Slik klarer du å kutte røyken

Planlegger du å stumpe røyken? En ny studie har kartlagt hvilken strategi som lønner seg.

01.02.06 13:52

Det er mye penger å spare på å kutte røyken. Røyker du en 20-pakning om dagen i ett år, koster det deg over 24.000 kroner.

Planlegging?
Mange ønsker å kutte røyken, men det er ikke like lett. Prossessen ”Stump røyken” involverer ofte en rekke faser: fra det å tenke på å slutte, til det å planlegge et forsøk på røykekutt, til å faktisk iverksette handlingen.

En slik planlegging er kjent for å være nøkkelen til suksess.

Ikke planlagte røykekutt like vellykket
Men nå viser en helt ny studie at stikk motsatt strategi er like vellykket. For en publikasjon nylig utgitt av British Medical Journal konkluderer med at ikke-planlagte forsøk på å slutte å røyke har større suksess enn de planlagte røykekuttene.

Over 1.900 røykere og eks-røykere fra England deltok i undersøkelse. De fikk spørsmål om hvorvidt deres siste røykekutt-forsøk var planlagt, og om røykekutt-forsøkene seks måneder i forveien hadde vært vellykket.

Omkring halvparten av forsøkene på å slutte å røyke involverte ingen planlegging, og overraskende nok: ikke-planlagte røykekutt var mer vellykkede enn de planlagte!

Rådgivning og nikotinerstatning
Forfatterne understreker at funnene ikke nødvendigvis betyr at planlegging av røykekutt virker mot sin hensikt.

Bruken av rådgivning og nikotinerstatninger krever en viss planlegging i forveien, og kan være med på å forsterke sjansen for et vellykket røykekutt.

FLERE FORBRUKERSAKER PÅ TV2HJELPERDEG.NO

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.