Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan du bekjempe migrene

Migrene kan ikke bli kurert, men det er måter å forberede seg på et anfall. Les tips her.

(SIDE2:) Migrene regnes som en folkesykdom. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at en av fem nordmenn er plaget av migrene. Det gjelder befolkningen mellom 16 og 79 år.

Kvinner er generelt mer plaget enn menn. Men symptomene og smertene er de samme.

Følsomme overfor lyd
Mange migrenepasienter blir følsomme overfor lys og bråk. Å ligge i et mørkt, litt kjølig rom hjelper mange når migrene anfallet først er kommet. Kjenner du deg sliten og har anlegg for migrene en dag, så er ikke alltid trening til dunkemusikken på senteret det beste botemiddelet.

De fleste makter å få bukt med migrene med reseptbelagt migrenemedisin, men disse tablettene kan ha bivirkninger i det mange likevel føler seg ganske «utafor» når de har tatt dem. Å ta mye smertestillende medisin kan også trigge nye smerter.

Uenige om årsak
Mange blir også kvalme og kaster opp og trenger kvalmestillende midler.

Migrene er forårsaket av anormal hjerneaktivitet på en eller annen måte, men forskerne er uenige om hva som er hovedårsaken til at hodepinen oppstår.

Dette kan trigge migrene

Stress

Alkohol eller koffein

Å hoppe over eller forsinke måltider

For lite eller for mye søvn

Depresjon

Lyder og lys

Intens trening

Værendringer

Mye bruk av smertestillende

Allergiske reaksjoner

Hormonelle endringer

National Headache Foundation i USA har funnet ut at migrene ofte avtar etter fylte 55. De sier det også er trolig at migrene er arvelig betinget.

Skriv ned anfall
Som regel er det søvn, bruk av smertestillende, inntak av alkohol og koffein og stressnivå folk kan gjøre noe med selv. Er du plaget av hodepine, bør du skrive ned når du får vondt i hodet.

Notér når smerte oppstår, i hvilken situasjon du er i da og hva du gjorde. Som regel vil et mønster gjøre seg gjeldende. Samtidig vil du antakelig bli mer bevisst på hvordan du føler det når du merker at et migreneanfall er på vei.

Mange vil kunne klare å kvele anfallet i emningen om man bare merker at det kommer.

(Kilde: SSB, iVillage)

Er du fornøyd med oss? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene