GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Isbjørner går en vanskelig tid i møte på grunn av at isen smelter og jaktmarkene skrumper inn. Nå har forskere funnet ut at en økning i tilgang på gåse- og andeegg kan redde isbjørnen, skriver Livescience.

Økt fuglebestand
Mange isbjørner har nå trukket seg mot tundraen. I Hudson Bay området i Canada er dette mer og mer lukrativt på grunn av den økte forekomsten av gås og and i området.

- Jeg har sett en ung hann spise andeegg hele, eller presse nesen mot skjellet, knuse det og spise innholdet, sier ornitolog Robert Rockwell, fra City University of New York's City College, ifølge Livescience.

Forskerne sier at det er svært mange gjess i området, nesten for mange. En isbjørn trenger 43 reir for å erstatte et selmåltid, så det er enda en lang vei å gå, understreker forskerne.

Mens isen smelter 0,72 dager tidligere for hvert år, hekker snøgåsa 0,16 dager før for hvert år. Forskerne har dermed regnet seg fram til at eggene kan bli et rutinemåltid for isbjørnen innen 3,6 år, da isbjørnen trekker mot hekkeområdene når isen smelter.

Les mer fra Dittdyr. no:

Redd slanger? Hit bør du ikke dra

Nyttårsmareritt

For et hundeliv!

Har overlevd varme
Isbjørnene har overlevd varme perioder før, noe som gir håp for dagens bestand. For 125.000 år siden lå tregrensen langt over hele den arktiske sirkel, og havnivået var 4-6 meter over dagens. Robert Rockwells forskning har gitt nytt håp for spådommene til en optimistisk lokal inuitt.

- Dyrene tilpasser seg. Jeg har hørt at de er avhengige av sjøis, men jeg tror ikke de vil bli utryddet, Når havet forandrer seg vil noen dø og andre bli tynnere, men arten består, sa Ilkoo Angutikjuak til Natural History Magazine i februar 2008.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Hudson Bay Project og American Museum of Natural History.