*Nettavisen* Nyheter.

Slik kan du redde renta, Kristin!

Foto: (Scanpix)

Her er grepene som Kristin Halvorsen bør ta når hun legger fram statsbudsjettet neste uke.

02.10.08 08:38

Tirsdag 7. oktober legger finansminister Kristin Halvorsen (SV) fram sitt siste statsbudsjett før stortingsvalget neste år. Finanskrisen, som startet i USA og som nå brer om seg, øker spenningen til hva Halvorsen vil gjøre for at krisen skal bli så liten som mulig i Norge.

- Overlat jobben til Norges Bank
Sjefsanalytiker i Nordea Research Erik Bruce mener at Kristin Halvorsen ikke bør falle for fristelsen med å putte for mye penger inn i offentlig sektor. Det kan nemlig føre til økt prisstigning og videre økt rente.

- Hun bør ikke stimulere offentlig sektor for mye, men overlate mer av jobben til Norges Bank. For jo mindre stimulans det er i offentlig sektor, jo mer rom er det for å sette ned rentene, sier Bruce.

Les: - Norges Bank har mistet kontrollen

Les også: Godkjente kreiseplanen

- +15 milliarder kroner
Men Bruse mener at Kristin Halvorsen likevel kan bruke litt lommerusk.

- Jeg vil tro at hun kan øke bruken av oljepenger fra 2008 til 2009 med mellom 10 til 15 milliarder kroner. Det er nok det Norges Bank har lagt til grunn i sine renteprognoser, og det er en oljepengebruk som ikke endrer Norges Banks syn på økonomien.

Dermed kan det se ut som om flertallsregjeringen har mulighet til å oppfylle mange av løftene som de ga i Soria Moria.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

- Ikke for seint
Regjeringspartiene ble enige om statsbudsjettet lenge før finanskrisen startet for fullt i USA. Men Bruce påpeker at regjeringen har full mulighet for å ta grep utover vinteren hvis finanskrisen blir verre de neste månedene.

- Det kan hende at det er rom for å bruke mer penger utover vinteren hvis krisen slår hardt utover bygg og anlegg gjennom økt satsing på offentlige bygg og veier. Men hvis varehandelen også rammes, kan det være mer fornuftig å la Norges Bank styre situasjonen gjennom lavere renter, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hold avtalen om oljepengebruken
Professor Rolf Jens Brunstad ved Norges Handelshøyskole (NHH) sier at Kristin Halvorsen bør legge fram et statsbudsjett som holder seg innenfor handlingsregelen for at renta ikke skal øke for mye. (Det vil si staten ikke skal bruke mer enn fire prosent av overskuddet av oljefondet hvert år, red.anm.). Men det betyr ikke at de rødgrønne må ta fram den største sparekniven.

- Handlingsregelen er forholdsvis tøyelig når vi nå går nedgangstider i møte. Det bør være betydelig rom for å bruke mer penger i statsbudsjettet uten at det fører til en ytterligere økning av styringsrenten til Norges Bank, sier Brunstad.

- Nordea Research mener at regjeringen kan bruke 10 – 15 milliarder kroner mer neste år?

- Ja, regjeringen skulle kunne trygt bruke såpass, og enda litt til.

«Reddes» av finanskrisen
Det paradoksale er at flertallsregjeringen på mange måter «reddes» av finanskrisen når de nå skal legge fram sitt siste statsbudsjett før valget.

- Vi regner med at vi vil gå inn i en lavkonjunktur neste år etter mange år med høykonjunktur. Det har vært et voldsomt press på arbeidsmarkedet og vanskelig å skaffe folk. Med det som skjer på Wall Street, boligkrakket, de råtne lånene og så videre, så regner en med at verden går inn i en global lavkonjunktur og at presset på norsk økonomi vil avta. Dermed er det rom for regjeringen å bruke mer penger, sier Brunstad.

Steinar sparte 25.000 på boliglånet - sjekk om du kan gjøre det samme:

Nettavisen senket Steinars rente

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag