Slik kler du deg i vinterfjellet

En vindtett balaklavahette er lun og god når det blåser.

En vindtett balaklavahette er lun og god når det blåser.

Det er flotte forhold i fjellet sørpå. Men det er fortsatt februar, og skituren kan bli en kald fornøyelse.

21.02.06 08:01

Mange tok forrige skitur i påsken, og husker tilbake på lange og solbrune dager. Det var i slutten av mars, og nå er det fortsatt februar. Solen står lavt på himmelen, og de svake strålene gir ikke mye varme selv midt på dagen. Klart og fint vær gjør at temperaturen faller om natten, og blir det litt vind kan skituren fort bli en kald fornøyelse.

Ull innerst og vindtett ytterst
Men husker du på to ting er du trygg: ull innerst, og vindtett ytterst. Ull varmer selv om den blir svett og fuktig i motbakkene, og det er lenge siden ullundertøy klødde! Utenpå ulltøyet er det bedre med et par tynne gensere enn en tjukk. Da kan du ta av en dersom det blir for varmt. På høyfjellet duger det ikke med en kort og fancy alpinjakke. Jakken bør gå ned på lårene, og ha en god og romslig hette. Vindvotter utenpå ullvottene må til, og lange gamasjer som holder vind og snø ute.

En vindtett balaklavahette luner godt når det blåser, med en varm lue på toppen. Pass på ørene! For de minste kan det være mer behagelig å bruke alpinbriller enn vanlige solbriller. De holder både vind og uv-stråler unna.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er nydelig lys på fjellet i februar, men det begynner å mørkne allerede i femtiden. Foto: Ronald Toppe

Kald på beina?
Dersom du fryser på beina har du kanskje for tjukke sokker! Du må ha plass nok i støvlene til at du kan bevege tærene. Det er også lurt å bytte ut standardsålene i støvlene med ullsåler.

Tidlig mørkt
Ikke glem at februar betyr korte dager! Det er mørkt klokken seks, så kom dere tidlig ut og tidsnok hjem!

God tur!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.