RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik kan du bli smittet av Ebola

Foto: Handout (Reuters)
Sist oppdatert:
Du må være i direkte kontakt med kroppsvæsker for å bli smittet.

Det er spesielt familiemedlemmer av en ebola-syk og helsepersonell som steller de syke som lettest blir smittet av Ebola. Også de som steller de som er døde som en følge av viruset, har en økt risiko for smitte.

Ebola smitter fra person til person gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker som  blod, avføring, spytt, oppkast og sæd. Den smittede kroppsvæsken må så overføres til for eksempel sår, munn eller andre kroppsåpninger.

Altså: Viruset smitter ikke via luft.

Det er ikke noe som tyder på at viruset smitter ved vanlig sosial kontakt, heller ikke i tiden fra smitte til sykdom, skriver Folkehelseinstituttet. 

I de rammede afrikanske landene har direkte kontakt med lik, for eksempel ved en begravelse vært en av de vanligste måtene viruset har blitt ført videre. Årsaken er at ved gravlegging av døde blir kroppen vasket og berørt for å å vise kjærlighet og respekt, skriver Leger uten grenser på sine nettsider.

I de siste timer før døden inntreffer hos en ebola-syk person, blir viruset ekstremt aktivt og risikoen for smitteoverføring fra den døde kroppen er dermed mye høyere.

50-60 prosents dødelighet

Ebola-viruset kan også smitte via dyr. Det er dokumentert smitteoverføring fra syke sjimpanser, gorillaer, flaggermus, aper, skogsantilope og pinnsvin som ble funnet døde eller syke i regnskogen.

Dødeligheten ved ebolavirus-sykdom ved det pågående utbruddet i Vest-Afrika ligger på rundt 50 til 60 prosent. Alt fra 25 prosent til hele 90 prosents dødelighet har vært tilfelle ved tidligere utbrudd.

Symptomer

Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir fort dehydrert. Etter fem til sju dager kan det oppstå indre og ytre blødninger. Tiden fra smitte til symptomer (inkubasjonstid) er vanligvis to til 21 dager.

Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus innen filoviridae-familien. Viruset har opprinnelse i det sentrale Afrika.

Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

Behandling

Det finnes ingen godkjent spesifikk behandling mot ebolavirus-sykdom.  Mye av behandlingen består i pleie og behandling av symptomene.  I forbindelse med det pågående utbruddet i Vest-Afrika har Verdens helseorganisasjon uttalt at det kan aksepteres bruk av enkelte ikke-godkjente legemidler som har vist lovende resultater i laboratorie- og dyreforsøk.

3.431 døde

Epidemien har krevd minst 3.431 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Over 7.400 er smittet.

De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

Den norske kvinnen er det første norske ebola-tilfellet. Helsemyndighetene anser faren for smitte til Norge som veldig liten. Med smittevernet og de hygieniske forholdene i Norge vil ikke viruset spre seg på samme måte som i Vest-Afrika.

(Kilde: NTB, WHO, Leger uten grenser, Folkehelseinstituttet)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere