Gå til sidens hovedinnhold

Slik kapret Khalid plass i bystyret

Sto på 65. plass på Aps liste, men sikret seg 3362 personstemmer - og fast plass i bystyret.

Khalid Mahmood (52) er en av de 11 personene med minoritetsbakgrunn som har blitt valgt inn i Oslo bystyre for Arbeiderpartiet, av totalt 20 Ap-representanter.

Det til tross for at han sto på sisteplass på Aps valgliste, på 65. plass.

- Jeg vil si det sånn, jeg er folkets mann. Demokratiet er sånn at dersom du har tillit hos folk, så stemmer de deg inn, sier Khalid til Nettavisen.

Han mener det ikke har noen betydning hvor høyt - eller lavt - man står på valglistene.

- Det spiller ingen rolle hvilken plass du står på. Det er velgerne som avgjør, påpeker 52-åringen.

Les også: Innvandrerne kuppet Ap i Oslo

- Har ikke vært et kupp
At 11 av de 20 innvalgte Ap-representantene i Oslo har minoritetsbakgrunn, er av enkelte blitt karakterisert som et kupp. Men dette avviser Khalid.

- Alle innvandrerkandidatene har vært ute aktivt og drevet valgkamp for partiet og seg selv, og det har gitt resultater. Men det har ikke vært noen koordinert kampanje fra innvandrerkandidatene, det har ikke vært noe kupp, sier han.

- Men hvordan har så mange med minoritetsbakgrunn klart å komme inn i bystyret for Ap?

- Vi er flinke til å drive valgkamp, men vi driver også valgkamp mellom valgene. Vi har kontakt med våre velgergrupper, og gir aldri slipp på velgerne, svarer norskpakistaneren.

- Håper det ses på som positivt
Khalid håper folk ser positivt på at så mange med minoritetsbakgrunn engasjerer seg politisk.

- Jeg håper at dette ikke bare ses på som en overrepresentasjon av innvandrere, men at vi også viser at innvandrere er aktive og engasjerer seg, og det må jo ses på som positivt, sier han.

Han mener resultatet også viser at Arbeiderpartiet har et langt større nedslagsfelt blant minoritetsvelgere enn andre partier.

- Dette viser at Ap har vært det største partiet for innvandrere i dette valget. I de andre partiene har ikke så mange nådd opp, sier Khalid.

- Må ha kontakt med velgerne
To av minoritetskandidatene var forhåndskumulert av Ap, og var sikret plass i bystyret. Mens de resterende ni som har kommet inn i bystyret, klarte dette fordi de har fått veldig mange personstemmer.

Selv fikk Khalid klart flest personstemmer. Hele 3362 Oslo-velgerne satte kryss ved hans navn, 3296 Ap-velgere og 66 slengere fra andre partier.

- Hvordan har du klart å få så mange personstemmer?

- Jeg har jo vært med i politikken ganske lenge, og det er min sjuende periode jeg nå tar fatt på i bystyret. Det betyr at i den tiden jeg har vært folkevalgt, så mener jeg at jeg har levert tilbake til de som stemmer på meg, og dermed har de da funnet det riktig å fornye tilliten igjen, sier Khalid.

Her er suksessoppskriften til Khalid:

- Det er å være i kontakt med velgerne, det å holde seg blant folket. Det gir uttelling i slike situasjoner, sier han.

- Har snakket i moskeene
Han har i valgkampen vært på flere hundre husbesøk, og har deltatt på ulike møter som forskjellige grupperinger har arrangert i sine nærmiljøer.

- Jeg har også vært og snakket til velgere i moskeene på fredager og i store forsamlinger. Det er min måte å drive valgkamp på, sier Khalid til Nettavisen.

Han mener det viktigste er å skape tillit til velgerne.

- Minoritetsvelgere legger stor vekt på personlig kontakt og personlige tillitsforhold. Den tilliten og den personlige kontakten kan være med både minoritetskandidater og andre kandidater hvis de klarer å skape tillit, sier Khalid, og fortsetter:

- Minoritetsvelgere har en kultur for personlig kontakt. Så hvis andre kandidater bygger opp den samme tilliten, så får de den samme uttellingen. Men den kontakten er ikke bygget opp under valgkampen, men det er en vedvarende kontakt og tillit som bygges opp over år, sier han.

- Kan ikke bortforklare opprinnelse
Han påpeker at fem av de som er valgt inn med minoritetsbakgrunn, er AUF-medlemmer. Han lurer også på hvor lenge han selv skal kalles en minoritetspolitiker.

- Jeg vet ikke om AUF-erne kan kalles minoritetskandidater eller ungdomskandidater. Og når jeg tar fatt på min sjuende periode, så vet jeg heller ikke om jeg fortsatt skal være en minoritetsrepresentant eller en vanlig representant, sier Khalid.

Men samtidig innser han at det å ha minoritetsbakgrunn har gitt uttelling i kommunevalget denne gangen.

- Det har hatt betydning, og det er jeg stolt av. Det går ikke an å bortforklare opprinnelse, kjønn eller aldersforskjell, og denne gangen har minoritetsbakgrunn slått positivt ut, sier han.

- Representant for hele byen
Khalid gleder seg nå til å ta fatt på fire nye år i Oslo bystyre, og lover å kjempe for en god skole, en god kulturpolitikk og en bra miljøpolitikk.

- Jeg håper at man oppfattes som en representant for hele byen, og ikke bare en gruppe, sier han til slutt.

PS! Det er ikke bare minoritetspolitikere som har blitt stemt inn i bystyret i Oslo med rekordmange personstemmer. Et annet eksempel er Høyres Julie Voldberg, som fikk 3732 personstemmer. Hun gikk dermed fra 62. til 11. plass på Høyres liste.

Les også: Nå er hun valgt inn i bystyret

Kommentarer til denne saken