RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik holder du huden ung

Sist oppdatert:
Huden forandrer seg hele tiden – og hver alder har sitt huduttrykk.

Graden av dette avhenger av en rekke faktorer. I ”bunnen” ligger den kronologiske aldringen, den som bestemmes av tidens løp og arvelige faktorer. I noen familier er aldringstendensen lite uttalt, i andre eldes man tidligere.

Hudtypene spiller en stor rolle – de med mer seborrisk fet hudtype med store porer og tendens til rødmusset hud, bevarer ofte en strammere hud med mindre rynker ettersom årene går – enn dem med en atopisk hudtype, små porer lavere talgdannelse og tendens til blekhet. I tillegg kommer andre påvirkninger som røyking, stress, avvekslende kulde/varme, og spesielt viktig er solstrålenes virkning.

Legg en demper på aldersprosessene
Det er vist at foruten diverse kirurgiske inngrep, kan lokal bruk av vitamin A-syre kremer (Aberela) ofte reparere slike stråleskader i huden som fine rynker, brune flekker (lentigo solaris, lentigo senilis) og solare keratoser.

Jevnlig bruk over år, sammen med redusert soling og bruk av solbeskyttelse når det er nødvendig – vil solskadet hud bedre seg betraktelig med tiden. Selv kronologiske, det vil si ”naturlige” aldersprosesser sies å bli bedre med denne behandlingen.

Denne kremen som har vært i bruk i årevis mot akne, kan irritere huden og gi en lett rødhet, flassing og sårhet. Derfor må den i begynnelsen brukes forsiktig inntil huden vender seg til den.

Bruksanvisning
1.
Bruk kremen i tynt lag over natten, skyll av neste morgen og bruk en fet fuktighetskrem om dagen.

2. Sørg for å unngå øyeregionen (øyelokk, tynn hud under øynene), lepper og halsen.

3. Hvis huden blir irritert, så hold opp noen dager til bedring, og bruk fuktighetskrem denne tiden. Fortsett så med vitamin A-syrekremen to ganger i uken, øk så på til den grense hvor kremen tåles. Eventuelt kan den brukes bare 2-3 ganger i uken. Det er ikke nødvendig med hudirritasjon for å få effekt.

4. Vær forsiktig med soling når kremen brukes, da huden lettere blir skadet fordi denne behandlingen gir en tynnere hud og derved dårligere beskyttelse.

Ole Fyrand er avdelingsoverlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet og professor ved Universitetet i Oslo

Flere saker fra Mozon
Ikke sikkert hvitløk hjelper mot forkjølelse
De fleste infarkt kan forutsees
Forbrukerombudet forbyr slankebløff
Store sjanser for at sjefen din er psykopat
Slanking for slubberter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere