Gå til sidens hovedinnhold

Slik klarte Delta å sprekke den australske boblen

Har kunnet nyte munnbind-fri shopping og restaurantbesøk i lang tid. Delta-varianten og en glipp i forsvarssystemet endret på alt.

Australia har vært en slags isolert boble midt i en verden rammet av en korona-pandemi som har krevd millioner av dødsfall og sykehusinnleggelser.

Innbyggerne i «Festning Australia» har stort sett levd et relativt, tilnærmet normalt liv med restaurant-, kino- og konsertbesøk under pandemien, til tross for at det er et dødelige viruset som herjer rett utenfor dørstokken.

Les også: Lettelser i innreiseregler for familie- og kjærestebesøk

Norge anses å være blant landene i verden som er minst rammet av pandemien. I Norge er det for øyeblikket 131.000 meldte tilfeller og 794 dødsfall blant totalt 5,3 millioner innbyggere, viser statistikken til Folkehelseinstituttet.

I Australia, som har et innbyggertall på 25 millioner, er det påvist 30.550 tilfeller og 910 dødsfall, ifølge Reuters.

Sprakk hele boblen

Det at Australia er en isolert øy, er en del av oppskriften til at landet har lyktes relativt godt i sin pandemihåndtering. Et annet moment er at myndighetene innførte særdeles strenge innreiseregler og obligatorisk karantene-hotell på et svært tidlig tidspunkt i pandemien.

Men så kom Delta-varianten og sprakk hele boblen. Flere australske millionbyer er nå i «lockdown» på grunn av importsmitte og Delta-variantens evne og egenskaper til å spre seg hurtig fra menneske til menneske.

Metropolen Sydney i delstaten New South Wales har i lang tid klart å unngå de mest inngripende tiltakene takket være et avansert smittesporingssystem.

Men nå har altså Delta-varianten klart å bryte seg gjennom byens forsvarssystem. På en uke påviste myndighetene mer enn 100 Delta-tilfeller i Sydney.

Og på fredag for én uke siden, så byen seg nødt til å innføre lockdown i to uker i første omgang. Over helgen var Delta-krisen blitt en nasjonal krise med Delta-utbrudd i flere delstater. Storbyene Sydney, Perth, Brisbane og Darwin er i lockdown.

370.000 i karantene-hotell

80 prosent av innbyggerne, altså 20 millioner, lever nå under strenge korona-restriksjoner. Det er første gang at så mange mennesker i Australia er rammet av korona-restriksjoner siden nedstengningen helt i starten av pandemien for halvannet år siden.

Allerede sent på 2020-tallet begynte systemet med obligatorisk karantene-hotell for innreisende å slå sprekker. Det ble påvist flere smittetilfeller blant reisende som ble smittet mens de oppholdte seg i karantene-hotell, til tross for at de satt i atskilte rom, ifølge BBC.

Les også: Norske Astrid (57) bor i USA og er fullvaksinert, men får ikke koronasertifikat: - Det må være en feil

370.000 mennesker har blitt loset gjennom dette australske karantene-systemet. Hittil har det vært ti brudd i systemet som har ført til importsmitte og smitteoppblomstring.

Det er hovedsakelig to smitteutbrudd i Australia som bekymrer myndighetene, og begge utbruddene stammer fra personer som har gjennomgått sin karanteneplikt. Begge skal ha fått viruset mens de satt i karantene.

Eksperter har tidligere spekulert på at dårlig luftsirkulasjon i hotellene kan ha vært en mulig årsak.

- Limousine-sjåfør var pasient null

Et annet svakt punkt er arbeidere ved grensekontrollen. Australia har som sagt ført en streng innreisepolitikk under store deler av pandemien, med blant annet ukentlige begrensninger på antall reisende som får slippe inn i landet.

De reisende blir mottatt på flyplassene av politi, sikkerhetsvakter og helsearbeidere som er iført smitteverndrakter.

Men disse reglene gjelder imidlertid ikke for andre arbeidere som også har kontakt med ankommende som er på vei til karantene-hotell.

Pasient null i Sydney-utbruddet antas å være en 60 år gammel limousin-sjåfør som ble smittet av en passasjer. 60-åringen var verken vaksinert eller underlagt strenge smittevernregler som munnbind eller regelmessig korona-testing.

Les også: Delta-frykt i WHO: - Fullvaksinerte bør fortsette med munnbind

Myndighetene tror 60-åringen ble smittet mens han fraktet flyansatte fra FedEx til karantene-hotell 11. juni. Sjåføren hadde nektet å ta AstraZeneca-vaksinen grunnet tidligere blodpropp-historikk i familien, skriver Daily Mail.

Siden den gang er det blitt påvist 200 smittetilfeller med Delta-varianten i delstaten New South Wales, melder Reuters.

I delstaten Queensland jobbes det nå intenst med å spore opp tre smitteklynger med Delta-varianten.

- 100 prosent smitteoverføring i husstander

Delta-varianten er trolig den mest smittsomme varianten hittil i pandemien. I den australske delstaten New South Wales, opplyser myndighetene om at det er nærmest 100 prosent smitteoverføring innad i husstander sammenlignet med 25 prosent for tidligere varianter.

Nancy Baxter, som er professor i global helse ved Universitetet i Melbourne, sier til BBC at Delta-varianten er «ekstremt smittsom», og at de har tilfeller hvor de ikke en gang klarer å identifisere hvordan smitteoverføringen skjedde.

Les også: Tre søkere får erstatning etter AstraZeneca-vaksinering

Et annet problem for Australia, er den treige vaksineutrullingen. Så langt er bare 5 prosent av den voksne befolkningen fullvaksinert. 29 prosent har mottatt første dose. En dose gir imidlertid ikke like god beskyttelse mot Delta-varianten.

Blant de rike OECD-landene, havner Australia helt nederst på listen for vaksineutrulling (38. plass). Norge ligger på 22. plass på samme liste.

Smittetrykket i Australia har generelt vært lavt, men forsyningsproblemer med vaksine og frykt for AstraZeneca-bivirkninger får også noe av skylden for at Australia ikke har vært like frempå med vaksineutrulling som andre vestlige, rike land.

Nå har statsminister Scott Morrison erkjent at han må få opp tempoet med vaksineringen av egen befolkning. Han har innført obligatorisk vaksine for enkelte risikoutsatte yrkesgrupper, deriblant karantene-arbeidere.

I tillegg har han åpnet opp tilgangen til AstraZeneca for yngre folk. AstraZeneca var en periode kun forbeholdt de eldre på grunn av bekymring for bivirkninger i yngre grupper.

- Alt var så vidunderlig før Delta

Professor Baxter ved Universitetet i Melbourne sier at Delta-varianten har endret korona-situasjonen i Australia.

- Før dette (Delte red.anm.) var alt vidunderlig. Man kunne gå ut og spise, man kunne dra på forestillinger med tusenvis av mennesker, sier Baxter til BBC.

- Men nå tviler jeg på om vi kan gjøre alt dette igjen før vi alle er vaksinerte, fordi risikoen er for stor. Jeg tror rett og slett ikke at vi kan leve med en forestilling om at covid ikke eksisterer, sier hun.

Australia vil trolig ikke makte å gjennomføre en massevaksinering før i 2022.

Smitte ved sporadisk kontakt

I Sydney ble det nylig registret et tilfelle av smitteoverføring med Delta-varianten mellom to personer som passerte hverandre på et kjøpesenter. Den sporadiske nærkontakten, som ble fanget opp med overvåkningskamera i smittesporingsarbeidet, varte ikke lenger enn fem til ti sekunder. Det var ingen munnbind-påbud på kjøpesenteret.

- Kanskje er Delta-varianten 30 til 60 prosent mer smittsom enn Alfa-varianten, som nå dominerer i Norge. Smittefaren ved kontakt er avhengig av blant annet avstand, varighet, innendørs/utendørs og når i infeksjonsforløpet den smittede er. Er man riktig uheldig, kan nok smitte skje ved sporadisk kontakt, men det skjer sjeldent uansett variant, sier overlege ved avdeling for smittevern og vaksine på Folkehelseinstituttet (FHI), Sara Viksmoen Watle, til Nettavisen.

For øyeblikket er det ekstremt få påviste tilfeller med Delta-varianten i Norge. Men mye kan tyde på at Delta-varianten på sikt kan bli den dominerende varianten også her til lands.

Helsedirektør Bjørn Guldvog har uttalt til VG at han ikke utelukker en reell risiko for en fjerde smittebølge med Delta-varianten i Norge, hvis vi ikke er flinke nok til å overholde én meters-regelen.

Anbefaler munnbind på skolen

Jörn Klein, som er professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, skriver i en e-post til Nettavisen at han er bekymret for at man ikke er forberedt på å ta vare på barn og unge til høsten og vinteren, ettersom de ikke er blitt vaksinert ennå.

- Vi må sørge for å få best mulig smittevern på skole. Det vil si at vi har et ordentlig ventilasjonskonsept og strategier å bruke munnbind på skolen. Hvis barn og unge er de eneste i befolkningen som ikke er vaksinert, vil vi se flere sykehusinnleggelser i denne aldergruppen og dette må vi unngå med riktig smittevern, skriver Klein til Nettavisen.