*Nettavisen* Nyheter.

Slik kler du deg i fjellet

Fjellturen kan bli det reneste marerittet hvis du ikke kler deg riktig. Her får du Liv Arnesens klestips.

05.05.08 13:18

Favorittshortsen som du elsker å gå i hjemme, kan fortone seg helt annerledes på den fjerde timen med tung sekk i fjellet. Kanskje har du ikke lagt merke til akkurat den sømmen som gnager så fortærende på hofta når magebeltet på sekken strammes?

Og bomulls-t-skjorta som er så behagelig å ha på seg på stranda, kan vris opp etter en time i nydelig fjellvær.

Slike ubehageligheter er vanlig i fjellet hvis man ikke kler seg korrekt.

Ikke for dyrt
Naturligvis er det ikke nødvendig å tømme sparekontoen for å kjøpe det hotteste som er å få tak i til en tur i fjellet.

Polfarer Liv Arnesen befinner seg ikke bare i polare strøk. Hun er ofte ute og går i det norske fjellet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Og hun er klar i sine råd.

- Ikke ta med for mye! Generelt sett har folk med seg for mye i sekken. Husk at det ikke er vinter, og man trenger ikke sånne tjukke gore-tex-dresser. Ta heller med lette og enkle klær.

Blir våt uansett
- Jeg pleier å ha med en lett gore-tex-jakke. Men du kan godt ha med et godt regntøy i stedet. En innvending kan være at et regnsett puster dårlig. Men det gjør også gore-tex, så man blir våt innenfra uansett. Klærne ytterst skal beskytte mot vind og kulde.

- Ta med to sett med undertøy: Ett superundertøy og ett ullundertøy. Det er greit å ha litt varmt innerst, spesielt hvis man skal ligge i telt. Bomull bør man i stor grad unngå. Ta heller med en super-t-skjorte, sier Liv til Nettavisen.

Hun framhever at det kan være lurt å investere i skikkelige sokker.

- På beina bør du ha et par tynne ullsokker innerst, og eventuelt et tjukkere par utenpå. Bruk gjerne litt ekstra penger på solide sokker. Det er om å gjøre å unngå gnagsår.

Ekstra sokker
- Og ha med ekstra sokker i sekken. Går du fra hytte til hytte, kan du skylde opp og tørke tøyet på hytta. Ellers bør man ha ullvanter og noe å ha på hodet. En buff (halsklede som også kan trekkes over hodet, red.anm.) kan være veldig grei sommerstid. Den er lett, samtidig som den holder vinden borte, sier hun.

I sekken bør du først og fremst ha mat, kart og kompass, enkle førstehjelpsaker, fyrstikker og drikkeflaske. I tillegg bør du ha et ekstra klesskift fra ytterst til innerst, litt avhengig av hvor lang tur du er ute på. Ta gjerne med noen ekstra sokker. På varme dager svetter du mye, og våte sokker er det samme som å be om gnagsår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lettest mulig
Dersom du er ute på en tur som varer i flere dager, for eksempel fra hytte til hytte, må du naturligvis også ha med deg lakenpose/sovepose. Det kan også være veldig greit å ha med seg en lommelykt.

Den Norske turistforening har utarbeidet en huskeliste over hva du bør ha med deg i sommerfjellet.

Da Liv Arnesen startet å gå i den norske fjellheimen, var hun i 12-13-årsalderen.

- Jeg hadde en konkurranse gående med en kusine av meg og hvem som klarte å ha lettest sekk. Da får man en rask læringskurve. Jeg har for eksempel aldri med meg en vanlig bomulls-t-skjorte. Den blir alltid våt, og det er vanskelig å tørke når man ligger i telt.

- Skal man ha det hyggelig når man går i fjellet, bør man unngå å bære mer enn tjue kilo hvis du ligger i telt. Mye mindre hvis du går fra hytte til hytte, avslutter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.