*Nettavisen* Nyheter.

Slik «jukser» du på prøver

Lyst til å gjøre det til bedre på prøver, tentamener og eksamen? Her er 10 tips til hvordan du kan «jukse» deg til bedre resultater.

30.01.08 16:03

(YEYE): Det finnes knapt noen grense for hvor mye man egentlig skal lære seg, og det verste er å kunne alt akkurat når du trenger det som mest: På prøver, tentamen og eksamen. Ok, noe av det får du nok bruk for senere - men poenget er selvfølgelig å huske akkurat det du skal huske nøyaktig når man må.

Vi har samlet 10 tips til hvordan du kan «jukse» deg til bedre resultater:

1. Sjekk gamle prøver
Enten du får utdelt prøver fra tidligere år, finner gamle prøver som andre har tatt eller leter på nett: Den beste måten å finne ut hva slags spørsmål du får på er å sjekke gamle prøver. Det er ikke alltid at alle prøver du får er helt nye.

2. Lag stikkord
Det er lettere å huske ett stikkord enn hele setninger. Når du leser bør du skrive stikkord, spesielt i fag som har mye lesing. Stikkordene trenger ikke å være av en bestemt type, men hjernen din funker slik at ved å se stikkordet kan den koble det sammen med det du leste.

3. Les før du legger deg
Er det noe du synes er spesielt vanskelig? Les eller pugg på det før du legger deg. Selvfølgelig er det kjipt å drømme om skolearbeid, men poenget er at du lar hjernen din løse problemet ditt mens du sover.

Hjernen din fungerer best når den har nok bensin. Spis godt før du skal ha en prøve.

5. Ikke hør på andre
Det er ikke slik at venninna di vet hva som er viktigst eller at prøven blir vanskelig, og kameraten din tar feil når han sier at det som står i boka ikke er så viktig. Skal du høre på noen er det folk som har tatt faget før, lærere eller faktisk - mest sjokkerende av alt - dine foreldre.

Test din IQ her

6. Ikke prøv jukselapper
Ja, det er en mulighet til å huske det du ikke klarer å huske i det hele tatt. Problemet er at man fort kan glemme alt det andre, og som oftest finnes det ikke så store jukselapper at du får plass til alt.

7. Les litt og litt
Det er mye bedre å lese/pugge litt i flere dager enn å lese alt kvelden før. Jada, lettere sagt enn gjort...

8. Slå av mobilen
Mobilen kan være svært forstyrrende, både når du leser og når du har prøver. Selv med kun vibrering vil du lure på hvem som prøver å få tak i deg.

9. Fokuser på det du kan
Når du skal pugge så bør du begynne med det du kan best slik at du blir ferdig med det. Da har du farten du trenger for å skjønne det du synes er vanskeligst.

10. Lag deg hukommelsesregler
Skal du huske en haug med årstall? Prøv å lag et system hvor årstallene betyr noe for deg. 1814? Jo, 32 er alderen til onkelen din... etc.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag