RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik kan du hjelpe

Foto: Sara Johannessen/Scanpix
Sist oppdatert:
Hvert år begår rundt 550 mennesker selvmord i Norge. Les hvordan du kan forebygge og hjelpe personer med selvmordstanker.

(YEYE): I 2005 begikk 181 unge mennesker i alderen 0-34 år selvmord. Det er flere årsaker til at folk begår selvmord, men de fleste har alvorlige psykiske lidelser eller har en svært vanskelig livssituasjon.

Lars Mehlum er professor og leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (SSFF). Melhum er en av landets fremste eksperter på selvmord, og sier at det er mye hver av oss kan gjøre for å hjelpe.

- Det viktigste er å spørre når vi er urolige for en av dem som er i vår nærhet. Vi kan spørre: «Hvordan går det med deg?» og vise at vi er virkelig er interessert i å høre. Det kan gjøre at mange åpner seg opp, forteller professoren.

Her kan du få hjelp:

Selvmord.no(YEYE er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider)
- en informasjonsside for ungdom som vurderer å ta selvmord og for folk som kjenner noen som vurderer det.

Leve.no(YEYE er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider)
- Landsforeningen for etteraltte ved selvmord

Krisetelefoner:

Kirkens SOS - Krisetelefonen: 815 33 300
Røde Kors - Kors På Halsen: 800 333 21 (hverdager 14-20)
Homofiles ungdomstelefon: 810 00 277 (18-22, ikke lørdag)
Mental Helse: 810 30 030

- Vær oppmerksom
Mehlum forteller at det er tegn vi kan legge merke til hos andre og som kan signalisere at de sliter.

- La oss tenke at vi har en venn som vi kjenner godt. Over en periode begynner denne personen å bli mer trist og tilbaketrukket, mindre i stand til å reagere på ting som skjer rundt han eller henne og ser trøttere og tristere ut. Mitt råd er da at vi bør spørre om hvordan det går, sier Mehlum.

- Hva gjør man om personen svarer at det ikke går så bra?

- Da bør vi stille flere spørsmål for å finne ut hvor dårlig det går og hvorfor det går så dårlig. I en slik samtale kan det være viktig og nødvendig også å spørre om den andre tenker på å ta sitt eget liv. Vi bør ikke vike tilbake for å stille dette spørsmålet og det er ikke farlig å gjøre det, selv om mange mennesker later til å tro det, sier professoren.

Vennen din tenker på selvmord - hva gjør du?
Dersom vennen din, eller noen andre, har planer om å ta sitt eget liv, må du sørge for å skaffe hjelp, sier Mehlum. - Ta ham eller henne med deg til en voksen, lærer, rektor, helsesøster på skolen eller til legevakt eller fastlege. Det finnes mange behandlingsmuligheter og alle kan få hjelp, sier Mehlum.

- De fleste vil samtykke til at du griper inn og skaffer hjelp. I enkelte tilfeller er det ikke så lett, men det er viktig at du ikke blir fanget i dette. Da kan det bli for sent. Si til personen at du må fortelle det til noen, sier han.

- Ikke gi taushetsløfter
Mehlum advarer mot å avlegge løfte om taushet.

- Man kan ikke avtale slike ting. Ta ikke imot betroelser om selvmordsplaner under et løfte om ikke å fortelle det til noen. Om man ikke sier det vil det kunne få fatale følger for selvmordskandidaten, og den som ikke varsler vil kunne få det tungt med sin egen samvittighet i ettertid, forteller han.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere