Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan du doble julegaven

Har du fått en viss type julegave kan du gjøre et skikelig kupp i romjulen.

Kan du få dobbelt så mye tilbake dersom julegaven din er på salg til halv pris? Se Forbrukerrådets svar.

Tiden mellom jul og nyttår er høytid for bytting av julegaver. Men hva slags bytterettigheter har du egentlig?

- Loven sier ikke noe om det, men de fleste butikker gir deg likevel bytterett. De fastsetter reglene selv, slik at du må sjekke hva slags betingelser som gjelder. Etter jul er det sedvane å få bytte, slik at butikkene som regel er ekstra imøtekommende, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet Martin Skaug Halsos til Nettavisen NA24.

Vær forsiktig med varen
Et godt råd er å være forsiktig med varen du skal bytte.

- Ta med varen i god stand og i originalpakken. Er det en CD-plate, eller dataspill, må forseglingen være ubrutt. Be om å få bytte med et smil. Da går det som oftest greit, sier Skaug Halsos.

Fristene varierer stort
- Når må du bytte?

- Hovedregelen er at du bør bytte så raskt som mulig etter jul. Men bytteretten varierer ofte fra syv til 14 dager og noen ganger opp til et halvt år avhengig av butikk. Butikken bestemmer dette selv, men i jula strekker butikkene seg ekstra. Har du en byttelapp er du sikret, og eventuell byttefrist står som regel der. sier Skaug Halsos.

Det er ikke like fleksibelt hvis gaven er kjøpt på internett. Etter loven har du en frist på fjorten dager til å angre etter at varen kom i posten. For mange er den allerede gått ut på julaften. Og det er den som angrer som må betale for retur. Noen nettbutikker gir bedre rettigheter enn loven. Derfor bør du sjekke vilkårene til nettbutikken, hvis du vet hvor gaven er kjøpt.

Kontanter tilbake
- Kan du bytte varen og få kontanter tilbake?

- Bytteretten er som regel vare mot vare. Du får derfor vanligvis ikke pengene tilbake når du bytter en gave. Hvis du ikke finner noe annet du heller vil ha, kan du be om en tilgodelapp. Noen butikker har likevel en raus service, og lar deg få pengene tilbake flere måneder etter jul, opplyser Skaug Halsos.

Dobbelt opp tilbake
- Hva hvis varen er på salg etter jul?

- De fleste butikker kjører en policy der du bytter vare mot vare og gir ikke penger tilbake dersom varen er nedsatt i pris etter jul. Jeg vil likevel ikke utelukke at noen butikker gir deg muligheten til å få dobbelt tilbake dersom varen er på romjulssalg til halv pris, sier kommunikasjonsrådgiveren og legger til:

- Dersom du har fått et gavekort som ikke angir noen restriksjoner med hensyn til tilbudsvarer kan du gjøre en god handel.

Byttetips fra Forbrukerrådet:
1 Bytt i god tid.

2 Ta med gaven i originalforpakning.

3 Ikke bryt forseglingen på CD-plater eller dataspill.

4 Be om tilgodelapp.

Mer informasjon om bytterettigheter finner du på Forbrukerrådets temasider om bytte av varer

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken