RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik kan USA lamme Gaddafi

Foto: HO (Reuters)
Sist oppdatert:
Et gassangrep eller bombetokt må trolig til før USA mobiliserer to hangarskip og hundre jagerfly.

Muammar al-Gaddafis blodige offensiv på sitt eget folk har blitt møtt med fordømmelser av hele verdenssamfunnet. Internasjonale ledere har stått i kø for å kreve tiltak og sanksjoner mot Gaddafis regime.

FN har så langt innført en resolusjon som innebærer en libysk våpenembargo, reiseforbud for Gaddafi-familien, samt frysing av familiens økonomiske midler.

Og Den internasjonale straffedomstolen har besluttet å granske Gaddafi for forbrytelser mot menneskeheten.

Men så langt har ingenting ført til at Gaddafi avslutter angrepene på den libyske befolkningen.

Flyforbudssone i Libya
Et av tiltakene som drøftes av EU, Nato og USA er å innføre en flyforbudssone i Libya. Hensikten vil da være å lamme Gaddafi, og hindre ham fra å bombe sitt eget folk.

- Hovedsakelig er det ønskelig at man har et FN-mandat til grunn. Det er den beste legitimeringen for en flyforbudssone, sier kommandørkaptein ved Forsvarets høyskole, Ola Bøe-Hansen, til Nettavisen.

Russland og Kina, som har vetorett i kraft av å være faste medlemmer i sikkerhetsrådet, har så langt ikke ønsket dette.

- Men man kan gjøre dette uten en FN-resolusjon. Det har skjedd både i Irak og andre steder. Det som skjer dersom en flyforbudssone mandateres, så blir det etablert en sone i libysk luftterritorium som vil bli erklært ulovlig å fly i. Og for å håndheve en flyforbudssone så må man kunne sikre seg mot at patruljerende fly blir skutt ned, sier Bøe-Hansen.

Nøytralisere Gaddafis luftvern
- Det medfører at man tar ut eller nøytralisere motstanderens luftvern på bakken, slik at de ikke utgjør noen trussel for flyene som skal patruljere og håndheve flyforbudssonen. Det kan være snakk om et titall luftvernsavdelinger. I tillegg må man etablere et eget luftvern som skal kunne skyte ned fly dersom Gaddafi prøver å fly eller bruke helikopter i flyforbudssonen, sier han.

Onsdag denne uke ble det anslått at 6000 mennesker er blitt drept i det to uker lange opprøret som har herjet i Libya. Likevel er den opprørske befolkningen skeptisk til å la det internasjonale samfunnet bistå med militærstyrker mot Gaddafi.

- Nå er det slik at det ikke er ønskelig for opposisjonen, eller det såkalte revolusjonsrådet, at det etableres militæravdelinger på libysk jord. Det vil gi bensin til bålet til Gaddafi som kan bruke det til propaganda og spille på en ekstern fiende og si at de blir invadert av amerikanerne, sier Bøe-Hansen.

Trenger hundre jagerfly
- Marinefartøyer med luftvernkapasitet plassert rett på utsiden av den libyske kysten vil dermed være det beste alternativet. For å dekke det libyske luftterritoriet vil man anslagsvis trenge hundre jagerfly tilgjengelig på døgnkontinuerlig basis, hvorav 16 må være i luften til enhver tid. Man vil trenge to hangarskipsgrupper i Middelhavet for å gjennomføre dette, sier han.

- Amerikanere er de eneste i verden som kan gjennomføre en operasjon av denne størrelsesorden, sier Bøe-Hansen.

Bøe-Hansen sier USA kan holde ut i noen dager eller uker før de må bli avlastet. Mest sannsynlig av Nato eller en koalisjon av nasjoner som tilfellet var med Irak-krigen.

- Hvor mye tid trenger USA for å etablere en flyforbudssone?

- De har en hangarskipsgruppe i Middelhavet og én som er på vei dit, så innen få dager kan de gjennomføre en slik operasjon. Vel å merke om de har tilstrekkelig etterretninger, sier han.

Positive til flyforbudssone
Det er også blandede meninger i opposisjonen om hvor mye hjelp de ønsker fra det internasjonale samfunnet. Opposisjonen har gjort det klart at de ikke ønsker utenlandske bakkestyrker på libysk jord.

- Talsmenn for revolusjonsrådet i Benghazi har sagt seg positive til at det etableres en flyforbudssone, men foreløpig er amerikanerne veldig lite lystne på å etablere dette fordi Gaddafi kan bruke dette som propaganda og skape en ekstern trussel. Dessuten vil det binde opp store ressurser i Nord-Afrika i lang tid fremover, sier Bøe-Hansen.

Gaddafi har allerede forsøkt å spre propaganda i den libyske befolkningen ved å beskylde opprørerne for å være tilhengere av Al-Qaida.

- En annen ting med flyforbudssone er at det gir sterke restriksjoner på sivil luftfart, spesielt med tanke på evakuering av gjestearbeidere i Libya.

Flere hjelpeorganisasjoner frykter en humanitær katastrofe i Libya ettersom det er tusener av flyktninger som forsøker å rømme regimet.

Rasende Obama
USAs president Barack Obama brukte harde ord da han talte direkte til Gaddafi torsdag.

- Denne volden må slutte. Muammar al-Gaddafi har mistet legitimiteten til å styre, og må forlate landet, sa Obama.

Presidenten har så langt ikke avslørt hva USA akter å gjøre med den spente situasjonen i Libya, men utenriksminister Hillary Clinton har sagt at alle muligheter ligger på bordet.

- Men hva må til for at det blir etablert en flyforbudssone over Libya, Bøe-Hansen?

- Dersom Gaddafi betraktelig øker angrepene mot sivilbefolkningen, eksempelvis ved gassing av demonstranter eller bomber dem med fly og da dreper tusener, vil presset fra det internasjonale samfunn kunne kreve at man gjør noe, en såkalt humanitær intervensjon, sier han.

- Foreløpig er det nok mest sannsynlig at de store amerikanske fartøyene vil benyttes til humanitær assistanse som de gjorde etter jordskjelvet på Haiti og andre katastrofer, heller enn offensive militære operasjoner på libysk territorium.

Flere tonn med nervegass
Gaddafi skal angivelig ha ti tonn med nervegass tilgjengelig, men har ingen raketter til å bære gassbeholderne. Rakettene ble destruert i forbindelse med en nedrustningsavtale med amerikanerne og britene i 2004.

Derfor må Gaddafi trolig lage «skitne bomber» for å kunne spre gassen. Dette vil likevel kunne påføre enorme skader dersom bombene sprenges i store demonstrasjoner eller folkemengder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere