*Nettavisen* Nyheter.

Slik jukser du med e-post

Tukling med e-post kan felle toppsjefer. Se hvor lett det er - og hvor enkelt det er å avsløre.

12.04.07 15:15

Å sende en e-post som ved første øyekast ser ut til å komme fra noen andre, eller som ser ut til å ha blitt sendt for flere timer, dager og måneder siden, er ingen stor kunst.

Det har blitt gjort en rekke innstramminger for å gjøre det vanskeligere å forfalske e-post, men allikevel tar det ikke lange tiden å sende et knippe e-post fra "Gud" datert 1. april for 666 år siden.

Tukle med tiden
Når du sender en e-post, er det e-postserveren som tidsstempler meldingen. Allikevel kan du enkelt få det til å se ut som om e-posten er sendt før eller etter den i realiteten er sendt ved å endre tid og dato på pc-en din.

Vi satte datoen på pc-en tre år tilbake i tid, og øyeblikkelig så det ut til at e-postene vi sendte ut var datert 12. april 2004.

En annen måte å forandre dato og tid er ved å koble direkte til e-postserveren og selv oppgi både mottaker, avsender og dato for når e-posten skal være sendt.

Fra hvem du vil
Å sende e-post med andre avsendere enn ditt eget navn er heller ingen kunst. Svært mange e-posttjenester lar deg enkelt gå inn og endre navnet på e-postkontoen. De som mottar den, vil da få opp det fiktive navnet i stedet for ditt egentlige navn.

Du kan som nevnt tidligere også velge å koble direkte til e-postserveren, via for eksempel kommandolinjeverktøyet Telnet.

Lett å avsløre
Dette høres kanskje dramatisk ut, men slik juks er heldigvis veldig enkelt å avsløre. Du kan nemlig enkelt dobbeltsjekke om informasjonen stemmer, eller om noen er ute etter å lure deg.

Dersom du bruker Microsoft Outlook, går du ganske enkelt inn i e-postlisten, markerer den aktuelle meldingen, høyreklikker og velger alternativer. Da får du opp hele internett-meldingshodet som inneholder all korrekt informasjon om hvem som har sendt e-posten og når.

Nesten alle e-postklienter, inkludert nettjenester som Gmail og Hotmail, kan vise denne informasjonen. Også her markerer du den aktuelle e-posten og velger å vise kilde eller internetthode. Selv om sendetidspunkt er oppgitt til 12. april 2004, vil meldingshodet avsløre at e-posten i realiteten er sendt 12. april 2007.

Sjekk hvordan du finner denne informasjonen i din e-posttjeneste her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.