RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik husker du bedre

Sist oppdatert:
20 tips til bedre hukommelse du forhåpentligvis ikke vil glemme.

(YEYE): Husker du ikke hvor du la fra deg brillene dine? Eller den nye kollegaen din sitt navn?

Ifølge Zaldy S. Tan, som er direktør for «Memory Disorders Clinic» i Boston, så er dette et typisk tegn på at man har en travel hverdag, melder RD.com.

- Hvis man ikke følger godt med og hører etter, så er ikke hukommelsen veldig robust, og man kan få et problem med å huske informasjonen senere.

Løsningen på dette er å få hjernen i form.

- Vi trener kroppene våre hele tiden, likeså må man trene hjernen, sier Harry Lorayne, forfatteren av boken «Ageless Memory: Simple Secrets for Keeping Your Brain Young».

Ønsker du å styrke hukommelsen din og få hjernen din i god form? Her er noen enkle og anbefalte tips til hvordan du kan huske bedre:

Hva søren het han igjen?

 • Hør godt etter. Når du hilser på noen, hør virkelig etter hva personen heter. For å få et enda bedre grep på det, se for deg stavelsen. Spør: «var det Kristian med en K eller C»? Gjerne link navnet til noe annet (som: Kristian, det var navnet på den første kjæresten min), og bruk navnet noen ganger mens dere snakker sammen.
 • Forestill deg navnet. For vanskelige navn, prøv å gi det en mening. Gjerne del opp navnet og link det til andre ord som gir mening. Prøv å se det for deg i bilder. Forbind navnet til et kjennetegn ved den personen (grønne øyne, buskete øyebryn, rødt hår) – jo teitere «bilde», jo bedre.
 • Lag assosiasjoner. Assosier navnet med noe det ligner på (se for deg Pål Everett på toppen av Mount Everest).
 • Juks litt. Får du for eksempel et visittkort, så skriv ned noen notater på baksiden som kan hjelpe deg med å huske personen bedre.

Hvor la jeg brillene mine igjen?

 • Tenk på hva du gjør når du legger fra deg brillene. Minn deg selv på at «nå legger jeg brillene i vesken min», slik at du har et klart minne at du gjorde det.
 • Gjør det til en vane. Sett en liten kurv et sted, som du trener deg opp til å legge briller, nøkler og mobiltelefonen i, og andre ting du bruker ofte - hver gang du legger det fra deg.

Hva annet var det jeg skulle gjøre i dag?

 • Lag et ritual. For å minne deg selv på noe du skal gjøre (skrive takkekort, dra på renseriet, betale regning), gi deg selv en uvanlig, psykisk påminnelse. En bunke med regninger på pulten er du vant til å se, så dette vil ikke nødvendigvis minne deg på å betale dem. Men legg en banan eller en sko oppå bunken, og senere når du oppdager dette (som ser helt rart ut), så vil du huske å betale regningene.
 • Syng om det. For å huske en liten liste over forskjellige ting (handleliste, telefonnumre, navneliste, gjøremålsliste), putt det inn i en kjent sang du liker.
 • Prøv å huske bedre ved å lage ord ut av forbokstavene, som «barna til Anne heter Aksel, Per og Elisabeth – altså APE».
 • Prøv å assosiere det du skal huske med rommene i huset du bor. Som sagt, jo tåpeligere, jo bedre. Se for deg frokostblanding utover hele sofaen, sjampobobler som bobler over i kjøkkenvasken og syltetøy på sengeteppet.

Hva var passordet igjen?

 • Form tallene. Velg ut en form til hvert tall (0 ser ut som en ring, 1 som en penn, 2 som en svane osv.). For å huske PIN-koden 4298, se for deg selv på en seilbåt (4) og en svane (2) prøver å angripe deg. Du slår den med en tennisracket (9) og den forvandler seg til en snømann (8). Igjen, jo teitere, jo bedre husker du!
 • Lag et rim ut av det. Tenk på ord som rimer på tallene, for eksempel at 3 rimer på kne. Deretter lag en historie ut av ordene det rimer på.

Jeg har det på tungen...

 • Bruk alfabetet. Hvis du ikke kan huske navnet på filmen, rams opp alfabetet inne i deg. Når du kommer til bokstaven L, så burde dette trigge navnet du tenker på, nemlig «Love Actually». Dette trikset funker når man har tester og prøver også!

Jeg klarer ikke å huske noe lenger!

 • Les det, skriv det, si det, hør det. Dette er hovedregelen. For å huske en tale eller en fremføring, les notatene, deretter skriv det ned. Så leser du det høyt mens du tar opp din egen stemme. Deretter hører du på opptaket flere ganger. Når du jobber med å huske dette, slå av TV-en, iPoden og datamaskinen. All fokus på det du skal huske!
 • Bruk farger. Gi notatene dine farger ved å merke dem med markeringstusj, eller med farge på PC-en. Bruk overskrift, fete bokstaver og punkter.
 • Lag et kart. Se for deg et veikryss, og se for deg et ord eller nummer på hvert gatehjørne.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere