioner til hjelpearbeidet, kanalisert via Røde Kors.

Norge har lovet 30 millioner kroner til humanitær hjelp. Pengene går via FN-systemet og uavhengige hjelpeorganisasjoner.

- Det er nå viktig å få en oversikt over hva som behøves, slik at hjelpeinnsatsen kan komme så fort og effektivt som mulig, sier utenriksminister Børge Brende.

I tillegg sender også norske hjelpeorganisasjoner redningsmannskap for å bistå i letearbeidet.

LES også: Sender norsk feltsykehus til Nepal
OG: Norge bidrar med 30 millioner etter jordskjelv

(Kilde: qz.com)

KLATRERE: Flere personer mistet livet i fjellene i Nepal, da skjelvet utløste snøras. Foto: Nima Namgyal Sherpa (Scanpix)

FAST: En redningsarbeider forsøker å få en omkommet ut av et sammenrast hus. Foto: Navesh Chitrakar (Scanpix)

SORG: En kvinen sørger over en død slektning. Foto: Prakash Mathema (Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag