RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik husker du alt

Sist oppdatert:
Norgesmester i hukommelse, Oddbjørn By, garanterer studenter toppkarakterer om de bruker hans teknikk. Se mesteren på side2 TV.

24-åringen fra Førde lærer seg pensum på to dager og memorerer en kortstokk på 43 sekunder. I boken «Memo» lærer han bort alle sine triks.

- Alle kan lære det. De aller fleste har klart øvelsene ganske godt, sier han til side2.

Lover toppkarakterer
Den driftige studenten hjelper andre som sliter med å huske pensum, og lover gode resultater dersom en lærer seg memoreringsteknikken.

- Hukommelsen kommer ikke til å sette begrensinger, sånn som det gjorde før. Jeg lover toppkarakter hvis du følger forelesningene i tillegg, sier han.

«Jeg har tatt mange eksamener på to dager og da er det vanskelig å få god karakter, men jeg ligger på rundt b i snitt»

- Men glemmer man ikke ut pensum rett etter eksamen?

- Målet er ikke at folk skal lære pensum på to dager. Det er bare teknikker jeg har testet ut. Med vanlig pugging glemmer en gjerne pensum rett etter eksamen, men ved memorering lagrer du kunnskapen.

Sur foreleser
Teknikken har gjort at Oddbjørn tar universitetsfag på løpende bånd.

- Latin, psykolgi, historie, religion sosialantropolgi og italiensk. Jeg har tatt mange eksamener på to dager og da er det vanskelig å få god karakter, men jeg ligger på rundt b i snitt, sier han.

- Men det er forfatter jeg vil bli.

- Har du fått noen reaksjoner fra universitetet på teknikkene dine?

- Det var en foreleser som var litt sint på en forelesning etter at jeg hadde vært i BT med eksperimentet, men jeg regner med det var fordi han trodde det var vanlig pugging det dreide seg om, humrer han.

«Memo» er et hukommelsesprogram han selv har utviklet og i boken lærer han deg teknikker som gir deg bedre hukommelse. Han brukte ett år på å skrive boken, som nå er å finne hos bokhandleren.

Navn verst
- Det er mye å hente i skolevesenet på teknikkene. Man kan spare mye tid på husking ved å bruke memorering.

Han understreker imidlertid at det ikke er snakk om assosiasjon.

- Tidligere hukommelsebøker har skrevet mye om assosiasjon. Det viktigste er stadfesting og visualisering. At man lagrer kunnskapen på en plass der man vet man skal finne den fram igjen, forklarer han.

Selv om man har god hukommelse, er det ikke alt som er like lett å huske.

- Det vanskeligste å huske er navn. Fordi det er mange kombinasjoner og sånn. Men jeg har et par teknikker som jeg tar opp i boken, he-he.

På side2 TV kan du se Oddbjørn memore en kortstokk på to minutter.

Han brukte følgende tankerekke:

En legomann føder (ute), en venninne hopper (i gangen), Lars Bystøl barberer leggen (i korridoren), Tore André Flo går i spagaten. Uforståelig? Her er forklaringen:

- Kort fortalt representerer hver kort og hver handling et kort. Rommene forteller rekkefølgen på handlingene, forklarer han.

- Jeg tror folk klarer å memorere en kortstokk på fem minutter etter åtte til femten timer trening, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere